Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Egy fénymániás és az ő karácsonyi kertje

Egy fénymániás és az ő karácsonyi kertje

2011. december 21. - Darqo

Zlatko Salaj (67) úgy tűnik, hogy karácsonymániás, de legalábbis a karácsonyi fényeket biztos szereti. A korábban távközlési mérnökként dolgozó horvát fényfetisiszta Grabovinca faluban található birtokán még 2002-ben kezdett neki a tradíció megteremtésének, ekkor 70 000 izzóval szerelte fel a házát és a kertjét. Természetesen hatalmas volt a sikere a környéken a különleges fénykertnek, és amikor megkérdezték tőle, hogy jövőre mennyivel próbálja majd felülmúlni saját teljesítményét, a válasza az volt, hogy 100 000 izzóval szeretné kivilágítani a falu legkarácsonyosabb kertjét. Aztán persze ez a szám évről évre növekedett, míg idén 1,2 millió égő szolgáltatja a 17 hektáros terület különleges hangulatát.

 

Közel 5 kilométernyi vezeték fut a föld alá rejtve, a felszínen pedig a fákra, bokrokra, épületekre felfűzve körülbelül 180 kilométernyi. Ahhoz, hogy mostanra minden a legnagyobb rendben legyen, már fél évvel ezelőtt elkezdett dolgozni a projekten. A villanyszámla jelentős összegről szólt már a tavalyi évben is (közel 2 millió forintnak megfelelő kuna), abba pedig bele sem merek gondolni, hogy idén vajon mennyi lesz...

 

Természetesen nem mindig engedhette meg magának az efféle hóbortot. Gyerekként a családja egy csapásra szegény lett, mikor a megélhetési forrásként szolgáló malmukat a második világháború idején lebombázták, ráadásul az édesanyja is elhagyta, amikor 4 éves volt. Felnőttként azonban sok évet töltött külföldön (a Közel-Keleten és Afrikában), ahol kemény munkával megteremtette magának az egzisztenciát. Amikor hazatért, úgy érezte, hogy szüksége van neki, a családjának és a környéknek is egy ilyen lélekemelő dologra, ezért nekifogott a saját karácsonyi történetének megvalósításába.

via: oddity central

fotó: Marko Miščević / Cropix

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr133465905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása