Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A nagy szökés - Egészség, gazdagság, és az egyenlőtlenségek eredete

A nagy szökés - Egészség, gazdagság, és az egyenlőtlenségek eredete

2017. szeptember 19. - Darqo

a_nagy_szokes00.jpg

Sajnos nagyon nem érzékeli ezt mindenki, de az élet állítólag ma jobb, mint bármikor korábban a történelem folyamán. Több a gazdag ember, bár a pénz többsége nagyon kevés ember bankszámláján összpontosul, és elvileg kevesebben élnek nyomorúságos szegénységben is, igaz, ha mondjuk vidéken járunk, nem feltétlenül ezt tapasztaljuk. Annyi biztos, hogy a világ sajnos még mindig rendkívül egyenlőtlen.

Ezekről az érdekes ellentétpárokról, paradoxonokról is beszél Angus Deaton A nagy szökés című nemrég megjelent informatív könyvében, amely az egészségről, a gazdagságról és az egyenlőtlenségek eredetéről szól, arról hogy az embereknek hogyan sikerült a történelem során jobbá tenni az életüket, és megmutatni másoknak, hogy ez miként lehetséges.

A nagy szökés eredetileg egy film címe, és olyan emberekről szól, akik megszöknek egy hadifogolytáborból a második világháború idején. A Nobel-díjas író, közgazdász ezt olyan kontextusban használja, hogy az emberiség "miként szökik el" többek között a nyomor és a korai elhalálozás elől, miként teremt magának jólétet.

Bemutatja, hogy a jól összetett fogalom: beleértjük a jövedelmet, a leélt évek számát, az egészséget, a képzettséget, és azt is, hogy mennyi lehetőségünk van a saját sorsunk irányítására. Tulajdonképpen a haladás és az egyenlőtlenség közötti örökös táncról szól. Ahogy a szerző fogalmaz:

"A haladás egyenlőtlenséget hoz létre, amely néha hasznos - utat mutat másoknak vagy ösztönzést jelent a felzárkózásra - máskor káros, amikor azok, akiknek sikerült a szökés, lerombolják maguk mögött a menekülő útvonalakat."

Ezt a jól ismert és sokszor feldolgozott témát meséli el másként, és bár első olvasatra egy kissé nehézkesnek, száraznak és unalmasnak tűnik, mégis sikerült a szerzőnek a könyvet olvasmányosra és érdekesre megírnia. Hasznos részletekkel gyarapszik a tudásunk saját életünk boldogabbá tételével kapcsolatban, a világlátásunk üde árnyalatokkal színesedik, és nem utolsósorban ez is egy olyan kiadvány, amely a nyitottság és a megértés irányába hívogat minket (persze amennyiben hagyjuk), amire nagyon nagy szükség lenne mostanság (is). Ha ismered és szereted Niall Ferguson könyveit, A nagy szökés is tetszeni fog neked, ebben biztos vagyok!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Corvina Kiadó

Libri

Bookline

Líra

a_nagy_szokes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6412877136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása