Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

777 lenyűgöző hazai kaland és úti cél

777 lenyűgöző hazai kaland és úti cél

2020. augusztus 13. - Darqo

bakancslista_magyarorszag_webbanner.jpg

Nehezen tudnék aktuálisabb, jobb és szívhez szólóbb utazási könyvet ajánlani idén, a koronavírusos nyárban, mint Scolar Kiadó Bakancslista című könyvsorozatának legújabb darabját (korábbi posztjainkat a témában itt és itt olvashatjátok el), Kocsis Noémi Bakancslista- Magyarország című vaskos, rengeteg hasznos és érdekes információval, gyönyörű fotókkal teli tartalmas és inspiráló albumát.

Ez a helyzet megköveteli tőlünk, hogy a lehető legpraktikusabban és legegyszerűbben szervezzük a gondolatainkat és az életünket, de ez szerintem hosszú távon csak a javunkra válhat. Én például nagyon sokszor rácsodálkozom arra, hogy mennyivel tisztább és átláthatóbb az életem, mióta a világjárvány rákényszerített arra, hogy elhagyjam a fölösleges dolgokat az életemből. Hamar rájöttem, hogy az öröm és az örömszerzés működik kicsiben is. A probléma kirobbanásakor néha egy jó, maszk nélküli séta a szabadban is elég volt a gyönyörhöz, vagy éppen az online rendeléssel hetek után végre valahára megérkező élesztő is vidámságot okozott a családban.

Akkora volt a zaj körülöttünk, hogy képtelenek voltunk a lényeges dolgokra fókuszálni (és sajnos újra egyre hangosabb minden). Ilyen lényeges apróság az is, hogy nem kell a világ másik végére utazni mindig, ha nyaralni vagy kikapcsolódni szeretnénk, mert szabadság érzése bennünk születik meg, tökéletes helyszínek a pihenésre pedig karnyújtásnyira vannak. Az ágyunk is ilyen helyszín, de persze, ha utazni szeretnénk, eltávolodni a hétköznapi, rút valóságból, akkor sem kell olyan távolra menni új és inspiráló élményekért, esetleg egy kis lazításért.

Nem is sejtjük, hogy mennyi hihetetlen élmény van a közelünkben, hiszen gyakran csak a jól ismert panelekben gondolkodunk, de ez a helyzet rávezet arra is, hogy a legjobbat próbáljuk meg kihozni az adott körülményekből és lehetőségekből. És ha már úgyis idehaza a legbiztonságosabb mocorogni ebben a vírustól függetlenül is furcsa és változékony nyárban, miért ne lehetne a hagyományos célpontok mellett/helyett végre tényleg felfedezni Magyarországot?

Ebben nyújt segítséget Kocsis Noémi Bakancslista- Magyarország című könyve, ami tényleg annyi hasznos és érdekes programlehetőséggel és helyszínnel ismertet meg minket, hogy kikerekedik a szeme még azoknak is, akik a felfedező típusba tartoznak, és alap az életükben az újdonságok és izgalmak keresése a legapróbb dolgokban is.

A szokásos, tájegységenkénti tagolás helyett különböző élménytípusokat kínál a szerző a számunkra. Ad ötletet elvonulásra, vérpezsdítő szórakozásra, kulturális programokra, gasztronómiai élvezetekre, de az is megtalálhatja a számítását a 360 oldalas kötetet lapozgatva, aki történelmi nevezetességeket, változatos túraútvonalakat keres.

Hol érdemes naplementét nézni, lábat áztatni, pipacsmezőben sétálni? Merre induljunk, ha medvét etetni vagy éppen tehenek között golfozni támadna kedvünk? Barlangban aludni, baltát hajigálni, bájitalt keverni... Kocsis Noémi kifogyhatatlan az ötletekből, de legalábbis 777 biztosan van neki. Segít friss szemmel nézni a saját környezetünkre, rámutatva, hogy adott esetben a Duna-parton villamosozni vagy egy jót lángosozni is hatalmas kaland!

„Lehet ezt a könyvet egyfajta „országregényként” olvasni, hiszen tele vagyunk legendákkal, történetekkel, hősökkel. Lehet leltár, hogy rácsodálkozzunk saját gazdagságunkra. Ám a leghasznosabb talán akkor lesz, ha ötleteket merítünk belőle, majd némi elemózsiával a tarisznyánkban és nagy adag kíváncsisággal a lelkünkben nekiindulunk Magyarországnak” – írja könyve előszavában a szerző.

A könyvet lapozgatva rájövünk, hogy a belföldi nevezetességek éppúgy lenyűgözőek és hívogatóak, mint a külföldi utak. Az úti célok összeállításánál az újságíró szerző igyekezett a különböző tájegységekre egyenlő hangsúlyt fektetni, és felhívni a figyelmet hazánk kevésbé ismert látnivalóira éppúgy, mint a közismert nevezetességek rejtett titkaira. A könnyebb használhatóság kedvéért pedig a tárgymutató segítségével hamar megtalálhatjuk és egy csokorba gyűjthetjük az egymáshoz közeli látványosságokat, így alaposan feltérképezhetjük az általunk kiválasztott helyszínt és környékét.

Ha útikönyv-vásárláson töröd a fejedet, mindenképpen jusson eszedbe ez a remek kiadvány, mert nem fogsz benne csalódni!

 

bakancslista_magyarorszag_borito_600px.jpg

Kocsis Noémi - Bakancslista – Magyarország (777 lenyűgöző hazai kaland és úti cél)

777 lenyűgöző és izgalmas hazai utazásra csábít a Bakancslista – Magyarország. Páratlan ötletekkel szolgál, ha csak egy rövid kiruccanásra, hétvégi kirándulásra vagy akár hosszabb országnézésre vágynánk – családdal, barátokkal vagy a párunkkal, nyugalmas feltöltődésre vagy épp aktív pihenésre áhítozva, bakancsot húzva vagy elegáns ruhába bújva, pazarul elengedett pénztárcával vagy éppen fillérekből kivitelezve a nagy kalandot. Kocsis Noémi bámulatos könyvéből mindenféle variációra bőven kapunk ihletet! Fürdőzzünk és sakkozzunk egyszerre a Széchenyi fürdőben; nézzük meg, hogyan nyilaznak lóhátról Kaposmérőben; tudjuk meg a vácrátóti arborétumban, milyen étel főzhető a liliomfa szirmából; mossunk aranyat Mohácsnál; bálozzunk barokkosan Győrben; evezzünk télen egy gőzölgő csatornán Hévíztől a Balatonig; süssünk hamuban sült pogácsát Kunszálláson; vagy utazzunk az igazi Zsuzsi vonaton!

A csodás képek százával illusztrált kötet fejezetei a szokásos, tájegységenkénti tagolás helyett különféle „kalandokat” kínálnak. Így mindenki megtalálhatja a számítását: aki elvonulásra vágyik, vagy vérpezsdítő szórakozásban szeretne részt venni, aki kulturális programokat, történelmi nevezetességeket keres, aki a gasztronómia szerelmese, sőt akár az is, aki egy hagyomány nyomába szegődne.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2116138320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása