Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A politika lehet érdekes, élvezetes és izgalmas? A válasz igen!

A politika lehet érdekes, élvezetes és izgalmas? A válasz igen!

2017. június 27. - Darqo

toth_csaba_scifi00.jpg

A politika lehet érdekes, élvezetes és izgalmas? A válasz igen! Dr. Tóth Csaba, a Republikon Intézet egyik alapítója és stratégiai igazgatója, politológus és szociológus, tanár, számos tanulmány és tudományos publikáció szerzője két könyvön keresztül olyan szemszögből vizsgálja és mutatja meg számunkra ezt az egyszerűnek semmiképpen sem nevezhető témát, amely egyedülálló a hazai piacon.

A sci-fi politológiája és folytatása, a Fantasztikus világok olyan helyekre visznek, amelynek képzeletbeli bejáratain mi magunk önszántunkból, örömből és rajongásból lépünk át minden esetben, miközben észrevétlenül és jó mélyen alámerülünk az adott történet politikájában is. A kedvenc történeteinken keresztül elemzi és jeleníti meg a lényeges építőelemeket, de nem összeveti a mi világunk politikai és társadalmi berendezkedéseivel, hanem az adott világokat önmagukban vizsgálja, a Fantasztikus világok esetében pedig 14 társszerzővel közösen vizsgálják.

Star Wars, Star Trek, Alien, Dűne, Trónok Harca, Batman, Az éhezők viadala, Twilight, The Walking Dead csak néhány kiragadott példa a sok közül, amelyeket Tóth Csaba és társai elemeznek a két könyvben, és amelyekben felfedik előttünk az adott politikai, szociológiai, jogi berendezkedést különböző egyenlőtlenségekkel, idegenekkel vagy éppen a nemi szerepekkel kapcsolatban. Segítségükkel ráláthatunk a különböző történetek fontos mozgatórugóira, hogy adott világok miért működnek jól vagy miért működésképtelenek, új színezetet, értelmezést, árnyalatokat kapnak, amely tovább mélyítheti a hozzá/hozzájuk fűződő kapcsolatunkat.

Ráadásul az elemzéseken keresztül birtokunkban jutó információkat, eszközöket és alternatívákat aztán a saját világunk napi aktuálpolitikában, a nem minden esetben szép vagy példaértékű valóságban is használni, kamatoztatni tudjuk, segítségükkel érthetőbbé válnak a miértek és a hogyanok, sőt arra is ráláthatunk, hogy a jövőben milyen verziók állhatnak a rendelkezésünkre, és hogy ezeknek milyen hatásokat válthatnak ki.

Mind a két könyv közérthető, olvasmányos, izgalmas, rajtuk keresztül a tanulás szórakozás, észrevétlenül szippantjuk magunkba a tudást, arról nem is beszélve, hogy az esetleg eddig még ismeretlen univerzumokat is kifejezetten érdekessé teszik a szerzők az olvasók számára. Engem teljesen magukba szippantottak!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvek az alábbi könyvesboltokban vásárolhatóak meg:

toth_csaba_scifi01.jpg

A sci-fi politológiája

Vajon a valóságban is működhetne a Star Trek pénz nélküli világa? Miért nem akart Katniss Everdeen a lázadás arca lenni? Aligha van olyan sci-fi-rajongó, aki ne akarna még többet olvasni Luke Skywalkerről vagy a Dűne sorozat fűszeréről. Ez a tudományos ismeretterjesztő könyv visszarepít minket kedvenc science fiction univerzumainkba, s elemzéseit olvasva, újraélhetjük kedvenc hőseink kalandjait. A politikai rendszerek kapcsán érdekes gondolatkísérletekre hív minket a szerző, s elemzi többek között a Mellékes igazságban és Az éhezők viadalában rejtőző politikai dimenziókat, az egyes szereplők motivációit és a választás alternatíváit.

Athenaeum Kiadó

Libri

Bookline

Líra

toth_csaba_scifi02.jpg

Fantasztikus világok

Szuperhősök, varázslók, jedik – sok mindenben különböznek tőlünk. A világok, amelyeket benépesítenek, mégis hasonlóak Földünk társadalmaihoz. E világok társadalmi és politikai kérdéseibe kalauzol el ez a könyv, ami Tóth Csaba A sci-fi politológiája című, nagy sikerű munkájának folytatása. Hogyan kell megszervezni egy sikeres lázadást az elnyomó Galaktikus Birodalommal szemben? Indokolt volt-e a Trónok harcának Vörös Nászában a szószegő Starkok legyilkolása? Hogyan reagálna Földünk, ha hirtelen idegenek, netán zombik támadnák meg országainkat? E kérdések csak ízelítők azok közül, amelyekről ebben az antológiában olvashatunk. A kötet tizenöt szerzője – a hazai társadalomtudomány, a közéleti elemzés és a tudományos-fantasztikus újságírás legjobbjai – megannyi izgalmas világba kalauzol el, hogy olyan összefüggésekre mutassanak rá, amelyek könnyen elkerülhették figyelmünket, miközben fénykardok összecsapására, vámpírok és vérfarkasok küzdelmére, vagy éppen Batman pofonjaira figyeltünk.

Athenaeum Kiadó

Libri

Bookline

Líra

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7012623367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása