Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Manchesteri Karácsonyi Vásár – Bagman #6

Manchesteri Karácsonyi Vásár – Bagman #6

2012. december 15. - Kis-Vuk

Manchester01 kezdő_resize.jpg

Karácsonyi hangulatra vágytam. Ez pedig nálam egyet jelent a karácsonyi vásárral. Hidegben toporogni, forralt bort inni, kézműves ajándékok közül valami személyre szólót választani, este, a csillagos ég alatt. Erre már évek óta esélyem sem volt, így jobb híján átmeneti otthonomba igyekeztem valami meghittséget varázsolni apró égőkkel az ablakban, mécsesekkel, illó olajokkal, gyapjú zoknival a kandalló felett.

 

Manchester01 kezdő02_resize.JPG

 

Jövőre már 30 leszek, de a karácsonyól még mindig anyu főztje ugrik be, az illatok, ahogy bekacskaringóznak a szobám ajtaján, felébresztenek és magukkal visznek a konyha mélyére. Felnőttem, azt mondják, de lélekben, december 24-én, 8 éves leszek. Messze vagyok. Egy másik kultúrában élek, egy másik nyelven beszélek minden nap. Részben saját döntésem. Így itt próbálom újra értelmezni ezt az ünnepet. Hó helyett esőben.

 

Manchester02 tömeg_resize.JPG

Manchester03 tömeg_resize.JPG

 

Fa bódékra vágytam, didergő, mosolygó emberekkel; Münchenbe vágytam, annyi gyönyörű fotót láttam már róla, de sajnos az utolsó pillanatban kaptam észbe (már megint), ezért Manchester felé vettem az útirányt, London után Anglia második legfontosabb városába. Tolongani akartam 500.000 emberrel a főtéren. A vásár egyébként autóval is könnyen megközelíthető, bár abban ne is reménykedjünk, hogy az utcán tudunk parkolni, parkoló házat kell keresnünk, ezekből nincs hiány a belvárosban, de ennek is meg kell fizetni az árát, óránként 7 fontot.

 

Manchester04 stand_resize.JPG

Manchester05 stand_resize.JPG

 

A standok és különböző szekciók egymás mellett lévő tereken vannak. A legjelentősebbek és legnépszerűbbek az európai és a német, számukra biztosították a legnagyobb helyet, de a többi sem elhanyagolható, talán pont azért, mert mindenkire jut legalább fél négyzetméter és levegő is akad bőven.

 

Manchester06 stand_resize.JPG

Manchester07 stand_resize.JPG

 

Ha mégis elbizonytalanodnánk, akkor sem kell megijedni, egyértelmű táblák jelzik időnként utunkat, valamint láthatósági kabátban segítőkész emberek tudnak útbaigazítást adni. Bár, ha úgy készülünk fel erre a kis kiruccanásra, ahogyan első posztomban megírtam, valószínűleg már van nálunk egy térkép, amin előre bejelölhetjük az útvonalat.

 

Manchester08 stand_resize.JPG

Manchester09 stand_resize.JPG

 

Az esemény november 17-én nyitotta meg kapuit és december 23-áig csodálkozhatunk rá az angliai szokásokra. A városban a következő helyeken és időpontokban lehet rájuk lelni:

 

  • Manchester European Christmas Markets - Albert Square: délelőtt 10 és este 9 óra között minden nap nyitva.

 

Minden más piac: reggel 10-től este 8-ig (a bárok este 9-ig).

 

  • Manchester World Christmas Market - Brazennose Street
  • Manchester German Christmas Market - St Ann's Square
  • Manchester Christmas Arts & Crafts Market - Exchange Street
  • Manchester French Market - King Street
  • Manchester Christmas Market - New Cathedral Street
  • Manchester Christmas Market - Exchange Square
  • Manchester Christmas Market - Corn Exchange

 

A piacok látogatása ingyenes, de készüljünk fel a termékek meghökkentően magas áraira.

 

Manchester10 mikulás_resize.JPG

Manchester11 mikulás_resize.JPG

 

Tradicionálisan a Városháza előtti téren egy hatalmas Mikulás fogadja az érkezőket, már messziről látni, a magasban ül és jó támpontot nyújt a tájékozódáshoz is. Azért Mikulás és nem kis Jézus, mert náluk december 6-a ugyanolyan nap, mint az összes többi, viszont december 24-én este a Mikulás hozza el az ajándékokat, teszi őket a fa alá, meg a zoknikba és másnap templomba mennek, ajándékokat bontanak és hallgatják a Királynő beszédét.

 

Manchester12 gasztro_resize.JPG

Manchester13 gasztro_resize.JPG

 

Persze a gasztronómia sem maradhat ki ezen napokból. Ilyenkor jön el a pulyka ideje, hagyományosan gesztenyével megtöltve, krumplipürével és párolt zöldségekkel tálalva, majd lefojtják egy kis pudinggal.

 

Manchester14 stand_resize.JPG

Manchester15 angol_resize.JPG

 

Talán ez az év egyetlen alkalma, amikor a piacon sör helyett borozó angolokat láthatunk, ha kell, Rudolfnak öltözve, korra, nemre való tekintet nélkül. Felejtsük el a tipikus angol vicceket a régmúltból, mindenféle őrültségre kaphatóak. A vásáron egyébként rengeteg minden kapható, a téli ruháktól a műanyag koponyákig, a spanyol ételektől a francia szappanig, kis Buddha szobor, meg német csoki, Mikulás babától az üveg karácsonyfa díszekig. A fotók mellett pedig egy videó, mint meggyőző érv amellett, hogy egyszer ezt is látni kell:

 

 

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a posztban/posztokban szereplő oldalakat az olcsóbb beszerezhetőség miatt ajánlom, nem reklám célzattal kerültek ide, csak támpontként. Nálam ők váltak be, ha viszont ti tudjátok, hogy hol lehet még kedvezőbb áron hozzájutni valamihez vagy valami még szükséges lehet egy-egy utazáshoz, írjátok le kommentben. Ugyanez igaz a bemutatott helyszínekre is: ha van tippetek szebb, jobb, élvezetesebb, érdekesebb, látványosabb dolgokra az adott helyen, írjátok meg ezt is az olvasóknak. Legyen ez egy interaktív kezdeményezés, amiben bárki megoszthatja a gondolatait, tanácsot adhat az érdeklődőknek!

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr854965073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása