Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Irány a világ! – Bagman #1

Irány a világ! – Bagman #1

2012. október 27. - Kis-Vuk

Bagman01-03_resize.jpg

 

Kedves Manzárd Café olvasók! Először is engedjétek meg, hogy köszönetet mondjak az oldal tulajdonosainak, barátaimnak, hogy lehetőséget biztosítanak számomra a blogjukon. Röviden rólam annyit, hogy a nevem Lia, a barátaim viszont csak Kis Vuknak hívnak (ki tudja miért) és egy külföldön élő magyar vándor vagyok, aki az utazás megszállottja. Szeretném megosztani az élményeimet, tapasztalataimat az emberekkel, ráadásul szeretem jól, olcsón és minél praktikusabban intézni a dolgaimat, úgyhogy az oldal mostantól új rovattal bővül, melynek címe Bagman. Itt próbálom meg majd összegyűjteni az utazás szerelmeseinek, hogy hova és hogyan érdemes ellátogatni, mit érdemes megnézni, mi legyen a hátizsákban, mire készüljünk fel, hogyan kerüljük el a buktatókat, mely oldalak lehetnek segítségünkre a neten, tehát tulajdonképpen praktikus ötletek gyűjtőhelyéről van szó a Bagman képében.



Bagman02_resize.jpg



Első körben szeretném kihangsúlyozni, hogy a posztban/posztokban szereplő dolgok az olcsóbb beszerezhetőségéhez ajánlott oldalak, nem reklám célzattal kerültek ide, csak támpontként, ha szeretnétek beszerezni őket. Nálam ők váltak be, de nincs a birtokomban a bölcsek köve. Ha ti tudjátok, hogy hol lehet még kedvezőbb áron hozzájuk jutni vagy valami még szükséges lehet egy-egy utazáshoz, nyugodtan írjátok le a poszthoz egy kommentben. Legyen ez egy interaktív kezdeményezés, amiben bárki megoszthatja a gondolatait, tanácsot adhat az érdeklődőknek!



Bagman03_resize.jpg



A mostani posztban arról szeretnék írni, hogyan is kell nekikezdeni a világlátásnak, van élmény a tarsolyomban bőven, úgyhogy bízhattok bennem. Ha olcsóságban gondolkodtok, talán érdemes először Európában gondolkodni, mert a legtöbb célpont könnyedén elérhető már a fapados légitársaságokkal. A legolcsóbb jegy felkutatásában segítségünkre lehet például a Skyscanner nevű oldal, amit én rendszeresen használok. Itt a kiindulási pont, végcél és dátum megadása után az oldal már kalkulál is, és van olyan jó hozzánk, hogy a legolcsóbb megoldásokat sorolja előre. Néhány kattintással elkalauzol bennünket a jegyvételig, ahol egy dombornyomott bank-vagy hitelkártyára lesz szükségünk. Célszerű utasbiztosítást kötnünk a vásárlás során, mely nem drága, de ha beütne a baj, fedezi az orvosi ellátásunkat. Akkor is érdemes ezt az opciót választani, ha van EU-s egészségbiztosításunk, mert az utasbiztosítás nem csak az alapellátás igénybevételére jogosít fel.



Bagman04_resize.JPG



Egyhetes vagy annál rövidebb kiruccanásokra elég csak kézipoggyászt vinnünk magunkkal. Az, hogy mi kerüljön táskánkba később, még ebben az írásban kiderül. Ha hosszabb időre mennénk, vihetünk magunkkal nagyobb bőröndöt, melynek súlya és annak ára is légitársaságonként változó. A már említett jegykereső oldalon a jegy árát kapjuk meg bőrönd nélkül.



Bagman05 hozzavalok.jpg



Én általában bőrönd nélkül utazom, így elég nagy rutinom van kistáskába való pakolás terén.



Ami elengedhetetlen:



  • kézipoggyász méretű táska (lehetőleg hátitáska a praktikusság miatt), aminek megengedett méretéről a légitársaságunk oldalán érdemes előre tájékozódni.
  • Az utazással töltött napok számának megfelelő zokni, alsónemű (higgyétek, sosem elég az, amit elsőre gondolsz).
  • Az időjárásnak megfelelően 2 póló (vannak ma már könnyen száradó “futó” pólók, praktikusak, szappannal, tusfürdővel moshatók és nagyon hamar száradnak), plusz egy pulóver.
  • Egy hosszú szárú nadrág amiben megyünk, lehetőleg vízhatlan, könnyen mosható, és/vagy 2 rövidnadrág évszaknak megfelelően.
  • Egy túracipő, ami szintén rajtunk lehet,
  • Egy vagy két könnyű papucs (idegen helyen zuhanyzáshoz praktikus és strandra is velünk jöhet).
  • Évszaknak megfelelően egy kabát (ha lehet szintén vízálló).
  • Egy szatyor a szennyesnek.
  • Hasznos, de nem elengedhetetlen egy mikroszálas (nagy) törölköző, ami kis helyen is elfér, majdhogynem elnyűhetetlen, valamint könnyen szárad.
  • Egy újrazárható műanyagzacskó (melynek űrtartalma nem haladhatja meg az 1l-t) amiben tisztálkodási, kozmetikai szereinket tárolhatjuk, méretük egyenként nem haladhatja meg a 100ml-t (drogériákban lehet kapni kis kiszerelésű fogkrémet, sampont, tusfürdőt, dezodort stb., vagy vehetünk kis, átlátszó műanyag fiolákat, amikben otthonról vihetjük a használatos szereket).
  • Övtáska, mely opcionális, de hasznos lehet a bolyongás során.
  • Néhány ragtapasz, fájdalom-és lázcsillapító.
  • Tű, cérna.
  • A mobiltelefon, persze töltővel együtt.
  • Fényképezőgép tartalék elemekkel (ha újratölthetőek, akkor azok töltőjével), ha akkumulátoros, akkor annak töltőjével. Plusz akkumulátor, plusz elem, plusz akkumulátor, plusz elem...mert mindig akkor merülnek le, amikor egy fontos dolgot örökítenél meg,
  • Utazásunk előtt pedig tájékozódjunk, hogy az adott országban milyen ajzat található, kell-e átalakító ahhoz, hogy feltölthessük a kütyüinket?
  • Kisméretű útikönyv vagy általunk összeszerkesztett, kinyomtatott útleírások, beszámolók, (de ezeket akár tárolhatjuk okostelefonon vagy e-könyvolvasón is, ha van ilyenünk).
  • Hagyományosaknak papírtérkép és ennek egy zacskó vagy vízhatlan egyéb hordozó (de persze erre is lehet okostelefont, e-könyvolvasót vagy egyéb kütyüt használni.
  • Egy pici zseblámpa (tartalék elemekkel), mert soha sem lehet tudni!
  • Mindenképpen jegyezzük fel a célországban fellelhető magyar nagykövetség elérhetőségeit baj esetére.
  • Váltsunk pénzt vagy kérdezzünk rá bankunknál, hogy milyen feltételekkel használhatjuk bankkártyánkat.



Bagman06 kulacs_resize.jpg



Van még egy dolog, ami mindenképpen szót érdemel praktikussága, helytakarékossága kapcsán ez pedig egy üres állapotban, harmonikaszerűen összenyomható 0,5 l-es kulacs, ami Aquatina néven fut. Gyors rákeresés után én ezt is és a mikroszálas törölközőt is a Nomadsport nevű oldalon találtam a legolcsóbban elérhetőnek.



Bagman07_resize.JPG



Ahhoz, hogy minden beleférjen a táskánkba, elengedhetetlen a pakolás mikéntje. A leginkább helytakarékos verzió, ha ruháinkat hengerszerűen feltekerjük. A videón pedig egy másik, szintén praktikus és ötletes módszer látható:





Ha a kezdeti lépéseket megtettük, jöhet az utazás maga...de erről majd inkább a következő posztban!



Bagman08_resize.jpg

Bagman09_resize.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr344872000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása