Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tengernyi elfújhatatlan pitypang

Tengernyi elfújhatatlan pitypang

2011. november 08. - Darqo

A mindenki által jól ismert és jóformán teljesen kiirthatatlan közönséges gyomnövényből, a pitypangból, sőt pont 2000 példányából készített különleges installációt egy német művész, Regine Ramseier. A szétfújkálásra alkalmas állapotba került érett darabokat a tökéletes tartósítás érdekében vékony réteg ragasztóval vonta be, de erre nem csak azért volt szükség, hogy a gyerekek nehogy ráröpüljenek, és az azonnali kezelést követően tönkretegyék a művet. Valójában azért kellett egyenként kezelni az „alkatrészeket”, mert a művész eredetileg az ArToll Summer Lab 2011 című eseményre, az egyik szoba plafonjára szánta a gondosan egymásmellé helyezett pitypangokból összeálló alkotást.

 

Ti tudtátok, hogy a pitypang (leánykori nevén pongyola pitypangnak, tejesfű virág, kákics, barátfej, barátfű, egyes vidékeken kikirics) összes részét alkalmazzák a gyógyászatban, de a gyökere és a zöldje különösen sok hatóanyagot tartalmaz? A zöldjében szeszkviterpén keserűanyagok, flavonoidok, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelemek - például cink és réz - vannak. A gyökér emellett rendkívül nagy mennyiségű káliumot, szénhidrátot, karotinoidot, C- és E-vitamint, valamint B-vitamin-komplexumot tartalmaz. A pitypang epehajtó, vízhajtó, veseserkentő és enyhén hashajtó hatású. Tudományosan elismert a pitypang gyökerének és zöldjének alkalmazása étvágytalanságra és emésztési panaszokra, valamint az epefolyadék kiválasztásának serkentésére. A természetgyógyászat a pitypangot méregtelenítő szerként alkalmazza tavaszi és őszi kúrákban, valamint a reuma és a köszvény kezelésének kiegészítésére.

A pitypangról még itt és itt.

via: mymodernmet

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr763351370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása