Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Egy zseni koponyájában – Terry Gilliam - Gilliamesque

Egy zseni koponyájában – Terry Gilliam - Gilliamesque

2017. január 31. - Darqo

terry_gilliam_gilliamesque-main-1200x720.jpeg

Amikor először megpillantottam Terry Gilliam pre-posztumusz önéletrajzi könyvének borítóképét, akkor tudtam, hogy nekem kell ez a könyv, mert bele akarok nézni a Monty Python oszlopos tagjának a koponyájába, akinek olyan filmeket köszönhet a világ, mint például a Gyalog galopp (társrendezőként), Brazil, A halászkirály legendája, 12 majom vagy a Félelem és reszketés Las Vegasban.

A poszt végén található ízelítő videó alapján volt egy elképzelésem arról, hogy majd mivel találkozom benne, amikor végre átlapozhatom a könyvet, de minden várakozásomat felülmúlta a külcsín és a belbecs egyaránt. Terry Gilliam az eredetileg képzőművészeti albumnak szánt nagy és tartalmas könyv szövegét először diktafonra mondta, amelytől az az érzésünk támadhat, hogy olyan, mintha egy olvasmányos és nagyon személyes naplót tartanánk a kezünkben. Ezt a hangulatot egyébként erősen táplálja az is, hogy eddig ismeretlen fotókkal, rajzokkal, papírfecnikkel egészítették ki a kiadványt a tervezéskor.

A Minnesotai jeges pusztaságban töltött gyerekkorától kezdve az elmúlás gondolatáig jutunk a szórakoztató és színes Gilliamesque-ban. Ráláthatunk, hogy mik azok a momentumok, apró építőelemek amik az útján terelték és személyiségének formálódásához kellettek, miközben a filmkészítés kulisszatitkaiba is betekinthetünk és olyan nagyságokkal találkozhatunk, mint például Robin Williams, Jeff Bridges, Robert De Niro, Brad Pitt, Uma Thurman, Johnny Depp, Heath Ledger, Woody Allen. Egyedi szemszögből láthatjuk lelki szemeinkkel a 20. századik második felének popkultúráját.

A Gilliamesque sztorizgatós és emiatt szerteágazó, de könnyen olvastatja magát, olyannyira, hogy a zseni kavargó gondolatain, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított életén keresztül túlságosan is rövid idő alatt a végére érünk ennek a végtelenül inspiráló és tanulságos könyvnek...ahol én egyébként az utóbbi idők egyik legfelszabadítóbb gondolatát olvastam az elmúlás egyik lehetséges velejárójával kapcsolatban.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban veheted meg, bővebb információkért kattints a kiadók nevére:

Libri

Bookline

Líra

terry_gilliam.png

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1212151201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása