Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Holnap történt

Holnap történt

2018. február 01. - Darqo

holnap_tortent00.png

Ha teljesen ki akarok szakadni a hétköznapokból, a science fiction és a fantasy birodalmát szoktam választani a kikapcsolódásra. Az itt töltött idő mindig felér számomra egy wellness kezeléssel, még akkor is, ha gyakran disztópikus, kihívásokkal és kalandokkal teli, félelmetes világokba léptem át önszántamból.

Nagyon jó volt átsétálni a jövő fantáziakapuján Kánai András Holnap történt című könyvének segítségével is. A kommunikációs szakember, futurológus és sci-fi blogger a legújabb tudományos kutatások alapján elemzi a különböző alternatív jövőképeket, amelyek bár a benne szereplő témák alapján első, második és harmadik pillanatban nem tűnnek túlságosan könnyednek, mégis a pozitivizmus és a fejlődés szemszögéből láttatja őket.

A Holnap történt öt aktuális és a közeljövőt meghatározó témát jár körül: a háromdimenziós nyomtatásban rejlő lehetőségeket, az Egyesült Államok pozíciójának meggyengülését, a Nagy Testvér mindent magába olvasztó térnyerését, az örök életű ember ígéretével kecsegtető transzhumanizmust és a Mars meghódítását.

A tetszőleges sorrendben olvasható izgalmas fejezetek szerkezete azonos: a szerző először összefoglalja, hogyan jelent meg az adott téma a science fiction irodalomban, aztán bemutatja, hogy mennyi a valóságalapja a jelenben, és milyen irányok és trendek várható a közeljövőben.

Vajon lesz-e új ipari forradalom? Mi magunk fogjuk készíteni egy gombnyomással a használati tárgyainkat és a vacsoránkat? Az Egyesült Államok pozíciójának meg gyengülése vajon milyen világpolitikai következményekkel járhat? Vajon melyik lesz az a gonosz cég amelyik a Nagy Testvér szerepébe bújhat? Már most is létezik vagy éppen születőben van? Vajon a klónozás, élettartam-meghosszabbító bioeljárások, a számítógép és az emberi agy integrációjának segítségével találunk majd rá a hosszú vagy akár örök élet titkára? Elon Musknak vajon sikerül a következő 50-100 évben kolonizálni a Marsot? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas és érdekes kérdésekre keresi a választ a könyv, amely órákra magába szippant, úgyhogy mindenkinek jó szívvel ajánlom a figyelmébe aki érdeklődik a jövő iránt.

Február 6-án kedden egyébként a HVG Extra Business Szalon / Holnap történt esemény keretén belül Kánai András, a könyv szerzője, valamint Sik András Mars-kutató, az ELTE-TTK adjunktusa, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke és Stöckert Gábor az Index Tech-tudomány rovatának vezetője beszélgetnek majd a jövőről, úgyhogy szerintem mindenképpen érdemes lesz ellátogatni!

Bővebben az eseményről itt olvashattok: https://www.facebook.com/events/408239789605126/

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvkiadó

Libri

Bookline

Líra

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

holnap_tortent.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2213621554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása