Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tiszta tér, nagyvárosi kontextusban - SA Residence, Dhaka, Banglades

Tiszta tér, nagyvárosi kontextusban - SA Residence, Dhaka, Banglades

2011. október 26. - Mocca

Banglades fővárosában Dakka-ban található az a különleges épület, melynek építését a Shatotto Architects építészeinek tervei alapján tavaly fejeztek be. Az SA Residence névre hallgató ultramodern három szintes ház, minden tekintetben megfelel azoknak a körülményeknek, melyek egy új építésű háztól ezen a szélességi fokon elvárhatók. Az építészek egyik legfontosabb céljuk elérése érdekében azonban mégsem a jól bevált és főleg energiazabáló, nevezzük kézenfekvő megoldáshoz nyúltak, hanem egy hihetetlenül leleményes és elképesztően látványos cselhez folyamodtak...

A 11 milliós város a trópusi monszun által szabályozott éghajlatának, továbbá kedvező földrajzi fekvésének [52 folyó delta torkolatában fekszik] köszönhetően egész évben vízbőség van. A Rafiq Azamc - Akter Hossen építész duó épp ezt a soha ki nem apadó, természet adta lehetőséget használta fel, amikor az épület struktúrájába mesterséges szélcsatornákat, a belső udvar csaknem teljes felületére pedig - egy nem mellékesen - igencsak hangulatos tavat terveztek.

E két természeti elem jótékony hatása: éjjel-nappal cirkuláló levegő, plusz a víz természetes hűtő hatása eredményeként tulajdonképpen egészen progresszív - energia és környezetkímélő – módon sikerült megoldani az épület teljes klimatizálást, ami a méreteket - 11970 négyzetméter -, továbbá az évi 25,6 Celsius-fokos középhőmérsékletet figyelembe véve nem akármilyen teljesítmény! 

via: floornature.com

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr33330270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása