Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Háromdimenziós anatómiai atlasz

Háromdimenziós anatómiai atlasz

2018. február 06. - Darqo

haromdimenzios_anatomiai_atlasz_1.jpg

Sokáig kizárólag úgy gondoltam a saját hipochondriámra, mint valami átokra, ami csak hátráltat az életben, de mint gyakorlatilag minden más negatívummal kapcsolatban, így ennek is felfedeztem/megtaláltam az elmúlt években a pozitív vetületeit. Merthogy van!

Például minden nehézsége ellenére az állandó önvizsgálat éberséget szült, bármilyen tényleges tünet azonnal elcsíphető, és segítségével sokkal behatóbban ismerem és próbálom minél mélyebben megismerni a saját szervezetemet és működését, amit minden bizonnyal nem mondhatnék el magamról ennek hiányában.

Hosszú út vezetett odáig, hogy mára egészen jó haverságba kerültem a hipochondriámmal, ami néha azért kétségbeejtően sokat elmélkedik hülyeségeken és teljesen fölöslegesen, de legalább nem billenek ki olyan nagyon az egyensúlyomból, amikor mondja a magáét, egyszerűen csak megpróbálom megvitatni vele a meglátásait, észérveket felsorakoztatva.

Ahogy az imént írtam, segítségével jutottam el arra a pontra, hogy érdekelni kezdett az emberi test működése, a blog rendszeres olvasói pedig megtapasztalták már ennek valóságát, hiszen számos ilyen és ehhez hasonló tematikájú könyvet ajánlottam az elmúlt hónapokban a figyelmükbe. Mindenképpen fontosnak tartom kiemelni az egyik új kedvencemet, azt a kiadványt, ami az emberi anatómiát mutatja meg teljesen új formában, a Scolar Kiadó gondozásában immár második kiadását megélő Háromdimenziós anatómiai atlaszról van szó. Igen, jól olvastátok, hogy háromdimenziós!

A "Visible Human Project" elnevezésű program keretén belül a folyamat az emberi test több ezer keresztmetszeti képének digitalizálásával kezdődött. Minden egyes keresztmetszeti kép több száz elemének évekig tartó pontos azonosítását, leképezését új számítógépes programok segítségével végezték. Ezzel a technikával pedig a projektben résztvevő emberek összefogásának és kitartó munkájának eredményeként sikerült megközelíteni az ideális anatómiai ábrázolásmódot, amely a test bonyolultságát és összetettségét tekintve idáig nem volt igazán jellemző, és amely az emberi szervezet minden részéről valósághű képet nyújt. Ezeket a háromdimenziós ábrákból készített képeket helyezték el a lélegzetelállító kiadványban.

Persze nem úgy kell elképzelni, hogy kapunk a könyvhöz olyan 3D-s szemüveget, amely megeleveníti a könyv lapjain a testet, hanem a könyvben található ábraanyaghoz létrehozott weboldalon találunk olyan ingyenesen letölthető tartalmakat, amely megeleveníti a testet. Ezek a háromdimenziós ábrák megfordíthatók, kinyithatók, eltávolíthatóan a különböző rétegek, majd vissza is építhetőek, sőt belebújhatunk a különböző szervekbe, akár keresztül is hatolhatunk rajtuk, ezzel pedig valóban egyedülálló módon szemlélődhetünk az emberi testen belül. Egyetlen "hátránya" van csak, képes órákra magába szippantani ez az elképesztő lehetőség és a könyv képei, magyarázatai is egyaránt.

A könyv illusztrációi és a letölthető tartalom annyira lélegzetelállító, hogy sokkal inkább művészi szemszögből nézegethetjük őket, semmint tudományos ábrákként. Felnőttek és gyerekek egyaránt sokat tanulhatnak belőlük, ráadásul a hosszas időzés a téma szerteágazó és izgalmas világában azt is felébreszti az olvasóban, hogy jobban odafigyeljen a jövőben a testére, erre az elképesztően összetett és végtelenül törékeny rendszerre.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Scolar Kiadó

Libri

Bookline

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

haromdimenzios_anatomiai_atlasz_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1313614439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása