Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Határtalan design 2018

Határtalan design 2018

2018. június 13. - Darqo

hatartalan_design01.png

Június 15-től várja az érdeklődőket az Új Budapest Galériában (Bálna) a Határtalan Design / 13. madeinhungary + 6. MeeD kiállítás, amelyben 9 ország több mint 100 dizájnerének munkái kapnak helyet. A régiós – cseh, lengyel, magyar és szlovák – tervezők munkái mellett első ízben láthat a nagyközönség német, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorokat, lakástextileket, tárgyakat.

A kiállításon sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások is szerepelnek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a terület sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal – mint például az A’ Design Award and Competition, Blick Fang, Czech Grand Design Award, IF Design Award, Magyar Formatervezési Díj, make me! competition of the Lodz Design Festival, Red Dot Design Award, Swiss Design Award – elismert munka is látható.

A Határtalan Design kiállításon – a korábbi évek gyakorlatához igazodva – idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő más műfajok képviselői is. Az idei hatalmas anyaghoz kapcsolódva tárgyfotósok és ékszertervezők kapnak lehetőséget, akiknek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a két műfaj legprogresszívabb eredményeiről.

hatartalan_design02.png

A tárgyfotósok között magyar és nemzetközi dizájnmagazinoknak dolgozó, valamint külföldi pályázatokon komoly eredményeket elért fotósok szerepelnek. Az ékszertervezők kiválasztásában neves kurátorok vettek részt: Cornelie Holzach, a pfrozheimi Schmuckmuseum igazgatója, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, Lipóczki Ákos, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének vezetője, a H6 ékszertervező csapat, az Ékszerek Éjszakája Budapest, valamint a Határtalan Design szervezői. A válogatott ékszertervezők mustráján kívül külön egységként lesz látható a müncheni Pinakothek der Moderne után először Budapesten az Academy of Fine Arts and Design in Bratislava, Studio S+M+L_XL – Metal and Jewel által rendezett izgalmas Új Konstelláció / New Constellation című kiállítás is.

A Határtalan Design cím egyaránt reflektál a kiállítói kör egyre szélesedő nemzetköziségére és a kortárs formatervezésben végbemenő tendenciákra. A magyar tervezőket bemutató, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő madeinhungary kiállítás korábban a Lakástrend részeként az Ambienta Kft. és részben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a szervezők és a részt vevő tervezők áldozatvállalásával jött létre.

hatartalan_design03.png

A madeinhungary-hoz kapcsolódó MeeD – melyen cseh, lengyel és szlovák tervezők mutatják be munkáikat – 2012 óta a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg. A kortárs dizájn eredményei azonban kizárólag nemzetközi összefüggésrendszerben értelmezhetők, ezért a szervezők 2016-ban úgy döntöttek, hogy a régió tervezőinek felvonultatása mellett minden évben más-más ország vagy terület legizgalmasabb képviselőit is beemelik a válogatásba. 2017-ben a balti államok és a skandináv országok meghívott tervezőivel összesen 11 ország 114 alkotója vett részt a programban.

A Határtalan Design a különböző műfajok közötti párbeszédre, átjárhatóságra is kiemelt hangsúlyt helyez. 2014-ben tárgyszimulációkat létrehozó képzőművészek alkotásai, 2016-ban és 2017-ben alkalmazott textiltervezők munkái kaptak főszerepet. A textiltervezőket és gyártókat összefogó Texhibition című projekt – melyet Szigeti Szilvia textildizájner hívott életre – három éve működik, a legfrissebb eredmények idén is láthatók.

hatartalan_design04.png

A Határtalan Design törekszik a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére is, ezért a kiállításon pályakezdők, a szakmában több éve aktív tervezők és az idősebb generáció elismert, meghatározó alkotói egyaránt szerepelnek.

A Határtalan Design a műfaj sokszínűségét is reprezentálja. A különböző országok gazdasági lehetőségeit reprezentáló prototípusokon, „low budget”, kis szériában készülő tárgyakon át a sorozatgyártott termékekig a műfaj sokrétű, kreatív megnyilvánulási formái kapnak helyet.

hatartalan_design05.jpg

HATÁRTALAN DESIGN

13. madeinhungary + 6. MeeD

hatartalan_design06.png

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4214040394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása