Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Fotóművészek költöztek az IKEA-ba – IKEA Art Event 2016 / X

Fotóművészek költöztek az IKEA-ba – IKEA Art Event 2016 / X

2016. április 27. - Darqo

iae2016_01.JPG

A cím nem pontosan fedi a valóságot, mert nem maguk a fotóművészek, hanem az alkotásaik költöztek be az IKEA-ba idén tavasszal. Tavaly írtunk először lelkesedve a lakberendezési áruházlánc kezdeményezéséről, amelyben különböző tematikában minden évben művészeket támogat a megjelenéssel.

Az IKEA Art Event idei kiadásában a fotózás került a középpontba, a világ különböző részeiről származó 11 fotóművészt kértek fel a projekt számára kigondolt kép elkészítésére, amelyek között kifejezetten absztrakt alkotások és figuratív művek is megtalálhatóak. A tavalyi kollekcióhoz képest most kisebb, limitált kiadású 61×91 centiméteres poszterek már kaphatóak az IKEA áruházakban. Nekem Jill Greenberg fotója az abszolút kedvenc, amire azonnal felkaptam a fejemet. Nektek?

iae2016_02.JPG

iae2016_03.JPG

Jill Greenberg vadonatúj módon hozta össze a fényképészetet és a festést, hiszen festés közben készít fényképeket. A szabad ég fénye alatt fest a stúdiójában – az ég és az ablakok építészeti szerkezete látható a friss festékben. Fényképezéskor csoda történik, amire szinte minden ecsetvonás, minden csepp hozzáadott víz után sor kerül.

„Valójában a fénnyel festek. Ebben az értelemben, a Festékkollekció minden darabja idő-alapú. Egy másik pillanatban már nem így nézne ki.”

Született: Montreal, Kanada, 1967

Most itt él: New York City, USA

Katt ide a poszterért

iae2016_04.JPG

iae2016_05.JPG

Mandy Barker fényképésznek küldetése van. Gyönyörű és zavarba ejtő képeivel egy tengeri környezet történetét meséli el, ami szó szerint fuldoklik a műanyag hulladékoktól:

„Nem akarok bűntudatot ébreszteni, de remélem felkelthetem a figyelmet.”

Az IKEA műalkotáshoz Mandy hat óceán és hat különböző kontinens törmelékét használta fel, különböző rétegekben, fekete háttér előtt.

„Egy tenger alatti univerzum, egy rejtett világ hatását kelti, az ott található műanyag törmelék felhalmozásával.”

Született: Hull, Egyesült Királyság, 1964

Most itt él: Leeds, Egyesült Királyság

Katt ide a poszterért

iae2016_06.JPG

iae2016_07.JPG

Mathieu Césart úgy ismerik, mint a férfi, aki újradefiniálta csábos híresség portrékat. Munkája kezdete óta számtalan színész, zenész és modell vált halhatatlanná a tipikus erős fekete és fehér stílusában.

„Imádom a fekete és fehér fényképek időtlen minőségét.” A Mathieu által hozott IKEA alkotás a kontrasztról szól. Bár ez az egyik első fényképe, amit valaha készített, még mindig nagyon szereti: „Képviseli az egész világomat és a személyt, akivel nagyon jóban vagyok.”

Született: Suresnes, Franciaország, 1987

Most itt él: Párizs, Franciaország

Katt ide a poszterért

iae2016_08.JPG

iae2016_09.JPG

Bobby Doherty órákat tölt a piacokon, hogy olyan mindennapi tárgyakat találhasson, melyeket erősen stilizált, szürreális képei fő attrakcióivá alakíthat.

„Ha találok egy érdekes tárgyat, azon kezdek gondolkodni, hogy hogyan lehet jó számomra és milyen feszültséget termethetek vele.”

Az IKEA Fotóművészet kollekcióban bemutatott alkotásának is ez a története.

„Amikor megláttam ezt a kenyeret, nagyon elképedtem. Nagyon rejtélyesnek tűnt, én pedig rá akartam játszani erre. Szeretem valótlannak feltüntetni a dolgokat.”

Született: Brewster, NY, USA, 1989

Most itt él: New York City, USA

Katt ide a poszterért

iae2016_10.JPG

iae2016_11.JPG

Nathalia Edenmont akkor a legboldogabb, ha 90 szőlős dobozba öltöztethet egy modellt, vagy több ezer pillangószárnyat ragaszthat egy kartonlapra.

„Ekkor érzem, hogy igazán élek. Szeretem a bonyolult dolgokat. Ha valami túl egyszerű, elveszítem az érdeklődést.”

Majdnem nyolc hónapjába telt, hogy befejezze a "Természet Ereje" című kollázst, amit megtalálhatsz az IKEA Fotóművészet kollekcióban. Nyolc hónapnyi pillangószárny helyezgetés, hogy minden pontosan a helyén legyen, mielőtt lencsevégre kapná.

„A legtöbb pillangó dobozba volt rejtve, fél évszázadon keresztül. Így ismét életre kelhetnek, hogy örökké éljenek.”

Született: Yalta, Ukrajna, 1970

Most itt él: Stockholm, Svédország

Katt ide a poszterért

iae2016_12.JPG

iae2016_13.JPG

Tanya Long nem fényképészként tekint magára, hanem inkább egy fényképészettel foglakozó művészként. Őt a fényképezés lényege érdekli: a fény és az idő.

„Mennyit távolíthatsz el belőle, hogy továbbra is fényképnek hívhasd? Nem használok fényképezőt vagy negatívokat. Egy színes sötétszobában dolgozom, biztonsági világítás nélkül.”

A művészete sokféle reakciót vált ki.

„Megcélzom a szabványokat és megszegem a szabályokat.”

Tanya alkotása az IKEA Fotóművészet kollekcióban egy "És Kék" című alkotás része, amit tölcsér formákba tekert fotópapírból készített, amit több alkalommal is különböző színű fénynek tett ki.

Született: New York, USA, 1981

Most itt él: Eindhoven, Hollandia

Katt ide a poszterért

iae2016_14.JPG

iae2016_15.JPG

Chad Moore munkája az élet és a fiatalság megörökítéséről szól, abban a városban, ami a leginkább inspirálja őt – New York-ban.

„Szerintem valódi különbség van egy beállított és egy valódi érzelmeket átélő embereket ábrázoló fénykép elkészítése között”, mondja.

Pont azelőtt készítette ezt a fényképet Chad a barátjáról, Annáról, mielőtt Tampa Bay-ből New York-ba költözött volna. Chad, aki mindig 35 mm-es filmmel dolgozott, épp egy fényképezőn belüli kettős expozíciós folyamattal kísérletezett, akkor először.

„Ez a fénykép volt az első és a legjobb azon a tekercsen, és azóta is az egyik kedvencem.”

Született: Tampa Bay, Florida, 1987

Most itt él: New York City, USA

Katt ide a poszterért

iae2016_16.JPG

iae2016_17.JPG

Bára Prášilová mindig a fényt keresi. Képeit, témától függetlenül mindig a játékosság jellemzi, ami az életszemléletét is tükrözi:

„Néha csak humorérzékkel lehet elviselni a dolgokat.”

Bára szenvedélyes kellékkészítő. Amikor nem talált megfelelő pöttyös szoknyát az IKEA alkotáshoz, saját maga készített pöttyöket – ahogy a drótszerkezetet is maga alkotta meg a szoknyához.

„A kép célja, hogy megmutassa a nők vadságát – játékos és vidám módon.”

Született: Cheb, Cseh Köztársaság, 1979

Most itt él: Prága, Cseh Köztársaság

Katt ide a poszterért

iae2016_18.JPG

iae2016_19.JPG

Rankin több szupermodellt, filmsztárt és zenészt fényképezett már le, mint a legtöbben. A háttérben mindössze a fényképészet őszinte szeretete található, mint a kommunikáció eszköze.

„Szeretem, amit csinálok és nagyon szerencsés vagyok, hogy ezzel foglalkozhatok.”

Az IKEA Fotóművészet kollekcióban található kép egy "Eddig szexi" című sorozat része, ami egy műbőr kanapét ábrázol, Rankin régi Dazed & Confused irodájában.

„Sok munkám szól a dolgok elemzéséről és ennek humoráról. Az "Eddig szexi" egy műfaj utánzata, a dokumentumfilmszerű képalkotásé, ami nagyon sikeres volt az ezredforduló idején.”

Született: Paisley, Egyesült Királyság, 1966

Most itt él: London, Egyesült Királyság

Katt ide a poszterért

iae2016_20.JPG

iae2016_21.JPG

Az eredetileg illusztrátor Pascal Gindre, alias ®obin nagyjából 70 gyerekkönyvet és nagyszámú rajzfilmet tudhat maga mögött. Úgy fedezi fel a valóságot, hogy a fényképeket is belefoglalja a munkájába.

„A fény és a természet szépségének bemutatásáról szól.”

®obin először a kis embereket, a Skuggis-okat rajzolta meg, csak a móka kedvéért és csak saját magának:

„Ha tetszik kegy kép, elképzelem, hogy hol lehetne rajta egy Skuggis – egy levélen, rejtőzködve, alvás, vagy fürdés közben.”

Született: Villiers-le-Bel, Franciaország, 1969

Most itt él: Párizs, Franciaország

Katt ide a poszterért

iae2016_22.JPG

iae2016_23.JPG

Annika von Hausswolff a beállított fényképészet segítségével – mindig visszatér ide, nem számít hány kitérőt tesz – egy olyan világba invitálja a nézőt, ami a dokumentumfilmek és a fikció között létezik. Az IKEA Fotóművészet kollekcióban megtalálható alkotás, a középen található lány és az őt körülvevő tér sok szempontból jellemzi a képeit. Öt fénykép kellett ahhoz, hogy Annika teljesen elégedett legyen:

„Sosem vagyok figyelmetlen a képekkel. Sok időt töltök a munkámmal és sok érzelmet fektetek bele – sokat adok magamból.”

Született: Gothenburg, Svédország, 1967

Itt él most: Gothenburg, Svédország

Katt ide a poszterért

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr698664732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása