Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ezt olvasd, ha zenei karrierről álmodsz! 1.rész

Ezt olvasd, ha zenei karrierről álmodsz! 1.rész

2017. december 04. - Darqo

studio-1003136_1920.jpg

A Manzárd Café rendszeres olvasói sem tudják, mert idáig nem igazán beszéltem róla, hogy gyerekkoromtól kezdve kitölti az életemet a zene és a számítógépes zeneszerzés. Nem tudom, hogy miért és honnan jött ez a kattanás, de tizenévesen tudtam, hogy a zenével akarok foglalkozni egész életemben, és ezt halálosan komolyan is gondoltam.

Az első otthoni számítógép megérkezésekor addig nyüstöltem a család hozzáértő felét, amíg be nem szereztünk egy hangszerkesztéssel foglalkozó programot, az akkori lehetőségeket kihasználva a 90-es évek elején megjelent Creative WaveStudio lett a társam ebben a dologban, a nulla tudásból kiindulva pedig azt gondoltam, hogy ebben én meg tudom majd valósítani az elképzeléseimet és zenét fogok készíteni. Az is lett, de mivel ez a program nem erre volt való, így elég nehézkesen, viszont rendületlenül haladva és egymás után pakolva a hangokat készítettem el az első, hát nevezzük úgy, hogy izéket, amely "dalokra" nagyon büszke voltam gyerekként. Elég sok készült akkoriban ezekből a számokból, minden nehézsége ellenére.

creative-wavestudio-review.jpg

Aztán jött a Magix Music Maker, ami valóban alkalmas volt arra, hogy jobban és könnyebben kivitelezze a felhasználó az elképzeléseit, majd egy hosszas rákattanás következett a Fruity Loops Studio-ra, később a Reason programokra, miközben azért serényen küldözgettem ide-oda a mai szemmel rendkívül megkérdőjelezhető minőségű dalokat és felvételeket.

reason10-screenshot.jpg

Mindvégig autodidaktaként tanultam, és kisebb-nagyobb sikerek azért voltak, de pont abban a pillanatban, amikor ki lehetett volna törni a semmiből és szintet lépni, ki a négy fal közül, a beérkező lehetőségtől annyira megijedtem, hogy 2009 környékén félbeszakadt az akkor már körülbelül 15 éve tartó folyamat. Persze ehhez kellett az is, hogy "alkotói válság" is felüsse a fejét.

Időközben Lacival felépítettük a Manzárd Cafét, amelyben a művészet egyéb területein kalandoztunk - és ha Laci itt lenne, ő is biztos kalandozna velem -, de a zene csak a műélvezet szintjén maradt meg, a többit jól elrejtettem magamban. Miközben létrehoztunk egy leginkább ismeretlen magyar művészekkel foglalkozó, őket támogató, és megjelenési, majd később kiállítási lehetőséget biztosító sorozatunkat, az alkotói válság annyira mélyre temette bennem a zenét, hogy eszembe sem jutott, hogy ebben a sorozatban bizony fiatal zenészeknek, dalszerzőknek is biztosíthatnánk ezt a fajta apró segítséget. Egészen az elmúlt időszakig.

ableton-live-session-view.jpg

Pár évvel ezelőtt azért volt egy téli álomból való ébredési aktus, amikor elhatároztam, hogy beszerzem és kitanulom az Ableton programot és újra nekifutok a zeneszerzésnek, de a közvetlenül a vásárlás és az első lépések után bekövetkező brutálisan nehéz, egzisztenciális válsággal, térdsérüléssel, mindenféle káros dologról való leszokással, Laci halálával, félelmekkel, szorongásokkal, pánikolásokkal sokkoló időszak újra maga alá gyűrte a kitörés vágyát. Sokat dolgoztam magamon, hogy kijöjjek a nehéz helyzetből, a fejlődés viszont apró lépésekkel halad a maga útján, hiszen annyi változás történt, ami teljes újratervezést és idomulást igényel. Történt azonban egy egyszerű esemény, ami olyan felbolydulást okozott a lelkemben, amire nagyon-nagyon régen volt példa, pár hete ugyanis bejelentették, hogy jövő év elején érkezik az Ableton Live 10, én pedig olyan lelkes lettem, mint egy kisgyerek, elkapott a flow, és 38 évesen megértettem, hogy gyerekként én már pontosan tudtam, hogy mit akarok csinálni egész életemben, mert engem igazából csak a zene érdekel és ennyike.

Minden jó úgy, ahogy van, így kellett lennie, és az elmúlt években olyan tapasztalatokra tettem szert, amelynek segítségével tudtam csak eljutni újra önmagamhoz, ezeket felhasználva, belőlük táplálkozva pedig sokkal jobban ki tudom majd fejezni a bennem munkáló érzelmeket és gondolatokat. Pontosan tudom, hogy mennyi munka van még előttem és milyen iszonyatosan sokat kell még tanulnom és gyakorolnom míg megvalósítom az elképzeléseimet, de nem ijedtem meg tőle, hiszen a bloggerkedés közben megtanultam kitartónak és alázatosnak lenni. Ha nem engedem el többet a zenét, akkor eljuthatok oda, ahová szeretnék.

Ránézve, hogy hol tartunk, elönt a boldogság, hogy azt látom, az elmúlt években idehaza is egyre jobban kiépül a számítógépes zeneszerzés témaköre. Amikor kezdtem, gyakorlatilag semmi nem volt, ami használható lenne, mára már ott tartunk, hogy kismillió tutorialt nézhetünk a YouTube-on, egyre több remek könyv áll rendelkezésünkre hazai szerzőktől is, és van néhány pöpec online kurzus, iskola is, amivel tovább lehet csiszolni a megfelelő tudást.

A tanulást pedig nem lehet megspórolni! Nem úgy néz ki a dolog, hogy kitalálom, hogy a dalaim a sikerlisták élét fogják ostromolni, és két napon belül így is történik. Felfoghatatlan mennyiségű idő, munka, türelem és persze némi tehetség is kell ahhoz, hogy ez hosszú évek alatt létrejöhessen. Egészen egyszerűen fogalmazva azért, mert hiába vagy tehetséges, ha nem értesz ahhoz, hogy ezt kifejezd. Viszont, ha igazán szereted a témát, nem esik majd nehezedre minden energiádat belefektetni. Nem vagyok egyébként híve a túlképzésnek sem, mert túlságosan beszűkíti a kreativitást, de muszáj tanulni, hogy megformálhasd az elképzeléseidet.

Nagy örömömben, hogy mennyi mindent találtam, elhatároztam, ezt a hetet annak fogom szentelni, hogy figyelmetekbe ajánljam a témába vágó könyveket és iskolákat, hátha ezek a posztok elérnek majd olyanokhoz, akiknek hozzám hasonlóan szüksége van rájuk. A későbbiekben pedig kitérek majd több zenei témára is, mert szeretném, ha dominánsabban jelen lenne a Manzárd Cafén.

Az első néhány bejegyzés az ideahaza megjelent zeneszerkesztő szoftverekkel, a zenéhez szükséges eszközökkel és a zenei karrier felépítésével kapcsolatos könyvekről szól majd, aztán a legjobb, számítógépes zeneszerzést oktató iskolákról is lesz egy bejegyzés. Muszáj szétdarabolni a témát, mert annyi hasznos információ gyűlt össze az elmúlt években, amit mindenképpen külön-külön ki kell emelni.

A hosszú felvezetés után a mai poszt az ideahaza megjelent zeneszerkesztő szoftverekkel kapcsolatos könyvekről szól a továbbiakban. Bár sok próbálkozás után az Ableton mellett döntöttem, nagyon nem lenne fair, ha csak azokat a kiadványokat emelném ki, amelyek vele foglalkoznak.

A Collective Art - Controller Books könyvsorozatában ráadásul szépen, sorban jelennek meg azok a kiadványok, amelyek a DAW (Digital Audio Workstation) szoftverekkel foglalkoznak. Az elmúlt években a Cubase 5, a Logic Pro 9, az Ableton Live tippek és trükkök és az Ableton Live 9 - Szoftverelmélet és gyakorlatok című könyv is elérhetővé vált, a következő kiadvány pedig előreláthatólag jövő év elején lát majd napvilágot mixing témában.

Ezekkel a posztokkal egyébként nem célom olyan színben feltüntetni magam, mintha szakértője lennék bármelyik témáknak, pusztán csak nagyon lelkes amatőr vagyok, akit minden érdekel, ami velük kapcsolatos, és fontosnak tartja, hogy minél több emberhez eljusson a híre ezeknek a hasznos információknak. Nem is okoskodhatnék, hiszen még az Abletonnal kapcsolatban is úgy vagyok, mint a kisgyerek, aki éppen csak próbálkozik járni.

Egy dolog azonban biztos, minden kiadvány az alapoktól indulva jól felépített, könnyen értelmezhető és befogadható szöveges és képes tartalommal vezeti az olvasót szintről szintre egyre feljebb. Bár a könyvek megjelenése óta eltelt időben a szoftverek újabb verzióit is kiadták vagy kiadják hamarosan, olyan alapot adnak, amelyet a friss verzióknál is alkalmazni tudunk, úgyhogy csak az update tartalmával kell foglalkoznunk.

Sokan úgy gondolják, hogy egyszerűbb tutorialokat nézegetni, mint tankönyvet olvasni vagy iskolába járni, de ezek a kiadványok, offline vagy online tanfolyamok, iskolák, a tanárok, szakértők annyival többet tudnak hozzáadni az adott témához, amelyet nem pótolhatnak a random készítők ilyen-olyan mélységű, minőségű tudással összeállított videói.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

img_3521.jpg

Cubase 5 - Kezdőtől a profi szintig

A Cubase a zenekészítés és a hangfelvétel alapvető professzionális rendszere. Méltán elismert felhasználó-barátsága, rugalmassága és újszerű dizájnja miatt. E könyv célja, hogy a legjobbat hozhassuk ki a szoftverből. A Cubase 5 kézikönyv – Kezdőtől a profi szintig nem a használati utasítás újra kiadása. Biztosítja a szükséges információkat ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül kiismerhessük a szoftvert, de ami még fontosabb: haladó módszerekre világít rá, és emellett széles körű elméleti tudást biztosít a minél magasabb színvonalú eredmény elérése érdekében.

A Cubase 5 - Kezdőtől a profi szintig könyv itt szerezhető be: http://controllerbooks.hu/cubasekonyv.php

 

img_3522.jpg

Logic Pro 9 - Zenekészítés profi szinten

Az Apple Logic zenei szekvenszerprogram rendkívül híres rugalmasságáról és testreszabható tulajdonságairól. Mint minden bonyolult szoftvernél, az út célunkig nem mindig nyilvánvaló – a problémát még az is súlyosbítja, hogy a Logic egy funkciót nagyon sokféleképpen tud végrehajtani. A szerző több évet dolgozott azon, hogy minél több hasznos tippre és trükkre jöjjön rá a Logic használatával kapcsolatban. A sok-sok órányi töprengésnek, szemöldökráncolásnak, körömrágásnak, vagyis a kutatásra fordított éveknek a tömör eredményét tartja Ön most a kezében. Akár az elejétől a végéig elolvassa a könyvet, akár csak egy-egy fejezetbe mélyed bele, a könyv segítségével a munkája könnyebbé válik a Logic-kal, növekedni fog a produktivitása, és egyre örömtelibbé fog válni ennek az erőteljes és lenyűgöző szoftvernek a használata.

A Logic Pro 9 fordítója, Eckert András egyébként saját Logic Pro könyvvel is jelentkezett, de hamar elkapkodták. Tőle azt az információt kaptam, hogy várható a jövőben egy angol nyelvű változat megjelenése.

A Logic Pro 9 - Zenekészítés profi szinten itt szerezhető be: http://controllerbooks.hu/logickonyv.php

 

img_3523.jpg

Ableton Live 9 - Szoftverelmélet és gyakorlatok

A világ legnépszerűbb zeneszerkesztő szoftveréről szól a Controller Books-sorozat legújabb kötete, az Ableton Live 9 – Szoftverelmélet és gyakorlatok.

Ez az érthetően és logikusan építkező tankönyv az alapok elsajátítását és a már megszerzett tudás elmélyítését is biztosítja. A részletesen illusztrált elméletet az író Ableton-oktatói praktikái, tippek, tanácsok sora és számtalan, letölthető példafájlon alapuló gyakorlat teszi élőbbé. A program használatának leírásán túl tapasztalati betekintést nyújt a zeneszerzők, producerek, DJ-k munkájába. Külön fejezet foglalkozik a sound designnal és live acttel, akárcsak az Ableton saját fejlesztésű, zseniális kontrollerével, a PUSH-sal. Miközben az elektronikus zeneszerkesztés világában kalauzol, egyszerre oktat, informál és szórakoztat. Kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos.

Az Ableton Live 9 könyv itt szerezhető be: http://controllerbooks.hu/ableton9konyv.php

 

img_3524.jpg

Ableton Live kézikönyv + tippek és trükkök

170 oldalon ismerhetjük meg az Ableton Live használatának rejtelmeit, illetve tippeket és trükköket sajátíthatunk el a profi felhasználóktól. A gyakorlati útmutatást több mint 200 ábra segíti, a kézikönyv végén pedig praktikus kislexikon igazít el az idegen kifejezések labirintusában.

Az Ableton Live kézikönyv + tippek és trükkök itt szerezhető be: http://controllerbooks.hu/abletonkonyv.php

Folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7513427447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása