Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A kiskacsásjakuzzi akkor is visz mindent...!  - Rock Reach House, Yucca Valley, California

A kiskacsásjakuzzi akkor is visz mindent...! - Rock Reach House, Yucca Valley, California

2012. augusztus 02. - Mocca

Pontosan egy évvel ezelőtt jártunk utoljára sivatagban, közelebbről az Arizona államban, a Nap Völgyének [Valley of the Sun] is nevezett vidéken, ahol az ötven fokos perzselő forróságtól hullámzó levegőben többméteres kaktuszokkal tarkított szikla-sivatag közepén kukkantottunk be a Brown Residence falai közé. Most navigáljunk egyet a nyugati part irányába - maradva továbbra is sivatagi környezetben -, hogy Palm Springs városától nem messze, a Joshua Tree nemzeti park szomszédságában szemügyre vehessünk egy másik, az o2 Architecture által tervezett házat, a Rock Reach House-t és persze nem mindennapi környezetét...

 


 

Joshua Tree Nemzeti Park:

 


Nagyobb térképre váltás

 

Ez a kevéssé ismert, ám annál gyönyörűbb nemzeti park 700 és 2000 méter közötti tengerszint feletti magasságon terül el a Mojave- és a Kaliforniai-sivatag határán. Az alacsonyabban fekvő Kaliforniai-sivatag éghajlata szárazabb és melegebb, mint a Mojave-é. A Mojave-sivatagban olyan speciális klíma alakult ki, mely igen kedvező életkörülményeket nyújt a park névadóinak, a krémszínű virágokat hozó Joshua-fáknak (Yucca brevifolia), így egész erdőket alkotva tenyészik a parkban. Ez a fafajta csak itt, ezen a területen él meg, nevét pedig különleges kereszt formájáról kapta.

 

A Joshua Fák Ligete a park egyik fő vonzereje, de nagyon sok kaktuszféle is megtalálható a területen. A liliomfélékhez tartozó Joshua-fák több méter magasra is megnőhetnek (évente egy arasznyit nő), és akár a 300 éves kort is megérhetik. A parkban több oázis is található, ahol szemet gyönyörködtetően burjánzanak a zöld növények.

 


 

Az egy évvel ezelőtt bemutatott épület, illetve a Yucca Valley-ban, egy rakás, fantasztikusra mállott gránitszikla fészkébe süllyesztett mostani ház között több párhuzam is van. A speciális terep és klímaviszonyok mellett például az, hogy a négy személy részére teljes komfortot biztosító - két háló, valamint egy fürdőszobát magában foglaló - 93 m2-es vendégház itt is tele van pakolva minden földi jósággal [top-of-the-line készülékek, házi mozi, persze a sivatag közepén is magától értetődő, nagy sebességű internet stb.].

 

Továbbá, míg az AIA formatervezési díjat tavaly a Brown Residence, addig ugyanezt az elismerést, nem utolsó sorban az előregyártott, könnyűszerkezetes elemek fejlesztésében élenjáró Blue Sky Homes technológia alkalmazásának köszönhetően idén a Rock Reach House nyerte el.

 

Zárójelben: a Manzárd szerint - persze kötelezően leborulva a progresszivitás minden megnyilvánulása előtt - nem lehet vitás, a sikerért első sorban a sziklafalba applikált kiskacsásjakuzzi a felelős... :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr344692467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása