Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Jackie Chan énekel, plágiummal vádolják - Expo 2010 hírek

Jackie Chan énekel, plágiummal vádolják - Expo 2010 hírek

2010. április 23. - Darqo

Már csak pár nap és itt az idei Világkiállítás megnyitója. Természetesen mint minden, ez sem mentes a problémáktól...Még mindig vannak olyan pavilonok, amik nem készültek el (bár az is csoda, hogy ez elenyésző mennyiséget jelent) és az építészek az utolsó pillanatokat is kihasználják a szépítgetésre. Az első próbanapon (kedden) 200 ezer főt engedtek be a világkiállítás területére, hogy teszteljék a létesítmények teherbírását, a szolgáltatásokat, ellenőrizzék a működést, a közlekedést, és a roham totális káoszba fulladt a MR1 Kossuth Rádió, illetve a Világkiállítás.hu beszámolója szerint.

„A helyszíni fényképes, filmes beszámolók a metrón, a bejáratoknál hatalmas torlódásokról, emberáradatról tanúskodnak, de a világkiállítás területén már némileg jobban eloszlott a tömeg. Itt is voltak azonban pavilonok, amelyek előtt hosszú sor kígyózott - ilyen volt például a kínai mellett az amerikai az olasz, a német és a brit. A legnagyobb érdeklődés nyilvánvalóan a hazai pavilon iránt mutatkozik, itt már 10 órakor bejelentették és hangosbeszélőn ismételték, hogy megszűnt a belépők aznapi előjegyzése, a látogatók lehetőleg kerüljék el a környéket. A britek fél 12-kor bezártak, mondván, hogy nem bírnak ennyi emberrel, itt – a xinmin.cn honlap beszámolója szerint – a sorban előzés miatt kisebb dulakodás is keletkezett. Sorok álltak az étkező helyek, büfék előtt is, ahol a várakozás és a kiszolgálás mellett a magas árakra panaszkodtak a látogatók, akik közül jónéhányan az ételdobozokat a környező szökőkutak medencéjébe dobták. Az expóparkhoz vezető sanghaji 8-as metró vonalon a sanghajiak rendkívüli tömegre panaszkodtak, a szerelvények ajtóit többszöri kísérletre is alig tudták bezárni, előfordult, hogy a vonat az állomások között is megállásra kényszerült. A fennakadások miatt a menetidő kedden reggel az állomások között megduplázódott. Az expóhoz közeli egyik metrómegállónál a kiengedő automaták nem bírtak a tömeggel, amely azokat áttörve folytatta útját.”

Bővebben itt olvashatsz a témáról.


A másik igen nagy probléma, ami körbelengi az expót és kényelmetlenül érinti a szervezőket, hogy a világkiállítás hivatalosnak szánt dalát -melyben Jackie Chan is énekel több mint 100 kínai film sztárja és Ázsia egyik legnépszerűbb énekese, Andy Lau mellett-, illetve készítőit plágiummal vádolják. A plágiumvádak főleg internet-felhasználóktól érkeztek. Azt állították, hogy a kínai zeneszerzőnek, Miao Sen-nek tulajdonított dal kísértetiesen hasonlít a japán pop-dalszerző, Okamoto Majo 1997-es slágerére. Ameddig nem rendeződnek a jogi viták az "Itt várunk rátok 2010-ben" című promóciós dal körül, addig tilos használni a vitatott szerzői jog miatt. Mellesleg (szerintem) meglepően gyenge dalról van szó, hiába ölhettek bele milliókat az elkészítésébe és a statiszták kifizetésére.

Bővebben itt olvashatsz a témáról...


De hogy valami jóról is beszéljünk, állítólag a a megnyitóünnepség nagyobb show lesz, mint az olimpiáé volt. „Ez a tudomány, a technika és a kultúra olimpiája!” – fogalmaznak a rendezők. A magyar vonatkozásokat tekintve fontos információ, hogy május 9-én az Európai Unió húsz tagállamával közösen, az Európa Parádén táncol a Mecsek néptáncegyüttes, illetve a kulturális világörökség részét képező mohácsi busójárás is megelevenedik. Augusztus 22-én lesz a magyar nemzeti nap, ahol többek között fellép Miklósa Erika, Palya Bea, a Modern Art Orchestra, a Szegedi Kortárs Balett és az Experidance is. Sanghaj központjában két héten keresztül, augusztus 23. és szeptember 5. között Art Forum Hungary elnevezéssel kulturális programsorozat is zajlik majd. A Kortárs Művészeti Múzeum épületében animációs filmbemutatókat tartanak, illetve Robert Capa műveit és a magyar kortárs fotóművészeket bemutató kiállítás is nyílik. A programok között szerepel egy divatkiállítás a sanghaji Fashion Weeken is nagy sikert arató Zoób Kati munkáiból, a magyar kortárs zenét bemutató, interaktív Dóm, illetve a fiatal művészek által megfestett Gömböcök kiállítása is.

Bővebben itt olvashatsz a témáról...

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr621946279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása