Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Pollinate, avagy az örök nyár, bujaság és vidámság birodalma

Pollinate, avagy az örök nyár, bujaság és vidámság birodalma

2017. október 09. - Darqo

pollinate01.jpg

Ösztönösség, természetesség, vadság, bujaság, szabadság, játékosság. Ezek a szavak jutnak eszembe elsőként Antal "BAANTAL" Balázs művész, designer, porcelántervező, porcelánfestő Pollinate kollekciója láttán. Mivel Balázs a Manzárd Caféban is segítő kezet nyújt és társszerzőként is részt vesz a blog életében, amióta Laci nincs, így volt szerencsém az első vázlatoktól a teljes sorozat elkészüléséig figyelemmel kísérni a hónapokig tartó, elképesztően komplex lelki-és munkafolyamatot.

Az első daraboknál azt éreztem, hogy ebből a témából valami többet is ki lehetne hozni, úgyhogy bedobtam neki az ötletet, hogy mi lenne, ha ezúttal nagyban gondolkodna, sok-sok tányért festene és egy különleges installációt készítene a megszülető kollekcióból. Szerencsére nem kellett sokat győzködni, hiszen az ötlet már az első pillanatban sok-sok izgalommal és kihívással kecsegtetett.

pollinate02.jpg

Mindvégig erőteljes és inspiráló hatással volt rám az a tisztaság, energikusság és átszellemültség, amellyel az egyes életképek, egyedi festmények megvalósultak a különböző méretű tányérokra és csészékre. Merthogy nincs két egyforma mintájú tányér, mind az 50 tárgy egyedi és kézzel festett. Tehát e-g-y-e-d-i! Ez azért hangsúlyozom ennyire, mert engem mindig lenyűgöz, ha valamiből egyetlen egy darab jut a közel 8 milliárd földi halandóra. Ismét leírom, hogy ízlelgessük a teljes valójában: minden festmény egyszeri és megismételhetetlen, minden centiméteren más minta, más szín, más élmény kerít hatalmába!

pollinate03.jpg

Lehetőségem volt megtapasztalni az örömöt, a boldogságot, a bánatot és szomorúságot, az önbizalomhiányt és a magabiztosságot, a feladás és a kitartás, az izgalom és az izgulás közötti ingázást, a flow és a lehangoltság fázisait, amelyek mind-mint megjelentek a témájában egységes, mégis más-más hangulatú ecsetvonásokkal kialakuló festményeken.

Az egyes darabok kiszakítanak a valóságból, önmagukba szippantanak, a véletlenszerűen falra helyezett lélegzetelállító teljes kollekció pedig dimenziókaput nyit az örök nyár birodalmába, ahonnan nem nagyon akaródzik visszatérni a hétköznapok valóságába.

pollinate04.jpg

A Pollinate-installációban nincsen koncepció, hacsak nem a természet misztikus és paradox módon megmagyarázhatatlanul összetett spontaneitásának a leképezése. Annyi szín, annyi árnyalat, annyi réteg, annyi apró titok rejtőzik a tárgyakon, amelyet képtelenség egy pillanat alatt befogadni. Nézni kell hosszú percekig, sőt akár órákig is, hiszen bárhová pillantunk, mindig van valami új részlet, amelyet odáig még nem fedeztünk fel.

pollinate05.jpg

Balázs a Pollinate-installációban nyári rét hangulatát zárta egyetlen örökkévaló pillanatba, a több mint 50 darab egyedi festésű tányért apró valóságszilánkokként, élménypixelek formájában szórja szét a galéria falán, amelyek közül bárki hazaviheti a maga kedvenc részletét, ugyanis minden kiállított tárgy megvásárolható a helyszínen.

pollinate06.jpg

Ebben a posztban most csak fázisfotók láthatóak a munkafolyamatról (több olyan kép is van, amelyen a tányér még a kiégetés előtt látható, ezért fakóbbak a színek), a teljes, végleges installációról készített képeket a poszt végén találjátok. Érdemes lesz figyelni...de leginkább élőben megnézni a kiállítást!

A Pollinate-installációt október 10-17. között lehet megtekinteni a Szenecsár Galéria és Kreatív Műhelyben.

Kiállításmegnyitó

2017. október 10. 18 óra

Szenecsár Galéria és Kreatív Műhely

1091 Budapest, Üllői út 69.

 

Antal "Baantal" Balázs Workshop a MadeByYou-ban, ahol kipróbálhatod az akvarell technikát

2017. október 14. 11:00–14:00

MBY Pest: 1053 Budapest, Királyi Pál u. 11.

 

Záróesemény/finisszázs

2017. október 17. 18:30

Szenecsár Galéria és Kreatív Műhely

1091 Budapest, Üllői út 69.

pollinate07.jpg

pollinate08.jpg

pollinate09.jpg

pollinate10.jpg

pollinate11.jpg

pollinate12.jpg

pollinate13.jpg

pollinate14.jpg

pollinate15.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1512911775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása