Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A diktátorok kézikönyve

A diktátorok kézikönyve

2017. április 25. - Darqo

diktatorok-kezikonyve01.jpg

A diktátorok körbevesznek minket, átszövik mindennapjainkat, ennek valóságát a bőrünkön tapasztalhatjuk nap mint nap. Nemcsak a politikában vannak jelen, hanem a munkahelyünkön, a magánéletükben, tulajdonképpen minden egyes pillanatunkban. Ráadásul sajnos egyre többen vannak, olyan mintha osztódással szaporodnának.

Persze ehhez az is kell, hogy hagyjuk, hogy így legyen. A jó hír, hogy szerencsére csak addig tombolhatnak, ameddig elegünk nem lesz belőlük és a tetteikből, és fel nem erősödik a szabadság iránti vágyunk. A bukásukat önnön gőgösségük és arroganciájuk okozza, hogy nem veszik figyelembe, hogy az emberek igazából mégsem annyira hülyék, mint ahogy képzelik, és a tűrőképességüknek is éles határvonalai vannak, amin ha egyszer átlépnek, jobb esetben nincsen visszaút; már amennyiben megtanultuk, hogy a sikereinknek és a boldog életnek sosem egy másik ember, pláne nem egy atyáskodó vezér a letéteményese.

Bruce Bueno de Mesquita és Alastair Smith írók Diktátorok kézikönyve - Miért jó politika a rossz viselkedés? című zseniálisan ironikus könyve válogatott történelmi példákat megelevenítve vezet minket a valódi demokrácia és jó kormányzás irányába. Azzal, hogy szembesítenek minket a diktátorok viselkedésének, gondolkodásának kevésbé jellemző, jellemző és legjellemzőbb momentumaival, oldalról oldalra élénkül az igazságérzetünk a saját életünkkel, jogainkkal kapcsolatban és elnyomóinkkal szemben.

A Diktátorok kézikönyvében a hatalom megszerzésének és megtartásának minden diktátor, cégvezető és elnök által megszívlelendő aranyszabályait foglalták össze az írók. Az alábbi mondatok talán elmagyarázzák, hogy miért tartom pótolhatatlannak ezt a könyvet:

"A lehető legkevesebb emberre kell építeni, úgy kell felállítani a szabályokat, hogy egyszerű követőkből semmiképpen ne lehessenek pótolhatatlan követők, a híveket mindig állandó készenlétben kell tartani, valamint érdemes a kezeinket a pénzcsapon tartani és a barátainknak úgy kell a javakat osztani, hogy bőségesen jusson belőle a számukra."

Ismerősek ezek a gondolatok?

Elmondhatatlanul fontos volna, hogy mindenki elolvassa ezt a könyvet. Sajnos azok, akik számára igazán nélkülözhetetlen lenne szembesülni a könyv tartalmával, úgysem olvassák el ezt a könyvet, de még csak kapcsolatba sem kerülnek vele. Viszont a bizonytalanok közül, akik érzékelik, hogy a világ számos pontján, számos vezetővel/emberrel kapcsolatban valami nincs rendben, talán bevonzz néhány olvasót, és akkor már elértem a célomat azzal, hogy felhívtam rá a figyelmet.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

GABO Kiadó

Libri

Bookline

Líra

diktatorok-kezikonyve00.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3312452629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása