Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tintagomba, avagy művészet, politika és krimi

Tintagomba, avagy művészet, politika és krimi

2020. szeptember 24. - Darqo

tintagomba00.jpg

Amikor megkaptam és elolvastam az ajánlót Sissel-Jo Gazan Tintagomba című könyvéről, biztos voltam abban, hogy találok benne nekem való érdekességeket. Bár a skandináv noirhoz, krimikhez sorolják, ez a regény annyira szerteágazó, hogy még az én, inkább a művészetet, filozófiai és társadalmi kérdéseket előszeretettel boncolgató lelkemnek is kéjes gyönyörben volt része.

A krimi rész, a bűnügy erőteljes és érdekes, tele van titkokkal, szerelmi bonyodalmakkal, ami kíváncsivá teszi az olvasót a megfejtéssel kapcsolatban, mégis a sokrétűség izgalma az, ami végül megmarad az emberben. A regény a 80-as éves Dániájában játszódik, és tele van a kort jellemző társadalmi kérdésekkel, mint például első generációs török bevándorlók, házfoglalások, anarchisták, ami azonban sokkal jobban megmozgatta a fantáziámat, mély és elgondolkodtató művészetelméleti és politikai kérdéseket feszeget a szerző.

A könyvet egy Martin Luther King-idézet indítja, ami nagyon sokat elárul arról, hogy milyen területre tévedünk, és azt is sejtetni engedi, hogy mennyi minden mennek keresztül a jól megírt és érdekes karakterek, velük együtt pedig mi is.

„Nem az a kérdés, hogy szélsőségesek leszünk-e, hanem az, hogy miféle szélsőséget képviselünk. A szeretetben leszünk szélsőségesek, vagy a gyűlöletben? Az igazságtalanság megőrzése érdekében leszünk szélsőségesek, vagy az igazságosság kiterjesztése érdekében?”

Sissel-Jo Gazan nem rest "megcibálni", érzelmi hullámvasútra helyezni a karaktereit a szeretet és a gyűlölet két végpontja között, ráadásul oda-vissza, hogy végül velük együtt értékes és életre szóló tapasztalatokkal legyünk gazdagabbak.

Bár a 80-as években járunk, nagyon is aktuális könyvről van szó, és nem csak a mostanában (újra) nagyon is jellemző nosztalgiahullám miatt, hiszen a legtöbb kérdésre még mindig nincs megfelelő válaszunk...mármint Dániában már lehet, hogy van, de errefelé még nem igazán, és a könyv konklúzióit figyelve és elemezve, nem is igazán a megoldások irányába haladunk...ami nagyon szomorú.

Nem csak azért érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert érdekes, izgalmas és elgondolkodtató, hanem azért, mert segít más szemszögből is megvizsgálni az életet; életünket. Teszi a dolgát, mint minden igazán jó könyv!

Sissel-Jo Gazan 2017-ben megjelent könyve sajátos atmoszférájú, meglepő és fordulatokban gazdag regény, amely egyaránt szól családi titkokról, szerelemről, politikáról, művészetről és a barátság erejéről.

"Sissel-Jo Gazan napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb dán regényírója. Gyerekkorában édesanyjával három éven át utazgatott a Földközi-tengeren, élményeiket levelekben osztották meg ismerőseikkel – innen ered a történetmesélés iránti szenvedélye. Végzettségét tekintve biológus, sokáig tudományos kutatóként is dolgozott. Műveinek témáját elsősorban a természettudomány izgalmas, versengéssel és hatalmi harcokkal teli világából meríti, könyveit ma már közel húsz országban adják ki. A The Guardian a „skandináv noir” műfaj egyik legjelentősebb képviselőjének nevezte. A dinoszaurusz tolla című, itthon is nagy sikert aratott regénye után ez a második könyve magyarul."

tintagomba.jpg

Sissel-Jo Gazan - Tintagomba

Rosa a dániai Aarhusban nő fel a nyolcvanas években hippik, graffitisek és illegális házfoglalók között. Édesanyját jobban érdeklik a gombák és a kapitalizmus elleni küzdelem, mint az, hogy ki lehet lánya biológiai apja. Ahogy kislányból serdülővé érik, Rosát egyre inkább beszippantja a street art világa, füzetébe lelkesen jegyzi fel a városban gomba módra szaporodó utcai alkotásokat, és egy életre szóló londoni utazást követően maga is graffitizni kezd. Közben a konzervatív Jacob barátnője lesz, csatlakozik egy török lánybandához, graffitiháborúba keveredik egy ismeretlennel, ráadásul beleszeret egy illegális házfoglalóba, aki mindent megtesz azért, hogy megváltoztassa a világot. Rosa maga sem veszi észre, hogy életének szálai mind jobban összekuszálódnak...

Az egyetem elvégzése után Rosa művészettörténészként helyezkedik el, de az utcai alkotások iránti vonzalma még mindig a régi. Egy Tintagomba nevű művészre specializálódik, akinek a világ legkülönbözőbb pontjain feltűnő, ironikus és gondolatébresztő alkotásai egyszerre provokálják és lenyűgözik a nézőket. Amikor Rosa egy új Tintagomba-mű miatt Berlinbe vetődik, a múlt eseményei lassan felszínre bukkannak, és Rosának a művészet és az élet területén is szembe kell néznie az igazsággal...

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3916193188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása