Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hatalmas fénymadár az emberi lélek

Hatalmas fénymadár az emberi lélek

2013. május 15. - Darqo

AlWarqaa01_resize.jpg

A képeken látható Al-Warqaa névre keresztelt szobrot Adel Abidin, jelenleg Helsinkiben élő iraki művésznő készítette. Az alkotást Ibn Szína (Avicenna) fizikus, filozófus, tudós, orvos, az iszlám világ kiemelkedő gondolkodója ihlette, aki szerint „Isten szükségszerűen „Egy”, ezért nincs meg benne a „sokaság”, és az „Egy” természetéből kifolyólag csak egyet tud alkotni, ebből az következik, hogy Isten szubsztanciája és a világ szubsztanciája egy. Aki önmagát ismeri meg, az Istent ismeri meg.”

 

Avicenna lélekről írt versében az emberi lelket a galambhoz hasonlítja, amely testbörtönbe száll. A lélek így szeretne mindig szabadon szárnyalni, ahogy a szabadság jelképe teheti, de az emberi test megköti, visszahúzza. A művésznő a fogság és szabadság, test és lélek, élet és halál témakörét boncolgatja az acélból készült, LED lámpákkal megvilágított hatalmas (6 méteres szárnyfesztávolságú a madárka) és különleges alkotásában, amelyet a Barjeel Művészeti Alapítvány megbízásából készített el az idén márciusban megrendezésre került Dubai Művészeti Hétre.

 

Avicenna – A Lélekről című versét Képes Géza fordításában itt olvashatjátok el.

AlWarqaa02_resize.jpg

AlWarqaa03.jpg

via: mymodernmet

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr495285083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása