Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A reggel, amikor eljöttek értünk / Janine di Giovanni

A reggel, amikor eljöttek értünk / Janine di Giovanni

2017. november 21. - Darqo

a_reggel01.JPG

Janine di Giovanni több mint két évtizeden át dolgozott a Közel-Keleten. A szíriai forradalmat kitörése óta figyelemmel kíséri, 2012 és 2016 között többször is járt az országban. Könyvében elmeséli azoknak az ellenzéki aktivistáknak a történetét, akiket a legkisebb provokációért börtönbe vetettek.

A reggel, amikor eljöttek értünk hiteles tudósítás arról, hogyan kerül az összeomlás szélére egy önmagát toleránsnak tartó multikulturális társadalom, és hogyan fordul szomszéd szomszéd ellen. Szenvedéllyel, félelem nélkül és érzékletesen megírt mű egy széteső ország hétköznapjairól és a legborzalmasabb körülmények között is megmutatkozó emberi ellenállásról.

Borzalmasan nehéz ilyen témájú és ehhez hasonló könyveket, cikkeket olvasni vagy éppen dokumentumfilmeket nézni, de nagyon fontos, hogy mégis megtegyük, mert a bennük megszólaló emberek azért tárják a nagyvilág elé brutális szenvedésüket és megaláztatásukat, hogy a világ békésebbnek nevezhető felén szembesüljenek a valóság borzalmával a valódi emberi történetekkel, és ne csak a diktatórikus vagy efelé tendáló rendszerek tökéletesre csiszolt arroganciájával és nemtörődömségével találkozzanak.

Ez nem egy idétlen horrorfilm, az elmesélt történetek megtörténtek, és jelen pillanatban is tömegek szenvednek hasonló kegyetlenségektől, akik nem tudnak eljönni, akik nem akarnak eljönni, mert harcolnak a szabadságért vagy azoknak segítenek, akik harcolnak a szabadságért. Akik elmenekülnek a felfoghatatlan mértékű gyötrelem elől, pusztán méltóságteljes életet akarnak élni, nem mások kárára, hanem másokkal egyetemben.

Ha elolvasunk egy ilyen könyvet, akkor nem tudunk ugyanúgy a menekültek, a szenvedők szemébe nézni, már amennyiben valaha is találkozunk velük a kényelmes fotelből bámult lapos tévénkből áradó mocskon kívül. Pedig elvileg azoknak lenne a legfontosabb, hogy ilyen könyveket olvassanak, akik kritika nélkül magukba szippantják a gyűlöletkeltő kommunikációt. Borzalmas, hogy ezek az emberek nem szeretnek a dolgok mélyére hatolni és megérteni a lényeget, hanem megelégszenek az instant hülyeségekkel, azoknak a véleményével, akik csak a történet nélküli, emberszámba sem vehető "migránsokat" láttatják, a nyitott embereket és közösségeket semmibe veszik és károsnak tartják, gyűlölködnek és ezt a gyűlöletet terjesztik, szándékosan, a legalapvetőbb emberi félelmekre alapozva a fennmaradásuk stratégiáját.

Én jobban félek tőlük és az érthetetlen mértékű hatalmuktól, mint a menekültektől...

Fontos könyv, gyakorlatilag majd' minden oldal után összeszorult a gyomrom a könyörtelenség feldolgozhatatlan mértéke láttán. Mindenkinek el kell olvasnia, aki a nullánál jobban érdeklődik a minket körülvevő világ és a benne zajló történések iránt.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvek

Libri

Bookline

Líra

a_reggel02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3613326349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása