Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A képek története - A barlangtól a monitorig

A képek története - A barlangtól a monitorig

2021. június 07. - Darqo

a_kepek_tortenete00.jpg

Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy idehaza A képek története című könyv az utóbbi évek legjobb, legátfogóbb, leginspirálóbb, legizgalmasabb kiadványa művészeti témában. Legalábbis számomra biztosan az! Igaz, a közel 400 oldalas értekezés rengeteg információt tartalmaz, amit első olvasatra képtelenség memorizálni, de így is képes arra, hogy teljesen átalakítsa nem csak a művészethez való hozzáállásunkat, hanem a világlátásunkat is.

Tudom, sokszor írtam már hasonlót a blogon, de hát nincs mit tenni, ha egyszer olyan könyvek (filmek, sorozatok stb.) érdekelnek, amelyek segítenek egy addig nem ismert nézőpontból szemlélni a világot. Minden más unalmas, igazából.

David Hockney világhírű festő beszélget a vaskos és tartalmas könyvben Martin Gayford műkritikussal, eszmecseréjük közben pedig megelevenedik a képek történelme a barlangrajzoktól kezdve napjaink digitális alkotásaiig, keresztbe kasul, összevetve, hasonlóságokat, eltéréseket, változásokat keresve korok és stílusok között, és még sokkal több is belefért a diskurzusba. Mindenzt olyan érdekes és izgalmas formában teszik, hogy meglepő módon egészen hamar a könyv végére ér az olvasó.

Hasonló témában kevés olyan könyvvel találkoztam idáig, amely elérte a letehetetlenség érzését nálam, de nekik sikerült, így minden alkalommal, amikor valamilyen kötelezettség elszólított az olvasástól, alig vártam, hogy újra elmerülhessek az élvezetes társalgásban. Bárcsak olyan tanáraim lettek volna az iskolában, mint a könyv szerzői...

Tudom, hogy méhkasba nyúl az, aki megbolygatja a kötelező olvasmányok témakörét, de próbálok úgy fogalmazni, hogy eljusson a lehető legtöbb emberhez a lényeg: ezt a remek könyvet én (minimum) biztosan felvenném a listára, ha máshogy nem is, de önerőből mindenképpen.

És ha már megvan a gyereknek, akkor a szülőknek is muszáj lenne legalább belelapozni a bokros teendőik között, hátha felkelti annyira az érdeklődésüket, hogy végül az első betűtől az utolsóig végigolvassák.

Túlzásnak tűnhet, de biztos vagyok abban, hogy a könyv okozta látásmódváltásra ebben a kihívásokkal teli koronavírusos időszakban mindenkinek szüksége lenne!

 

a_kepek_tortenete.jpg

David Hockney - Martin Gayford - A képek története - A barlangtól a monitorig

„Képek vesznek körül minket: laptopon, telefonon, magazinokban, újságokban, olyan könyvekben, mint ez, és – még mindig – ott lógnak a falakon is. Legalább annyit gondolkodunk képekben, mint szavakkal, képekkel álmodunk, és rajtuk keresztül próbáljuk megérteni az embereket és a környezetünket. Ám a képeket eddig ritkán tekintették önálló kategóriának. A képek különböző fajtáinak, mint a festészet, a fotográfia vagy a film, sokszor megírták már a történetét. A képek történetét viszont nem.”

David Hockney, a ma élő egyik legkeresettebb festő, akinek képei milliárdokért kelnek el, és Martin Gayford műkritikus, életrajzíró izgalmas beszélgetést folytatnak: feltérképezik, hogyan és miért készítenek több ezer éve képeket az emberek. A két szerző a magasművészetből és a popkultúrából egyaránt hoz példákat, és a különböző korok és médiumok meghökkentő egymásra hatásaira, kapcsolataira mutat rá. Unásig ismert képekre olyan friss szemmel nézhetünk most, mintha először látnánk őket.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5116530184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása