Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tenerife: télből a langymelegbe 1.rész – Bagman #4

Tenerife: télből a langymelegbe 1.rész – Bagman #4

2012. december 01. - Kis-Vuk

Tenerife01 hegy_resize.jpg

Ahogy múltkor ígértem, ebben a farkasordító hidegben ma elhozom nektek Tenerifét. Azt hiszem, jól fog esni egy kis napsütés! Nem igaz?!

 

Tenerife, a 7 tagú Kanári-szigetek legnépszerűbbike, Spanyolországhoz tartozik. Az egész nem nagyobb, mint 2.058 km², teljes lakossaga 908.555 fő, fővárosa Santa Cruz. Két reptere van, egyik északon (Aeropuerto Los Rodeos), általános neve Tenerife Norte (TFN), a másik délen (Aeropuerto Reina Sofia), általános neve Tenerife Sur (TFS). Régen a főváros volt népszerűbb célpont északon, de mostanra délen olyan turista paradicsomot építettek ki, hogy a tendencia megfordult. Körülbelül 5 millió ember látogat el ide évente. Még csak az sem kell, hogy nyáron, főszezonban kerekedjetek fel. Szeptemberben is 10 óra a napsütéses órák száma és 22-25C környékén mozog a hőmérséklet, ami szerintem a kellemes kategória.

 

Tenerife02 hegy.jpg 

 

Először is egy jó tanáccsal kezdeném: Tudom, hogy Magyarországról szinte elérhetetlennek tűnik ez az úti cél, ezért én azt javaslom, menjetek el Angliába és Londonból vagy Manchesterből utazzatok tovább. Ha pedig most a szállások elkepesztő árain hördülnétek fel, ajánlok is egy oldalt íziben. Mi anno, utószezonban Costa Adeje-n, forintosítva körülbelül 20.000 Ft-ért béreltünk ki egy apartmant egy hétre, 2 főre, gyalog 10 percre a központtól.

 

Tenerife03 szálloda_resize.jpg

 

A sziget nem a tömegközlekedéséről híres, nem is ajánlom figyelmetekbe. Aki teheti, inkább béreljen autót (vagy akkor, amikor a repülőjegyét veszi és a légitársaság felkínálja, vagy egyszerűen válasszunk ki a sok közül a netről egy kalkulátort. Én általában ezt a független oldalt szoktam használni. Csak be kell ütni az adatokat és az oldal kis gondolkodás után kiadja a találatokat. Érdemes hónapokkal az utazás előtt lefoglalni az autót, így sokat spórolhatunk. Egy hétre körülbelül 105 euróval számolhatunk, a szigeten pedig nem drága az üzemanyag, úgyhogy emiatt ne aggódjunk. Csak a parkolással lehetnek gondjaink, de ez is megoldható. (Azoknak mondom, akik még soha nem béreltek autót, neten előleget kell fizetni, ami utalható normál bankkártyáról is, de a helyszínen, mikor felvesszük az autót, a fennmaradó összeget hitelkártyával kell rendezni. Nem csak itt, bárhol a világon. Időnként a rendszer elfogadja a dombornyomott bankkártyát is, de ne hazardírozzunk. Az autót pedig teli tankkal kell elvinni a leadás helyszínére.)

 

Tenerife04 hegy_resize.jpg

 

Ami nagyon hamar szembetűnik az idelátogatónak, az az, hogy ez a sziget a turistákért és a turistákból él. Lépten-nyomon belebotlunk valakibe, aki el akar nekünk adni valamit. Ez egy nem túl kellemes érzés, de mivel Tenerifén a munkanélküli mutató 50%-on áll tartósan, nem lehet csodálkozni, hogy mindenki igyekszik megélni valahogyan. Az éttermek előtt rendszeresen fogunk találkozni nagyon kedves, mosolygó emberekkel, akik karon fognak minket és mire észbe kapunk, már egy asztal mellett ülünk, valami koktélt szürcsölgetve. (Tenerife vám szabad tért, szóval aki bizniszelni szeretne dohánnyal, parfümökkel, az itt bevásárolhat belőle legálisan és olcsón.)

 

Tenerife05 hegy_resize.jpg

 

A partok szerelmeseinek mondom, hogy a fehér színű homok Nyugat-Afrikából kerül ide, az eredeti homok az bizony fekete, aminek meg van a maga varázsa. Az ok egyszerű: a Teide tűzhányó! Tenerife 3 különböző vulkán egyesüléséből jött létre évmilliók alatt a földmozgásoknak köszönhetően. A Teide (vagy spanyolul El Teide) pedig 3 millió éve áll a szigeten mostani állapotában. Jelenleg is aktív, bár alvó vulkán, ami legutóbb 1909-ben tört ki. A vulkán és az azt körülölelő terület a Teide Nemzeti Park (spanyolul: Parque Nacional del Teide). 18900 hektár és a világörökség része 2007 óta.

 

Tenerife06 hegy_resize.jpg

 

A Teidére vezető út autóval szerintem nagyon futurisztikus. Ahogyan belemegyünk a felhőkbe a falvakon keresztül, kihaltnak, sötétnek tűnik minden majd egyszer csak megpillantjuk a gyönyörű, tiszta eget és magát a Teidét. Itt télen még hó is akad és ugye az nagy szám! Én találkoztam már olyan spanyollal, aki 16 évesen látott először havat, azt is Svájcban, szóval a tenereifeiek összetehetik a két kezüket, én mondom...Ami igen fontos, kedves vándorló társak, a Teidéről szigorúan tilos elhozni egyetlen követ is! A világörökség ezzel jár.

 

Tenerife07 kardszárnyú_resize.jpg

 

Amit mindenképpen látni kell, az a Loro Park. A Loro Park, avagy papagáj park, tulajdonképpen egy állatkert Puerto de La Cruz külvárosában. 1972-ben nyitott 13.000 négyzetméteren, ma már ez a szám 135.000-re nőtte ki magát és a világ legnagyobb papagáj gyűjteményével büszkélkedhet. És ha már rekordok: itt található Európa legnagyobb delfináriuma, a legnagyobb fedett pingvin kifutója, Európa leghosszabb cápa-alagútja és Európa egyetlen kardszárnyú delfin show-ja. Naponta többször is lehetőségünk nyílik megtekinteni ezt a show-t, amit mindenkinek ajánlani tudok!

 

Tenerife08 fóka_resize.jpg

 

Érdemes időben érkezni, hogy minél közelebb ülhessünk a show főszereplőjéhez. Esőkabátot mindenképpen vigyünk magunkkal, hisz az „apróságok” hajlamosak az uszonyuk csapkodásával beteríteni a fél (egyébként 1.500 ember számára helyet biztosító) nézőteret. Felejthetetlen élmény, mikor ezek az akár 9 tonnás, 8 méter hosszú kardszárnyúak kicsúsznak a medence elé, velünk szembe, szinte karnyújtásnyira, az egész amolyan National Geographic-os színezetet ölt...és, ha már úgyis ott vagyunk, a mosolyra fakasztó, játékos fókákat se hagyjuk ki a repertoárból, akkor sem, ha már láttunk ilyet. Megéri, a jókedv garantált! Lemaradni róluk egyébként esélyünk sincs, a delfineket egy nap négyszer, a fókákat ötször is meg lehet tekinteni...

 

Folyt. köv.

 

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a posztban/posztokban szereplő oldalakat az olcsóbb beszerezhetőség miatt ajánlom, nem reklám célzattal kerültek ide, csak támpontként. Nálam ők váltak be, ha viszont ti tudjátok, hogy hol lehet még kedvezőbb áron hozzájutni valamihez vagy valami még szükséges lehet egy-egy utazáshoz, írjátok le kommentben. Ugyanez igaz a bemutatott helyszínekre is: ha van tippetek szebb, jobb, élvezetesebb, érdekesebb, látványosabb dolgokra az adott helyen, írjátok meg ezt is az olvasóknak. Legyen ez egy interaktív kezdeményezés, amiben bárki megoszthatja a gondolatait, tanácsot adhat az érdeklődőknek!

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr204932240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása