Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Apró valóságszilánkok kis hazánkból – Erdős Virág / Világító testek

Apró valóságszilánkok kis hazánkból – Erdős Virág / Világító testek

2017. május 16. - Darqo

erdos_virag00.jpg

Pár évvel ezelőtt egy tüntetésen, zseniálisan felolvasott kegyetlenül igaz verse közben tapasztaltam meg Erdős Virág író, költő, drámaíró tehetségét. Lúdbőrözött a hátam a "Mikor" közben, és nem csak a kora tavaszi hűvös miatt, hanem a látottak és hallottak erejétől. Fenomenális pár perc volt és arra pont elegendő, hogy jól megjegyezzem a szerzőt magamnak.

Nem vagyok a versek rajongója, szódával fogyasztom őket, de van néhány ember, akinek szeretem műveit, Erdős Virág is biztosította a helyét ebben a körben azon a napon, és bár nem állítom, hogy onnantól kezdve napi szinten követem a mozzanatait (a többiekét sem), de időről időre visszatérek hozzá(-juk). Erdős Virágnak egyébként azt is sikerült elérnie, hogy akarjak egy példányt a művészetéből a könyvespolcomon.

A legutóbb megjelent Világító testek című könyvére hárult ez a szerep, de nem csak azért, mert szeretem a szülővárosomat. Bár a könyv a fővárost jelöli meg helyszínnek, de kiolvasása után az is egyértelművé vált számomra, hogy tulajdonképpen az országhatárokon belül bárhol fellelhetőek az általa megelevenített valóságtöredékek.

Kétszáz fontos apróság, száz vers és száz fotó található benne, amelyeket nyilván mások is láttak, de csak Erdős Virág fogalmazta rövid, tömör, ironikus versekké és zárta pillanatba az életképeket, rájuk irányítva minden nyitott ember figyelmét. Egyik kedvenc a könyvből:

(jézus egy kötelező haladási irányt jelző tábla)

 

oszlopába kapaszkodva állt a salétrom utca és a kis-

salétrom utca sarkán kezében egy

darab rántott

hal volt becsomózott nejlonzacskóban innen

lehetett tudni hogy ő

az persze

engem már messziről megismert fejét félig elfordítva

kiköpött az úttestre ennyit érsz nagymenő

kurva mondta és ez

elgondolkodtatott

A szerző és az általa megfogalmazott, iróniába csomagolt, humorszalaggal díszített művek éleslátása metsző, mélyen belehasít a bőrünkbe, mint a papírlap, akár kicsi, akár nagy dolgokról van szó; néha az igazság pofán ver, de ez amúgy lényegtelen különbség. Kellemetlen és mégsem. Szomorú és mégsem csak kínunkban röhögünk, mivel Erdős Virág fanyar humora annyira zseniális, ami inkább felemeli az embert, mintsem a kétségbeesésbe taszítsa a valóság láttán.

 

(vagy fogalmazhatnék úgy)

 

hogy erdős virág

költészete olyan mint

egy átlagos

szürkén ködös

kiábrándítóan hűvös téli hajnalba

prüszkölt sziporkázóan színes csillámpor

 

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban veheted meg:

 

Magvető

Libri

Bookline

Líra

 

erdos_virag.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7612508351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása