Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az őrület kultúrtörténete

Az őrület kultúrtörténete

2017. október 24. - Darqo

img_3350.JPG

Ha az átlagostól egy kicsit is eltérően viselkedsz, az emberek hajlandóak rád mondani hogy őrült vagy, de legalábbis nem vagy "normális". A legnagyobb nagy baj az, hogy tényleg a legapróbb dolog is elég ahhoz, hogy az emberek el-és megítéljenek másokat. De mit is jelent pontosan az, hogy nem normális? Mi az őrület? Mi határozta meg a történelmünk során, hogy kit tartottunk őrültnek?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Andrew Scull Az őrület kultúrtörténete című könyve, amely a Bibliától Freudig, a bolondokházától a modern orvostudományig követi és járja körül ezt a témát és döbbenetes változásait. Kiderül belőle hogy az őrület megnyilvánulásait és következményeit mélyen áthatja az a társadalmi kontextus, amelynek keretén belül ez felszínre tör. A kontextus a legfontosabb: hogy a jelen elfogultságán túl sehol nem találunk olyan pontot vagy kapaszkodót, ahonnan semlegesen tanulmányozhatták eddigi történetét.

A szociológus, kultúrtörténész, egyetemi tanár szerző mégis megkísérli a lehetetlent, és egy nagyszabású, tudományos igényű, izgalmas és olvasmányos munkában kalauzol el minket abba a világba, ahová valójában egyedül nem mernénk belépni, mert nem egy mozifilmről, mondjuk egy valóságtól élesen különválasztható véres horror filmről van szó, hanem a kegyetlenül nyers valóságról.

Ha pénzben megkapnám azt, ahány embertől, ahány témában, ahány alkalommal azt hallottam, hogy őrült vagyok/nem vagyok normális, már gazdag lennék. Az a probléma, hogy sajnos nem vagyok gazdag, ellenben hajlamos vagyok túlkompenzálni és túlzásba vinni a megfelelni akarást, a mások véleményére való odafigyelést, így sokszor sikerül eljutni abba az állapotba, hogy megkérdezem magamtól is, hogy vajon valóban van-e valami baj velem?

Számomra kellemes gyógyír volt ez a könyv, mert segítségével megállapíthattam, hogy az ég adta világon semmi probléma nincs velem, az őrület nem ott kezdődik, ahol én vagyok, a normalitás pedig annyira relatív, hogy arra igazából szavak nincsenek.

Nem csak azoknak ajánlom, akik hasonló cipőben járnak, mint én, hanem azoknak is, akik másokat azzal vegzálnak, hogy nem normálisak...és egyébként mindenkinek, akit érdekel ez az egyébként nem túl sűrűn boncolgatott téma!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Corvina Kiadó

Libri

Bookline

Líra

img_3349.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6713067156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása