Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Könyvajánló: Egy egyedülálló kiadvány a magyar art deco építészetről

Könyvajánló: Egy egyedülálló kiadvány a magyar art deco építészetről

2016. december 10. - Darqo

e_konyv_hu_05.jpg

Kettőnk közül Laci rajongott az építészetért, és ő az, aki kedvenc témáival, épületeivel és a róluk készített szenvedélyes, érzékletesen megfogalmazott írásaival végül bennem is felébresztette ezt az érzést. Biztos vagyok abban, hogy ha itt lenne még ebben a valóságban, ő írná meg a felfoghatatlanul sok árnyaltot rejtő gondolatait Bolla Zoltán - A magyar art deco építészet című könyvével kapcsolatban, de persze mivel örökül hagyta számomra az építészet iránti lelkesedését, képessé váltam arra, hogy hozzá hasonló odaadással járjam körbe a témát. Alig vártam, hogy a kezembe vegyem a szóban forgó igényes kiadványt, kinyissam, megérezzem az illatát és önfeledt virtuális sétára induljak a gyönyörűséges épületek között.

Bolla Zoltán könyve 6 év egyszemélyes, szerteágazó és időigényes, 20.000 kilométer hazai-és külföldi kutatómunkáját foglalja izgalmas keretek közé. Azzal kapcsolatban, hogy miért indult el a felfedezés útján, miért kezdte gyűjteni az információkat és a képanyagot, és végül hogyan született meg ez a kiadvány, a szerző úgy nyilatkozott, hogy az élete egy adott pontján, a kedvenc témájában kutakodva rájött, hogy nincs kizárólagosan a magyar art deco építészettel foglalkozó, átfogó könyv. Az ebből fakadó hiányérzet vezette a kutatás hosszadalmas, mérhetetlenül sok türelmet igénylő rögös útján. A hosszú idő alatt felhalmozott tudás és képanyag láttán pedig végül egyértelművé vált, hogy egy nagy formátumú igényes kiadványban érdemes csak publikálni. Először az eBook jelent meg 470 oldalon, 1.700 fotóval, a siker pedig úgy hozta, hogy a nyomtatott formátum is kiadásra került.

15289068_735449569938744_1539151437815018848_o.jpg

A nyomtatásra kerülő verziót muszáj volt különválasztani, mert egyben nagyon drága lett volna a könyv. Idén ősszel a 272 oldalas, 400 épületet, 1000 színes és fekete-fehér fotót tartalmazó, igényesen szerkesztett első részt lehetett kézbe venni, amely az összegyűjtött anyag nagyobbik felét és az épületek 80%-át tartalmazza, de hamar elkapkodták a példányokat a boltok polcairól (utánnyomása folyamatban van). Előreláthatólag 2017 őszén pedig a második rész is megjelenik majd.

made_008_009.jpg

A könyvbe belelapozva a bevezetés, stílusismertetés után azonnal elmerülhetünk a különleges épületek sűrűjében, amelyek az ABC sorrendbe állított főbb építészek munkáin keresztül vezetik végig az olvasót az art deco alappillérei és építőelemei között. Kifejezetten tetszik ez az elrendezés, hiszen nem a stílus jellemzőin, hanem az építészek egyedi látásmódján, hazai és külföldi műveiken keresztül figyelhetjük meg az art deco-t. Így például sokkal nagyobb az esély arra is, hogy egy-egy épületet élőben látva eszünkbe jut annak tervezője.

made_046_047.jpg

„Míg a magyar szecesszió nemzetközileg is kiemelkedőt alkotott, addig a magyar art deco építészet sajátos gazdasági és művészetpolitikai okok miatt kisebbségbe került a hazai konzervatív és modern építészet mögött. Az art deco utolsó korstílusként – de már globálisan –, az antik hagyományt, az avantgárd képzőművészetet és az egzotikumot igyekezett egymással ötvözni.”

Többek között arra is válasz kaphatunk a könyvben sok eddig nem publikált épület fotójával és iparművészeti részletekkel, köztük archív képanyagokkal körbevéve, hogy mik voltak ennek a stílusnak az egyedi magyar jellegzetességei? Milyen külföldi forrásai és párhuzamai voltak magyarországi alkotásainak?

made_218_219.jpg

Bolla Zoltán és az általa alapított Budapest Art Deco csapata egyébként városnéző sétákat is szervez a témában, tehát viszonylag kevés gyaloglást beiktatva a lehető legegyedibb és legjellegzetesebb fővárosi épületek közül jó néhányat testközelből is megtekinthetnek a jelentkezők, miközben a csapat tagjai az adott épület történelmébe is bevezetik őket. A hideg évszakra való tekintettel egyébként jelenleg „téli szünetet” tartanak, de a séták 2017 áprilisától ismét elindulnak, a pontos dátumokat pedig majd a Facebook oldalukon teszik közzé.

521741_180825668734473_1091378842_n.jpg

Egy halkan megfogalmazott vágy, hogy nagyon jó lenne, ha minden építészeti stílusban készülne ilyen hazai helyzetet bemutató átfogó, részletes, színes, szemléletes album. Hátha ez a kívánság meghallgatásra talál!

A recenziós példányt a szerző bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

Ha szeretnéd megvásárolni az elviekben decembert közepétől kézzelfogható könyv formátumban újra kapható kiadványt, alábbi linken adhatsz le előrendelést rá. Csomagolással, postaköltséggel és utánvétellel együtt 7.990 forintba kerül. Katt ide:

http://www.budapestartdeco.hu/rendeles.html

Ha nem akarsz várni és az eBook változat is tökéletes lesz a számodra, akkor az alábbi linkre érdemes kattintanod:

http://www.budapestartdeco.hu/ekonyv_hu.html

 

Várhatóan az alábbi helyeken is kapható lesz újra a könyv

 

Libri

Bookline

 

Budapest Art Deco

 

Weboldal

Facebook

 

A korábbi könyvajánlókat itt olvashatjátok el.

 

magyar_art_deco_epiteszet_borito.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5112037997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása