Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az Úr nyolcadik kerülete / Pál Dániel Levente

Az Úr nyolcadik kerülete / Pál Dániel Levente

2017. május 20. - Darqo

az_ur_nyolcadik_kerulete00.jpg

Pál Dániel Levente Az Úr Nyolcadik Kerülete című sorozatát 2013 óta publikálja a Facebookon és más oldalakon vagy éppen személyesen, esetleg képregény vagy rádiójáték formájában, ebben az évben pedig könyv alakban is megjelent az elgondolkodtató és tanulságos vagy vicces és ironikus vagy szomorú és megható vagy izgalmas és félelmetes vagy megdöbbentő és hihetetlen történetek sokasága erről az impulzív kerületről.

Ahogy a könyv felütésében szerepel, a Józsefvárosi gyűjtőtégelyben jóformán mindenféle ember megtalálható, őslakos magyaroktól kezdve cigányok, törökök, kínaiak, vietnamiak, arabok, afrikaiak, cserediákok, öreg forradalmárok, házfoglalók, háborús menekültek, piti és nagyívű bűnözők és gengszterek, sok vallás és szekta, és bár elcsúszhatott volna a szerző az ítélkezés banánhéján, szerencsére egyik témával kapcsolatban sem elemez vagy bíráskodik vagy fogalmaz pejoratív értelemben, egyszerűen csak megosztja velünk az élményeit.

Bár néha felfoghatatlan és elképzelhetetlen, hogy ilyen helyzetek, beszélgetések valóban léteznek, semmiképpen nem vonnám kétségbe a stílusosan nyolc részre osztott könyvben szereplő egyik történet valóságtartalmát sem, főleg úgy, hogy nagyon sok aprósággal magam is találkoztam azalatt az időszak alatt, amikor volt szerencsém ebben az érdekes, gyakran félelmetes és izgalmas kerületben lakni, és mondjuk este 10-11 óra felé a Nagy Fuvaros utcán sietve lépdelni.

Olvasása közben az a gondolatfoszlány is bevillant, hogy kicsit olyan, mintha Erdős Virág Világító testek című könyvének egyik piknikus testvére lenne Az Úr Nyolcadik Kerülete, aki lokális témákat feszeget ráérősen, de néha ugyanolyan iróniával és humorral fűszerezve a valóságos történeteket, mint vérrokona. Ráadásul Pál Dániel Levente könyvével kapcsolatban is elmondható, hogy egyes történetek túlnőve a kerület, sőt a főváros határait, bárhol az országban előfordulhatnak és valószínűleg elő is fordulnak.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyv az alábbi könyvesboltokban vásárolható meg:

 

Athenaeum Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

az_ur_nyolcadik_kerulete.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4212527551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása