Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

2017 legjobb sci-fi és fantasynovellái

2017 legjobb sci-fi és fantasynovellái

2017. augusztus 15. - Darqo

strahan_az_ev_legjobb_sci-fi_es_fantasy_novellai_2017_01.jpg

Nagyon érdekes szemlélni a művészek, jelen esetben az írók által álmodott világokon keresztül a változást, ahogy a külső hatások befolyásolják az életünket, jövőképünket, fantáziavilágunkat, amely mellet mi, az egyszerű halandók a hétköznapok egyhangúsága miatt néha teljesen elsiklunk.

Az év legjobb science fiction és fantasynovelláit összegyűjtő szerkesztő, Jonathan Strahan 2016-os és 2017-es novelláskötetének elolvasása között csak néhány hónap telt el, így ezt a gondolatot sokkal élénkebben éltem meg, mintha a megjelenések ütemében, legalább 1 év kihagyással merültem volna el a két kötet fantáziadús tartamában.

Számtalanszor leírtam már és most is megragadom az alkalmat, hogy határozottan kifejezzem a véleményem, miszerint a környezetvédelem nem csak egy opció, hanem az egyedüli megoldás, ha élhető jövőt szeretnénk teremteni magunknak és a jövő generációinak. Nem szabad hagyni, hogy az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés kedv és/vagy aktuális hangulat kérdése legyen, hanem automatikus cselekedetként kell működniük, mint ahogy az alternatív energiaforrások felkutatása, kikísérletezése és alkalmazása is.

Ugyanilyen fontosnak tartom a kisebbségek, elnyomott emberek, embercsoportok iránt tanúsított nyitottságot, a befogadást a bezárkózás helyett, a felelősségvállalást a felelősséghárítás helyett, mert szerintem együtt könnyebb az életet boldogabbá tenni, mint darabokra szabdalva, ellenségekként gyötrődve. A könyv számos novellája segít abban, hogy ezeken a kérdéseken gondolkodjunk.

Személy szerint nagyon örülök annak, hogy az idei gyűjteményben ekkora szerepet kap a klímaváltozás és ennek különböző következményei, valamint hogy ennyi téma öleli fel vagy jeleníti meg árnyalatként a megkülönböztetés szomorúságát.

Az írók történetein keresztül rálátunk a gyakran fenyegető lehetőségekre, legyen szó akár a természet tetteinkre adott válaszreakciójáról vagy éppen a társadalom ránk adott reakciójáról, így a jelenben talán nagyobb kedvvel és akarattal tudunk/fogunk változtatni azokon a dolgokon, amelyeken változtatni kell annak érdekében, hogy a sorsunk az utópia és ne a disztópia irányába terelődjön. Egyébként ez a könyv inkább az előbbi, a reményteljesebb kifejlet felé kalandozik el a legtöbbször.

Akik járatosak ezekben a világokban, talán rezignáltan fogadják egy-egy ifjú tehetség szárnypróbálgatásait, de ismét csak azt mondhatom, hogy azok számára gyöngyszem lehet ez a kiadvány, akik nem tudósai a science-fiction és a fantasy témaköreinek. Én ilyen vagyok, egy egyszerű, kíváncsi laikus, aki nagyon élvezi a színes, szagos, inspiráló, elgondolkodtató, szomorú, humoros, de minden esetben végtelen képzelőerőről tanúbizonyságot tévő történeteket.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

GABO Kiadó

Libri

Bookline

Líra

strahan_az_ev_legjobb_sci-fi_es_fantasy_novellai_2017.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr412747450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása