Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Civil kurázsiból egy kilométer magas hegy Berlin közepén?

Civil kurázsiból egy kilométer magas hegy Berlin közepén?

2010. augusztus 20. - Mocca

Úgy indult, mint egy abszurd ötlet. Aztán az idő előrehaladtával nőtt, mint maga a tiltakozás. Ma egy utópisztikus projekt, ami már egészen magasra, pontosan 1071 méterre nőtte ki magát.

A történet röviden akkor kezdődött, amikor a berlini városatyák úgy döntöttek, hogy az óriási légi forgalmat átirányítva a másik, sokkal korszerűbb Schönefeld Airportra, végleg bezárják a város és egyben Európa egyik legrégebbi légikikötőjét a Tempelhof repülőteret. Nem mellékesen afelett a komplexum felett mondták ki a halálos ítéletét, amelyik egyébként a londoni Croydon Airport és a párizsi Le Bourget Airport mellett a kontinens II. világháború előtti három ikonikus repülőterének egyike.

Miután 2008 őszén a Tempelhof végleg leeresztette sorompóit a gépmadarak előtt, a város tanácsnokai gyorsan át is minősítették a közel 300 hektárnyi területet lakóövezeti építési területté, és nyilvános tervpályázatot hirdettek meg annak hasznosítására. Egy berlini építész Jakob Tiggest is elkészítette saját tervét. Elképzelése szerint a 3,5 milliós nagyváros közepén fel kellene építeni egy több mint 1 kilométer magas mesterséges hegyet! UPDATE: Egyik kedves kommentelőknek köszönhetően tudomásunkra jutott, hogy a projektnek van magyar vonatkozása is! Lakner Antal korábbi ötletéről itt lehet bővebben olvasni! mB-nek utólag is köszönjük az infót :). A szakmai zsűri a tervek elbírálása során, bár a „józan léptéket felrobbantónak és megvalósíthatatlannak” tartotta Tiggest álmát, de a tervezőt is meglepte, hogy ötletét, persze a szenátus nyomására, csak a második körben véreztette ki.

A Terv:

A kudarc után Tiggest csalódottságát fejezte ki hozzátéve, hogy számított a politika elutasítására, ugyanakkor elárulta azt is, hogy "A Hegy" egy provokáció volt, amit kizárólag azzal a szándékkal talált ki, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra a nem kívánatos tendenciára, hogy a nagyvárosok egy-egy terület „felszabadulásakor” kizárólag betonban és további, egyre magasabb felhőkarcolókban látják az urbanizációs fejlődés kitörési pontjait. Tiggest szerint ez sehova nem vezető zsákutca! Ha az illetékesek már kizárólag gigantomán projektekben tudnak csak gondolkozni, akkor miért ne lehetne olyan rekreációs övezetként is funkcionáló, a mi Kékes-tetőnket is lepipáló hegyet építeni egy város közepén, ami természetes élőhelye lehetne vadon élő állatoknak, ahová berliniek százezrei menekülhetnének ki szabadnapjaikon, amely a város új turisztikai szenzációja is lehetne egyben, és aminek a világ minden tájáról ide érkező külföldiek a csodájára járnának?

A Kampány: 

A „The Berg” jelenségnek azóta egyre több követője és támogatója akadt, akik egy rajongói oldalt is létrehoztak a Facebookon. A kezdeményezésnek jelenleg közel 6500 rajongója van, annak reményében, hogy egyszer valóban kiemelkedik majd a Tempelhof-hoz méltó új hegy Berlin közepén, bár „a területet 2010 május 8-án „Tempelhofer Feld” néven óriási közparkként nyitották meg, vagy 200.000 berlini jelenlétében” (köszi mB).

via: mila-berlin, arch daily

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr652235312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása