Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ismerd meg kis hazádat - Magyar népi építészet / Bede Béla

Ismerd meg kis hazádat - Magyar népi építészet / Bede Béla

2017. április 22. - Darqo

magyar_nepi_epiteszet_corvina_utikonyvek01.jpg

A tavasz beköszöntével egyre nagyobb az igény bennem a szabadban töltött időre, kisebb-nagyobb kirándulásokra. Én abba a kategóriába tartozom, aki szeret alaposabban utánanézni annak, hogy hová megy és azon az adott helyen milyen látnivalók, nevezetességek vannak. Manapság persze nagyon könnyű az interneten böngészni a kiszemelt úti céllal kapcsolatban, de szerintem a különböző témában vágó útikönyveknek még mindig pótolhatatlan szerepe van.

A közelmúltban egy nagyon izgalmas kiadványt találtam, amely a magyar népi építészettel foglalkozik. A Corvina tematikus útikönyv sorozatának legújabb, ötödik kiadványában 200 kiszemelt látnivalóról olvashatunk, az ismertebb építmények mellett, megyénként, ábécérendben ismerhetjük meg a magyar népi építészet különlegességeit, megközelítési lehetőségeket, elérhetőségeket és a nyitva tartással kapcsolatos információkat.

A könyv egyik különlegessége, hogy nemcsak a nevezetességek, hanem parasztházak, gazdasági épületek (köztük csűrök, pajták, istállók stb.), ipari épületek (például vízimalmok), szakrális épületek (templomok, haranglábak, temetők stb.), valamint különféle mesterségek jellegzetes házai is helyet kapnak az ismertetőben, az épületeken belül pedig a korabeli bútorokon kívül a gazdálkodás, a főzés, az ünnepek és a mindennapi élet tárgyaival is megismerkedhetünk.

A sorozat előző köteteihez hasonlóan a részletesen bemutatott épületegyütteseken kívül megyénként, címmel felsorolják az egyéb, összesen 609 darab népi építészeti emléket.

Simán el tudom képzelni, hogy a könyv alapján tervezünk magunknak tematikus kirándulásokat, de azt is, hogy akár random útjaink során a könyvet fellapozva keressük és nézzük meg a helyi nevezetességeket. Szerintem nagyon hasznos kiadványról van szó, amelynek mindenképpen ott a helye az úti csomagunkban (már amennyiben persze idehaza tervezünk utazást).

A Corvina Kiadó gondozásában egyébként a szerzőtől, Bede Bélától több könyv is megtalálható, többek között a magyar szecessziós építészetről, a borvidékeinkről, a gyógyfürdőinkről és gyógyszállóinkról, nemzeti parkjainkról és a népi kézművességről is készült hasonló kiadvány.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban veheted meg:

 

Corvina Kiadó

Líra

Libri

Bookline

 

Valamint a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is megtalálod a Corvina/Líra standján.

magyar_nepi_epiteszet_corvina_utikonyvek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3912445171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása