Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Azt hiszed, a milliós prémium ösztönöz?! Tévedsz!

Azt hiszed, a milliós prémium ösztönöz?! Tévedsz!

2018. június 08. - Darqo

ariely01.jpg

Mivel soha nem beszélgettem senkivel sem erről a témáról, a közelmúltig azt hittem, hogy csak engem és a hozzám hasonló típusú, introvertált, visszahúzódó, csendesebb embereket frusztrálja a versenyhelyzet vagy a túl nagy elvárás.

Témától függetlenül bármilyen helyzetben képes vagyok alul teljesíteni, ha nagy a tét, tehát egyáltalán nem motivál a jobb teljesítményre, ha sok terhet raknak a vállamra. Az sem inspirál, ha óriási összegekkel kecsegtetnek bármilyen játékban, mert az önértékelésbeli hiányosságok alapján a "biztos hogy ekkora összeget nem fogok nyerni" vagy az "úgy sem érdemlem meg" vagy frusztrációja dominál.

Aztán hogy, hogy nem, "véletlenül" szembe jött velem Dan Ariely Zseniálisan irracionális című könyve, amely a nem túl szexi elnevezése alapján még egyáltalán nem ösztönzött volna fülszöveg elolvasására sem, nemhogy a könyvvére, de mivel korábban már meghajoltam az író tudása előtt Az (őszinte) igazság a hazugságról című szerzemény olvasása után, így egyből kíváncsi lettem a tartalmára, amely pontosan a fentebb felvázolt témát járja körbe.

Miért nem ösztökél gyakorlatilag senkit a gigantikus fizetés a jobb teljesítményre, amikor körülbelül mindenki ennek ellenkezőjében hisz? Hogyan lehet az, hogy számunkra egyébként lényegtelen vagy értelmetlen dolgokat is képesek vagyunk megtenni a munkahelyünkön vagy akár a magánéletünkben is, ha elismerik a munkánkat vagy a befektetett energiánkat? Ilyen és ehhez hasonló érdekes és izgalmas kérdéseket feszeget a könyvében a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan professzora.

Abszurdnak tűnnek az ezekre a kérdésekre adott válaszok. Hogy valóban nincs pozitív hatással a legtöbb emberre a maximális jutalom és maximális elvárás, és valahol az arany középúton való magabiztos sétával érhetünk el a legtöbben vagy inspirálhatjuk a környezetünket a jobb teljesítményre. A könyvben logikusan végigvezetett gondolatmenet abszolút meggyőzi az olvasót ennek igazságáról. Valakiből heves ellenkezést, másokból szelíd csendet váltanak ki a kísérletekkel bizonyított tények, de az biztos, hogy senkit nem fognak hidegen hagyni!

A szerző praktikus tanácsokkal lát el minket az önismeret fejlesztésében, egyebek között bemutatja, miként szabadulhatunk meg káros gondolkodási és viselkedési mintáinktól a munkahelyi és a magánéleti kapcsolatainkban. Ariely nemcsak az önmagunkról alkotott képünket változtatja meg, hanem árnyalja az irracionalitás pozitívumait és negatívumait is. Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a könyvet (és a többi Ariely-könyvet is), akinek feltett szándéka, hogy színesíti a saját magáról alkotott képet.

Dan Ariely egyébként 2018. június 12-én a HVG Könyvek és a TEDxBudapest jóvoltából hazánkba látogat és a "Racionális/ Irracionális" című előadáson részletesebben is kifejti a gondolatait a fent felvázolt témával és sok más érdekességgel kapcsolatban is. Ha szívesen részt vennél az eseményen, ide kattintva bővebb információkat találsz.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

Konkrétan a Zeniálisan irracionális című kiadványt a HVG Könyvek webáruházában vásárolhatod meg:

HVG Könyvek

Dan Ariely legújabb könyve egyébként éppen a napokban jelent meg, és az egyik legérdekesebb és legszövevényesebb témáról szól, a pénzhez való viszonyunkról. 

ariely03.jpg

A (túl)költekezés pszichológiája - Miért költünk többet, mint kellene?

Bár a pénzről számokban, értékekben és mennyiségekben gondolkodunk, amikor arra kerül a sor, hogy használjuk is a pénzünket, sokkal inkább hallgatunk a szívünkre, mint az eszünkre. Az érzelmek meghatározó szerepet játszanak a pénzügyi viselkedésünk alakításában, és gyakran önmagunk legnagyobb ellenségeivé tesznek, amikor megpróbálunk spórolni, értéket teremteni vagy felelősen költekezni. Dan Ariely a tőle megszokott módon megkérdőjelezi a pénzzel kapcsolatos legalapvetőbb feltételezéseinket, legszentebb meggyőződéseinket, és elmagyarázza, hogyan tudjuk felülbírálni az ösztöneinket, hogy jobb pénzügyi döntéseket hozzunk.

A hétköznapi élet apró pillanatain (a fájdalommentes hitelkártyás költésektől a családi költségvetés csapdáin át a nyaralási költekezések csábításáig) mutatja be, hogyan ver át minket a saját fogyasztási szokásainkban való vak bizalom, és miért fizetünk erre többnyire rá. A kötet számtalan esettanulmányából és anekdotájából megtudhatjuk, miként dolgoznak ellenünk az érzelmeink, milyen illúziók rabjai vagyunk, és miként tudjuk legyőzni tudattalan félelmeinket, vágyainkat, hogy javítsunk a pénzügyi tudatosságunkon. Az életünk fontos kérdéseit tárgyaló kötet egyszerre magával ragadó, probléma központú, praktikus, ugyanakkor szellemes és személyes is.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg kedvezményesen:

HVG Könyvek

Libri

Bookline

Líra

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8314022596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása