Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Madonna koppintása? A tisztesség kedvéért - RIP Malcolm McLaren

Madonna koppintása? A tisztesség kedvéért - RIP Malcolm McLaren

2010. május 24. - Mocca

Abszolút a véletlen műve, hogy ez a poszt, a valamivel több mint egy hónapja eltávozott fenoménről, Malcolm McLarenről szól, akitől Najmányi László nekrológjának egy idézetével szeretnénk elbúcsúzni mi is:

„Vörös skót népviseletben, vörös térdharisnyát, vörös skót cipőt viselve, göndör, vörös hajkoronával, kezében egy pohár paradicsomlével állt a párizsi Les Bains Douches diszkó bárjában 1979 forró, gonosz nyarán, és tanított. Körülötte rajongók köre. Ha meglátott egy francia pop sztárt a tömegben, fejedelmi mozdulattal magához intette és angolul, kifinomult cocney akcentussal, jó hangosan, nagyon szellemesen elmondta neki, mi a baj vele, miért nem lesz soha igazi világsztár.

A tetőtől talpig vörös, finom gesztusokkal kommunikáló figurát Malcolm McLarennek hívták és ő volt a punk agya. Zseniális teoretikus, impresszárió, képzőművész, divattervező, előadóművész volt, aki élete céljául a szórakoztatóipar tönkretételét nevezte meg. (artportál)”

E sorok apropója az, amit McLaren egyik - szólókarrierjének korábbi szakaszában -, 1989-ben készült klipjében, számomra is meglepetésként véltem felfedezni. A Bootzilla Orchestra-val közös Waltz Darling–ban (gondolom, sok MM rajongónak nem mondok újat) darázsderekú, nádszál, fekete srácok pörögnek-forognak a zene ütemére. A koreográfia részletekben kísértetiesen hasonlított azonban egy másik, jóval ismertebb videóban látottakra. Először nem igazán tudtam beazonosítani, hogy honnan ez a dejavú érzés, míg aztán hirtelen bevillant. Ugyanezekkel a jellegzetes mozdulatokkal már más is elkápráztatta a világot!

Pici utánajárást követően kiderült, hogy a stílus neve „vogue”, ami egy erősen stilizált, geometrikus urban dance, balettelemekkel ötvözve, és ami a kései 80-as években Harlem dance-klubjaiban fejlődött ki. Nem más, mint Madonna volt a tettes! A „Vouge” volt ugyanis az a klip, aminek köszönhetően (legalábbis a következő néhány évre) a „vouge” mainstream stílus lett.

És az 1989-es évre azért hívtam fel a figyelmet, mert Malcolm Mclaren a Waltz Darlingal és koreográfiájával, éppen egy évvel előzte meg Madonna egyik meghatározó és stílusteremtőnek aposztrofált videóját a Vogue-ot!

Ha végeztél ugorjál vissza ide egy szavazás erejéig!

 

A bizonyíték, már ha annak lehet nevezni:

Malcolm McLaren

vs

Madonna

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr612027667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása