Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

17 életmentő környezetvédelmi tipp /X/

17 életmentő környezetvédelmi tipp /X/

2018. szeptember 25. - Darqo

smoke-258786_1920.jpg

Már a blog első, nyolc évvel ezelőtt írt bemutatkozóposztjában kiemeltük, hogy hiszünk abban, nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét egy-egy fontosabb témára. Nagyon döcögősen haladunk a fejlődés irányába, újra és újra beszélni kell olyan alapvető fogalmakról, mint például a környezetvédelem. Az emberi hanyagság miatt óceánokban úszkáló, hozzávetőlegesen 150 millió tonna műanyag hulladék jelenti a legnagyobb veszélyt az élővilágra, ez a mennyiség pedig az előrejelzések szerint a következő évtizedben megháromszorozódhat. Bárki tehet azért, hogy ez ne így legyen. Mindenkinek kell tennie valamit az ügy érdekében!

A környezetvédelem nem egy opció, amit aktuális hangulatunk és kedvünk szerint vagy választunk vagy nem, hanem az egyedüli lehetőség, ha nem akarjuk, hogy kihaljon az emberiség. A legtöbben még mindig legyintenek erre a kijelentésre; arra gondolnak, hogy ez badarság, és sosem következhet be, mert mire bekövetkezne, úgyis kitalálunk valamit, ami megoldja a problémát. Sajnos ez nincs így. Nem majd, hanem most kell megtenni mindent, ami tőlünk telik.

garbage-2729608_1920.jpg

Ha az „csak” annyi, hogy műanyag zacskó helyett rendszeresítünk egy sokszor használható, akár környezetbarát bevásárlótáskát, akkor ez is fantasztikus lépés, ha pedig ezt még megfejeljük olyan apróságokkal, hogy valóban szelektíven gyűjtjük a szemetet, kihúzzuk a töltőt az aljzatból, energiatakarékos izzókat vásárolunk, és olyan készülékeket választunk, amelyek energiahatékonyak, akkor máris büszkén mondhatjuk, hogy sokkal-sokkal többet teszünk a környezetvédelem érdekében, mint a nagy átlag.

plastic-bottles-115082_1920.jpg

A mai posztban 17 tippet hoztam, amelyek segíthetnek még jobban odafigyelni az apró részletekre, ráadásul a legtöbbjük könnyen beépíthető a hétköznapjainkba. Kis gyakorlással rutinná változhatnak, ami a legjobb a jövőnk szempontjából. Mindegyik mondatot kezdhetném úgy, hogy „ha teheted”, de remélem, mindenki tudja enélkül is, hogy az alábbi tanácsok közül az anyagilag megterhelőbb példák azokhoz szólnak, akiknek van lehetősége ezekre is jobban odafigyelni.

1.Használj energiatakarékos izzókat! Tudom, hogy drágábbak, de hosszabb ideig tartanak és spórolsz velük.

2.Adományozd el a nem használt ruháidat, tárgyaidat! Az újrahasznosítás nem csak a környezetet védi, hanem szükséget szenvedő embertársaidon is segítesz velük.

3.Vásárolj helyi termelőktől származó élelmiszereket, válaszd a hazait, mert ez a fenntartható fejlődést és a közvetlen környezetedet szolgálja!

4.Annyi élelmiszert vegyél csak, amit el is fogyasztasz, és ne dobj ki ételt, csak akkor, ha romlott, egyéb esetben oda is adhatod a rászorulóknak. Könnyen találkozhatunk velük. (Akár te is megpróbálkozhatsz a zöldségtermeléssel, virágládában.)

5.Ha a csapvíz jó minőségű a környékeden, válaszd ezt a palackos víz helyett. A tárolásra pedig többször használható verzióból is rengeteget találni, csak annyit kell beírni a keresőbe, hogy „kulacs” (ha nem akarsz pénzt költeni rá, még az is megoldás lehet, hogy a PET palackot használod többször és ebbe töltöd a csapvizet). Forró italokhoz pedig ott a termosz.

6.Rendszeres időközönként érdemes felszedni a szemetet a közvetlen környezetedben, akár egyénileg, akár csoportosan, ne várj a másikra! Mi pedig törekedjünk arra, hogy akkor se dobjuk el a szemetet, ha éppen nincs a közelben kuka.

7.Tudom és érzem, hogy mennyien szeretik, ha az öblítőtől, mosószertől illatozik a ruha és az otthonuk is, és azt is gyakran látom, hogy minél jobban habzik a mosogatásnál, takarításnál a szivacs/kefe, annál tisztábbnak érzik az eszközöket és a lakást az emberek, de a csomagoláson feltüntetett adagolást betartva nem csak spórolunk, hanem kevesebb vegyszert juttatunk a környezetünkbe. Akár próbálkozhatunk alternatív, környezetbarát verziókkal, mint például a mosószóda (nátrium-karbonát), amely általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer is egyben.

8.Ablaktisztításnál szintén kipróbálhatjuk nagymamáink praktikáit. Nálunk például az ecet nagyon jól bevált, ami meglepő módon ruhaöblítésre is jó (nem hagy maga után szagot)! Vagy papírtörlő, újságpapír helyett is lehet találni remek mikroszálas kendőket, amelyek sima víz segítségével is képesek megtisztítani az ablakot (már amennyiben nem ezeréves mocsok van rajta).

9.Ha nem használod a készülékeidet, kapcsold ki őket! Ha nem nézed a tévét, nem hallgatod a rádiót, fölöslegesen mennek a háttérben; kapcsolt le a lámpát, ha kimész a szobából, még akkor is, ha rövid időn belül visszamész, stb. Ha hosszabb időre elmész otthonról, húzd ki a kábeleket az aljzatból!

10.Tudom, hogy a legtöbben a hátuk közepére sem kívánják, de autó helyett válaszd többször a tömegközlekedést, valamint ha teheted, inkább bringázz vagy sétálj a munkahelyedre (vagy bárhová)!

11.A szivárgó csaptelepeket meg kell javítani! Egy nap alatt akár egy kádnyi víz is eltűnhet a lefolyóban felhasználás nélkül.

12.Gyűjtsd az esővizet és ezzel locsold a növényeidet!

13.Ha a fűtést télen egy-két fokkal lejjebb, nyáron a légkondit egy-két fokkal feljebb állítod, nem csak a pénztárcád fogja megérezni a pozitív változást.

14.Próbálj meg papírmentes életet kialakítani! Ha nem igazán szükséges a papíros változat, válts elektronikus formátumra, kérj e-számlát, a befizetéseidet intézd csoportos beszedéssel csekkek helyett, stb.

15.Újrahasznosítás, újrahasznosítás, újrahasznosítás! Bármit újra lehet hasznosítani, ha nincs ötleted, hogy adott dolgot hogyan, akkor érdemes egy kicsit böngészni a neten, Google a barátunk!

16.Érdemes utánanézni a napelemes rendszereknek!

17.A fenntartható fejlődést szolgáló, enegriatakarékos eszközöket válaszd, törekedj arra, hogy minél hamarabb lecseréld a 10-20 éves készülékeidet. Rengeteg márkakereskedés, cég beszámítja/felvásárolja őket, újra is hasznosítják az alkatrészeket, de a régi készülékeidet akár el is ajándékozhatod olyanoknak, akiknek nincs az életében az adott berendezés, valamint, ha egy kicsit kreatív vagy, magad is újrahasznosíthatod őket, az interneten számtalan érdekes példát találhattok erre a verzióra is.

Manapság már nem annyira nehéz olyan technikai eszközöket találni, amelyek a fenntartható fejlődést szolgálják, energiatakarékosak, okosak, az előző Samsungos posztokban a tévékkel, hűtőkkel, sütőkkel kapcsolatban olvashattok olyan remek készülékekről, amelyek tökéletes példái ennek, ma pedig a mosógépek kerülnek kiemelésre a praktikus tanácsok után, ezen belül is a WW6800M típusú készülék, ugyanis olyan, hasznos funkciókkal látták el, amelyek jó barátai lesznek a hangulatunknak, pénztárcánknak és a környezetünknek egyaránt.

01-lifestyle-image.jpg

A Samsung idén év elején a Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES) mutatta be forradalmi QuickDrive™ technológiával ellátott WW6800M mosógépét (és meg is nyerték a 2018-as évi CES innovációs díját), amely a korábbi Samsung termékekhez képest akár 50 százalékkal gyorsabban végzi el a mélytisztító mosási programot. A QuickDrive™ egy innovatív mosógépdob, amely egy nagyobb méretű fő dobból, valamint annak hátuljában egy tőle függetlenül mozgó lemezből áll. Ez a dinamikus működés négy irányba mozgatja a ruhákat – fel és le, valamint előre és hátra –, ennek köszönhetően a berendezés nem csak gyorsabb, de lágyabb és alaposabb tisztításra képes, így az energiafelhasználsra rajta keresztül pedig a környezetünkre is barátságos hatással lehet.

06_alternativeimage1.jpg

További segítséget jelentenek ebben a témában és az életünk megkönnyítésében a Q-rator mosási asszisztens intuitív okosképességei, amelyek leegyszerűsítik a mosási ciklust. A „Laundry Recipe” érzékelő automatikusan javaslatot tesz az optimális mosási programra a ruhák színe, anyaga, illetve a felhasználó által megadott mosási hőfok alapján. A „Laundry Planner” mosástervezés lehetővé teszi, hogy a fogyasztók maguk határozzák meg a mosás befejezésének időpontját, így a berendezés igazodik a felhasználók napirendjéhez. Végül, de nem utolsósorban a „HomeCare Wizard” varázsló garantálja a berendezés optimális működését, és képes az esetleges hibákat előre jelezni, amelyekhez gyors megoldási javaslatot is kínál.

08_alternativeimage3.jpg

Összességében ismét arra a következtetésre jutottunk, hogy a Samsung gyakorlatilag minden terméke megfelel a jövő elvárásainak. Nem csak a hétköznapi életet próbálják meg minél kellemesebbé, nyugodtabbá és színesebbé tenni, hanem miközben arra törekszenek, hogy lakásunk minden pontján innovatív megoldásokkal kedveskedjenek, olyan termékeket készítenek, amely a fenntartható fejlődés szempontjából is iránymutatóak a többi vállalat, valamint a vásárlók számára!

09_alternativeimage4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4114261919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása