Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Beszélgetések a függőségről

Beszélgetések a függőségről

2017. július 01. - Darqo

revai_gabor01.JPG

Az elmúlt években minden káros szenvedélyemtől sikerült megszabadulnom, és nagyon úgy tűnik, hogy ezt a tendenciát tudom is tartani. Addiktív személyiség vagyok, úgyhogy az egészségre ártalmas eszközök helyett kellett találnom valamit, amelyben meg is élhetem a szenvedélyt és nem is halok bele sem gyorsan, sem lassan. A blog rendszeres olvasói tudják, hogy a könyvek vásárlásában sikerült egy tökéletes megoldásra lelni, ami mindig és maradéktalanul az elégedettség érzésével jár, mint korábban egy-egy szál cigi.

Nem kényszeres választásról volt szó, hanem ösztönösen jött, de nem tudom megmondani, hogy honnan vagy miből fakadt, és miért olyan tartós. Tény, hogy mindig szerettem a könyveket, de ez még önmagában nem indokolta azt, hogy a vásárlásuk majd segíthet a függés meg-és kiélésében. Saját tapasztalatomból fakadóan mára már biztos vagyok abban, hogy bárki képes találni az önszeretgetéshez más, sem magára, sem másokra nem káros eszközt vagy eszközöket. A függést megszüntetni nem lehet, de átalakítani igen, ehhez kell egy kicsi elmélyedés, egy csipet magunkra figyelés, némi önismeret.

Szerintem ez az egyik alappillére annak, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a függő énünket és ne a függőségeink uraljanak minket. Sajnos sokan nem mernek elindulni önmaguk megismerésének göröngyös útján, nemhogy végigmenni rajta, hiszen sokkal könnyebb a halogatás, és a sírdogálás a problémák, többek között az öregedő bőr, a rossz közérzet és/vagy egészségi állapot, a tönkremenő kapcsolatok miatt, mint megelőzni, odafigyelni és törődni magukkal és változtatni, ameddig önmaguktól megtehetik és nem az élet kényszeríti rá őket.

Függni meglehetősen sok mindentől lehet, de az addiktológia, a tudomány és a praxis egyaránt csak akkor beszél függőségről, ha valami baj van, ha ez a kötődés károkat okoz akár függő szemének, akár a környezetének. Kezelni, megoldani, feloldani igazából ezeket a függőségeket kell. Ha függsz a jó könyvektől, filmektől, zenéktől, vagy a kirándulástól, a sportolástól, az azért annyira nem feltétlenül rossz, talán jobb is, ha ezeket a témákat inkább a "szenvedély" kevésbé nyers és pejoratív szóval jellemezzük.

Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdésekről, a függőség természetéről, a tiltás negatív hatásairól, lehetséges megoldásokról elmélkedik többedmagával Révai Gábor író a Beszélgetések a függőségről című zseniális, lényegre törő, okos és elgondolkodtató könyvében, amely leginkább az úgynevezett "kémiai" függőségekről szól, tehát kábítószerhez, alkoholhoz, nikotinhoz stb. köthető addikciókról, amely egyébként ismérveiket, legfőbb jellemzőiket, sőt következményeiket tekintve sem különbözik különösebben a viselkedési addikcióktól.

Ez a könyv függőkről, függőknek, függőségekről szól...tehát szerintem nagyjából mindenki könyvespolcán ott a helye!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

revai_gabor02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8012633001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása