Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ehető játszóterek Szíriában

Ehető játszóterek Szíriában

2017. november 20. - Darqo

eheto_iskola01.jpg

Tartous, Szíria. Fotó: ©FAO/Zaki Khozam

A zsíros gyűlöletkeltéshez képest sovány mennyiségű hír jut el az emberekhez arról, hogy azok, akik nem a fotelből oldják meg a világ dolgait és mondják meg, hogy hogyan kellene működnie annak, mit tesznek meg azokért, akik a háború és más konfliktusok miatt menekülő vagy éppen a veszélyes területeken marad embereken segítenek.

Milliók maradtak a megosztott és háború sújtotta Szíriában. Az alapvető szükségletek kielégítésének érdekében jelenleg is folyik az ország iskoláinak konyhakertté alakítása. Ezeken az úgynevezett "ehető játéktereken" a gyerekek megtanulják, hogy hogyan kell ízletes, tápláló ételeket, például paprikát, padlizsánt és káposztát termeszteni, és amikor eljön az ideje, betakarítani. Ez a személyiségformáló pozitív tapasztalat a tanulók és családjaik számára az öngondoskodás és a mások hatékony segítésének élményét nyújtja.

eheto_iskola02.jpg

Hama, Szíria. Fotó: ©FAO/Wajdi Skaf

A gyerekek gyorsan fejlődő szervezete és elméje különösen érzékeny az élelmiszerhiányra és az alultápláltságra. "A helyes táplálkozás a gyermekek első számú védekezése a gyakori betegségek ellen, éppen ezért kiemelten fontos, hogy egészséges és aktív életet élhessenek" - mondta Adam Yao, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) képviselője Szíriában.

A FAO finanszírozást és logisztikai támogatást nyújt 17 általános iskolának 500 négyzetméteres gyümölcs-és zöldségkertek telepítésére. Ezek a kertek mind kormányzati, mind pedig az ellenzék által ellenőrzött területeken telepítésre kerülnek, hogy a fiatalok egészséges ételhez juthassanak az őket körülvevő politikától és erőszaktól függetlenül. A közeljövőben pedig további 35 iskolát támogatnak majd abban, hogy ehető játszóteret alakíthassanak ki maguknak.

eheto_iskola03.jpg

Tartous, Szíria. Fotó: ©FAO/Wajdi Skaf

A térségben élők többsége a kenyér-és élelmiszersegélyekből tudja biztosítani a táplálkozási szükségleteit, ami meglehetősen távol áll a hagyományos szír konyha gazdagságától és teltségétől. Az ehető iskolák segítségével pedig legalább a zöldség-és gyümölcsellátásban tudnak segíteni a maguk egyszerű, de mégis szükséges és megható módján, még az ostromlott területeken is.

via: Inhabitat, Reuters Foundation, FAO

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4013301245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása