Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Párizs: város turistáknak 1. rész – Bagman #2

Párizs: város turistáknak 1. rész – Bagman #2

2012. november 10. - Kis-Vuk

Párizs01x_resize.jpg

Párizsba régi vágyam volt már eljutni, annyiszor hallja élete során az ember, hogy „Párizst látni és meghalni”, hogy lecsaptam egy speciális ajánlatra amit a neten találtam. Ez egyfajta kuponos oldal, azoknak akik olcsón szeretnék bejárni a világot...vagy edény készletre fáj a foguk, nyelvet tanulnának, esetleg kiskutyafülére vágynak és a többi és a többi.

 

Párizs02_resize.jpg

 

Már csak valami olcsó repjegy kellett, meg egy társ, mivel az ajánlat két személyre szólt. És akkor én most valami életmentőt fogok elmondani nektek: ha Párizsba akartok menni és a Ryanair-t választjátok, ne feledjétek, Párizs-Beauvais, az bizony nem Párizs! Nagyon nem az, annyira nem, hogy onnan még másfél óra busszal (+ 12 euró). A margóra írva pedig még annyit: tőlem ez a repülőtér megkapta Európa leglepukkantam címét is, de hát mindent nem lehet, ugye...

 

Párizs03_resize.jpg

 

Amennyiben az előző posztban írtak szerint nem csomagoltunk előre térképet, amikor megérkezünk Párizsba, első dolgunk legyen venni egyet és belőni rajta, hol van a szállásunk. Ez azért nagyon fontos, mert a tömegközlekedésre bérletet kell vennünk, ami zónákra van osztva. Lehet reptéri transzporttal egybe kötött jegyet is venni, de ezt csak azoknak ajánlom, akik valamely valóban párizsi reptérről indulnak majd haza, a szűken vett város határain túl eső repterekre ez a jegy nem érvényes. Arra is készüljünk fel, hogy a metróban tömött sorokban várnak az emberek, hogy jegyet vegyenek, a 40 perces ácsorgás garantált. A sor kivárása után egy körömnyi nagyságú jeggyel leszünk gazdagabbak, amihez egy nem sokkal nagyobb, azonban praktikus tokot is kapunk.

 

Párizs04_resize.jpg

 

És akkor valóban elkezdődhet a hátizsákos nagy kaland.

 

A várost, melyet a legenda szerint a kelták alapítottak, leghíresebb épületével, az Eiffel-torony bevételével érdemes kezdeni, úgyis ez az, amit mindenki, mindenképpen látni akar. Nyilván sokak számára ismert, hogy tervezőmérnöke Gustave Eiffel. És az is, hogy alkotása 320 méter magas, 15000 különálló fémrész könnyű hegesztett összefonódása, 7000 tonnát nyom és négy hatalmas beton pilonon nyugszik, hogy a felavatásának napja 1889. május 15., az építés időtartama 22 hónap, 1710 lépcsőfok vezet a tetejéig, 150 munkás, 50 mérnök, 40 tervező, 700 tervrajz kellett az elkészültéig, és hogy 120 millió látogatója volt 100 év alatt. Arra azonban senki nem készül, hogy élőben ez valóban lenyűgözően monumentális és tényleg olyan, mint a filmekben. Úgyhogy kihagyhatatlan...ha esetleg van olyan köztetek, aki kihagyná. Engem egyébként mindig elfog egy furcsa érzés, ha valami olyat látok élőben, amit előtte csak filmekben vagy könyvekben olvastam róla: igen, valóban létezik, most már elhiszem!

 

Párizs05_resize.jpg

 

A látványosságok megtekintése nem fog gondot okozni, csak a Szajna folyó partján kell haladnunk végig néhány apró letérővel. Ilyen kitérővel juthatunk el például az Arc de Triomphhe-hoz (Diadalív), mely a Champs-Élysées végén található a Palace de Gaulle közepén, ahonnan 12 sugárút indul ki. Írok erről is néhány fontosabb információt, mert félő, ha ott akarnátok kérdezősködni, mondjuk angolul, válasz nélkül maradnátok. A hír igaz, a franciák többsége nem beszél angolul. De az is igaz, hogy ez az a város, ami a turistáknak épült. Tehát én amondó vagyok, hogy baj esetén keressünk egy japán turistát, mert ő valószínűleg beszél angolul, hajlandó is rá, és mert biztosra veheted, hogy ahova mész, Ő már járt előtted.

 

Párizs06_resize.jpg

 

Tehát a Diadalív. 1806-ban, a Nagy Hadsereg emlékére, Napóleon megbízásából Chalgrin kezdte el építeni. 1836-ban fejezték be, ami egyetlen dongaboltozatával meghaladja még a római Konstantin diadalív méreteit is: 50 méter magas, 45 méter széles. A Diadalív alatt található az ismeretlen katona sírja, amelynek örök lángját minden este őrzik. A Diadalíven belül található egy kisebb múzeum a műemlék történetéről, ahol 558 generális nevét olvashatjuk. Homlokzatát hatalmas síkdomborművek fedik, legismertebb darabja a „Marseillaise” mely a Champs-Élysées-re néző homlokzatán helyezkedik el. Szintúgy lenyűgöző!

 

Párizs07_resize.jpg

 

És itt van az a pont, ahol már megint egybeolvadnak a filmélmények és a valóság. A Diadalívről rálátni a híres Champs-Élysées-re. Az aluljárókban való kacskaringózás után újra a felszínen magába szippant Párizs. A jól öltözött emberek forgataga. A nők hajában még az utolsó apró masni is harmonizál az alsó szoknya színével. Szembe jön veled Párizs, ahogy a parfümök keverednek a bagett és a kávé illatával... Aztán a luxus ragad magával, Cartier meg LV boltok váltják egymást végig. És a hely ahonnan sietsz tovább, hogy megnézd Mona Lisa-t, meg azt az érdekes piramist.

 

Párizs08_resize.jpg

Párizs09_resize.jpg

Párizs10_resize.jpg

 

A Grand Louvre kalandos történelme végül Napóleonnak köszönhetően fordult jóra és nyerte el jelenlegi formáját 1871-ben. Tömött sorok itt is, de ez a várakozás kevésbé frusztráló, mint a körömjegyekért a metróban. A piramis pedig valóban piramis, melyet a kínai születésű, Amerikában élő Leoh Ming Pei tervezett és 1989-ben adtak át. 21,65 méter magas, 35,40 méter oldalhosszúságú. Az üveglapok száma vitatott, de a Louvre múzeum tájékoztatása alapján 673 lapból áll, a legendás 666-os híreszteléssel ellentétben.

 

Párizs11_resize.jpg

 

A múzeumra szánjunk egy napot, ne rohanjunk, van bőven látnivaló. Akár 2 napot is el lehet bolyongani a tárlatok között. A tumultusra készüljünk fel, ami annyit tesz, hogy Lisa-ra várni kell és a Milói Vénusz előtt is lesz mindig valaki. Meg a vakukra is készüljünk, mivel senkit nem érdekel a fotózni tilos szabály. És ha már az imént azt mondtam, hogy bőven van látnivaló, akkor a párizsi bolyongásokat a következő posztban folytatom. Mert bizony van miről írni még!

 

Folyt. köv.

 

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a posztban/posztokban szereplő oldalakat az olcsóbb beszerezhetőség miatt ajánlom, nem reklám célzattal kerültek ide, csak támpontként. Nálam ők váltak be, ha viszont ti tudjátok, hogy hol lehet még kedvezőbb áron hozzájutni valamihez vagy valami még szükséges lehet egy-egy utazáshoz, írjátok le kommentben. Ugyanez igaz a bemutatott helyszínekre is: ha van tippetek szebb, jobb, élvezetesebb, érdekesebb, látványosabb dolgokra az adott helyen, írjátok meg ezt is az olvasóknak. Legyen ez egy interaktív kezdeményezés, amiben bárki megoszthatja a gondolatait, tanácsot adhat az érdeklődőknek!

 

Párizs12_resize.jpg

Párizs13_resize.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr764899689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása