Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mesélő Budapest / Tittel Kinga

Mesélő Budapest / Tittel Kinga

2017. szeptember 12. - Darqo

meselo_budapest00.png

Ha városnézésről van szó, számomra a legideálisabb évszak az ősz és a tavasz, bár természetesen a télnek és a nyárnak is megvannak a maga szépségei az utcákon sétálva, gondolok itt például a sült gesztenyére, karácsonyi vásárokra vagy éppen a 20 gombócos fagyira és egy jeges kávéra egy kiülős hely teraszán pihegve, de szélsőségektől mentesen, a kellemesen meleg időjárásban vagyok képes órákig bóklászni a különböző érdekességeket magamba szívva, ez az az állapot, amikor nem fagy le és nem fő meg az agyam.

Nem kell egyébként messzire menni, elég csak kilépni a lakásunk ajtaján bármelyik reggel, hiszen a legtöbben nagyon keveset tudunk a szülővárosunkról, ez mindig olyan könyvek átlapozása közben hasít belém, mint például Tittel Kinga remek kis Budapest kalauza, a Mesélő Budapest. Persze az általánosnak nevezhető tudás azért megvan, de gyakran megelégszünk csupán csak ennyivel, még úgy is, hogy tudjuk, a felszínt kapirgáljuk és a közvetlen környezetünk annyi titokról mesélhetne, ha kíváncsiak lennénk rá, amennyivel regényeket lehetne megtölteni és hollywoodi kasszasikereket lehetne rendezni.

meselo_budapest02.png

Tittel Kinga közgazdász, idegenvezető, írót egyébként a gyerekei véget nem érő kérdései és a főváros iránti szeretete inspirálták arra, hogy hozzáfogjon a szóban forgó könyv megírásának. Eredetileg a nevéhez híven mesekönyvnek készült a Mesélő Budapest, aztán ahogy az idő telt a gyerekeivel együtt a tartalom is az érés, felnőtté válás útjára lépett. Ez a fura kettősség, átmenetiség abszolút érezhető, de csak hozzáad a lényeghez és a mondanivalóhoz.

Bár leginkább gyerekeknek, fiataloknak ajánlják, mégis azt érzem vele kapcsolatban, hogy bárki kedvére olvasgathatja, sőt akár azt is el tudom képzelni, hogy a táskánk állandó szereplőjévé, talán főszereplőjévé is változzon az idők során. Sőt tovább megyek, ha lennének idegen nyelvű változatai, érdemes lenne minden turistának ezt az informatív, lényegre törő, látványos, színes, fiatalos és energikus kiadványt a figyelmébe ajánlani.

meselo_budapest03.png

Többek között olyan, elsőre egyszerűnek tűnő kérdésekre tudhatjuk meg a válaszokat, mint például, hogy mi volt valaha a körút és a Vígszínház helyén? Ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kocka bárónak? Miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát? Hogy Európában elsőként miért nálunk épült földalatti? Mit rejt a Várhegy gyomra? Miért van hét tornya a Halászbástyának? Miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten? Ha mindezt, és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni Budapestről, akkor feltétlenül érdemes elolvasnod a Kecskés Judit grafikus szép és gyakran jópofa rajzaival megfűszerezett Mesélő Budapest című könyvet, amelyet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatsz meg:

Kolibri Kiadó

Libri

Bookline

Líra

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

meselo_budapest01.png

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2912821546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása