Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Design Hét Budapest 2014 - Átvitt Értelemben

Design Hét Budapest 2014 - Átvitt Értelemben

2014. október 02. - Mocca

111892140506104145_dhb_2014_logo_1000.jpg

Az első alkalommal 2004-ben megrendezett Design Hét Budapest rendezvénysorozatot a Magyar Formatervezési Tanács azzal a céllal indította útjára, hogy közreműködjön a design gazdasági és társadalmi szerepének tudatosításában, a design iránti bizalom növelésében és a terület szereplői közötti kommunikációban. A fesztivál a nagyközönség számára változatos programokon keresztül biztosítja azt, hogy a design témaköréből minél szélesebb körű ismereteket szerezzenek, a szakma számára pedig bemutatkozási, kapcsolatteremtési, továbbképzési és tapasztalatcsere-lehetőséget biztosít.

Idén a Design Hét ünnepélyes megnyitója egyben a fesztivál két kiemelt programjának, az Átvitt Értelem nyitókiállításnak és a holland díszvendégség keretében megvalósuló, A mindennapok intelligenciája című designtárlat megnyitója is.

átvitt.jpg

A fesztivál saját szervezésű programjainak sora is folytatódik. A fesztivál egyik legrégebbi hagyományokra visszatekintő kezdeményezése, a Nyitott Stúdiók keretében újabb, a design szakma legkülönbözőbb területein tevékenykedő műhelyekkel ismerkedhetünk meg. Az idei program összeállításakor is fontos szempont volt a kreatív ipar minél szélesebb palettájának bemutatása, az állandó jelenlétet képviselő, nagynevű műhelyek mellett a legfrissebb, feltörekvő tervezők, stúdiók munkájának megismertetése a nagyközönséggel.

A Design Túrák idén a Herendi Porcelánmanufaktúrát, az Ajka Kristályt és a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát mutatják be, míg a Gasztro programok során a speciálisan a Design Hétre készített, ínycsiklandó finomságok – melyek többsége idei Díszvendég országunk, Hollandia ízei és hagyományai előtt tiszteleg – különleges tálalással kerülnek a vendégek elé.

27692-designpecs_plakat_szorolap.jpg

Természetesen a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2014-ben is a fesztivál keretén belül adják át.

Idei újdonság, hogy az itthon és az országhatárokon túl is széleskörű ismertségnek örvendő Central European Fashion Days programjaira, köztük a Gombold újra! pályázat, a közép-európai divattervezők egyik legrangosabb megmérettetésének eredményhirdetésére és nagyszabású divatbemutatójára is a Design Hét Budapest nyitóhétvégéjén kerül sor.

gomboldújra.jpg

Díszvendégünk, Hollandia

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2014-ben a Holland Királyság a fesztivál díszvendége, melynek kapcsán Budapestre látogat Jurgen Bey, világhírű holland designer, a Makkink & Bey design stúdió alapítója. A több száz, múzeumok, galériák, intézmények, cégek és magánmegrendelők számára megvalósított projektet jegyző tervező október 9-én 14:00 órai kezdettel tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).

Jurgen-Bey.jpg

A Holland Királyság magyarországi nagykövetségének támogatásával megvalósuló holland díszvendégség keretében A mindennapok intelligenciája címmel megrendezésre kerülő kiállítás az elmúlt évek kiemelkedő munkáin keresztül mutatja be a holland design szerteágazó tevékenységét. A kiállított munkák tervezői a Design Hét ideje alatt előadásokat és workshopokat tartanak, ahol a munkáik megismerése mellett lehetőség nyílik az őket foglalkoztató témák megvitatására, illetve hazai példákkal való összekapcsolására.

A Design ökoszisztémák – konferencia a kreatív iparágak fejlesztéséről kétnapos program holland és magyar résztvevői három tematikus szekcióban járják körül a gyártás és gazdasági háttér, a szolgáltatás-tervezés és várospolitika, illetve a design management témaköreit. A rendezvény kiemelt célja, hogy hosszú távú együttműködéseket és szakmai kapcsolatokat hozzon létre a hazai érintettek, a magyar és holland szakemberek, intézmények között.

A holland díszvendégség keretében számos további program várja a látogatókat, érdeklődőket. A Téreltérítés Munkacsoport a Sandberg Instituut kísérleti mesterképzésével, a feltáratlan informális hálózatokkal, szürke-zónákkal, hétköznapi túléléssel foglalkozó System D Academy-vel (SDA) közösen szervez workshopot és prezentációt. A styling, a lakberendezés iránt érdeklődők a Code Showroom workshopján a Fem Home és a Pols Potten vadonatúj, a Design Hét alkalmából érkező lakáskiegészítő termékeiből állíthatnak össze enteriőröket, az üzlet munkatársainak segítségével.

A Mobili Mania bútorstúdió kiállítása a holland design egykori és kortárs nagyjainak munkáiból nyújt designtörténeti keresztmetszetet, a tárlat egy része Gerrit Thomas Rietveld építész-designer munkássága előtt tiszteleg, az általa jegyzett történelmi darabok kerülnek párhuzamba napjaink holland tervezőinek munkáival, így Marcel Wanders, Ineke Hans, Maarten Baas formatervezett darabjaival. A NoNonszensz kiállítás a holland vizualitást és design attitűdöt visszhangzó hazai alkotókat mutatja be, a vizuális kultúrából szélesen merítve, a fotótól a bútortervezésen át a testobjektekig. A Bank Centerben megtekinthető válogatást Oltai Kata, kurátor és Szendrő Péter, építész állították össze.

design-jewelry-CHP25-nose-necklace-marcel-wanders-silver-goldplated-2-1000x1000.jpg

Természetesen, a világhírű holland brandek is képviseltetik magukat a Design Hét Budapesten. A Heineken bebizonyítja, hogy nemcsak a világ legtöbb nagyvárosában, de a sörök kifutóján is otthonosan mozog: divat témájú pop-up store-ral készülnek. A Philips világítástechnika is részt vesz a programsorozatban, szakmérnökük egy lakberendező segítségével tart személyes tanácsadást, összekapcsolva a professzionális világítástervezést a design elvárásaival, míg a Moooi, Hollandia legismertebb design-exportcikke alig húsz év alatt vált az ország egyik jelképévé, a márkát hazánkban forgalmazó Spirit Home üzlet eseményén a cég legfrissebb kollekcióját mutatják be. A híres holland bútorgyártó, a mai napig családi tulajdonú Leolux a kézművesség alapelveit szem előtt tartva készíti gyönyörű ülőbútorait, melyeknek legfrissebb kollekciójából néhány különösen szép darab mutatkozik be a Design Héten a Desidea szervezésében.

moooi-horse-lamp.jpeg

A holland programok sorát az Anker’t szervezésében megvalósuló Gathering – a közösség ereje teszi teljessé, ahol a legkülönfélébb szakmák képviselői mutatják be a területeik közötti átjárhatóságot.

A Design Hét Budapest programfüzete a képre kattintva tölthető le 

program_dl.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr46752755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása