Az elmúlt hónapok folyamatos változásai mellett szépen lassan megtanulok örülni minden apróságnak, például annak is, ha valami állandó vagy legalábbis most annak mutatkozik. Ilyen a minden évben megrendezésre kerülő tavaszi IKEA bemutató/sajtótájékoztató is, amely egyfajta indítójaként funkcionált a jó időnek, még akkor is, ha magán az eseményen eddig még egyik alkalommal sem igazán volt tavaszias hangulata az időjárásnak.
Ebben az évben ez is más volt, a hidegfront elmaradt vagyis áttevődött a sajtótájékoztatót követő napra, úgyhogy most kifejezetten csodásnak nevezhető időben sétáltam sajnos már csak egymagamban a kijelölt helyszínre. Ez volt az első sajtótájékoztató, amin részt vettem, amióta Laci elment, így ez is – mint minden „elsőnek” nevezhető hasonló helyzet azóta – furcsának és szürreálisnak tűnt. Persze közös barátunknak, a HNA Design remek belsőépítészének, Hujber-Nagy Alettának jelenléte némiképp könnyebbé tette a bemutatón való részvételt, mint ahogy az IKEA 2016 tavaszán fókuszba helyezett témája is jótékonyan finomhangolta a közérzetemet, ami a kültéri időtöltés, piknik köré csoportosult a különböző kiegészítőkkel.
A tavaszi kollekciót nézegetve, tapizva most is jó barátként köszöntött rám az érzés, hogy a családi és a baráti összejöveteleket egyszerű, praktikus, vidám kiegészítőkkel teszik hangulatosabbá. Az együtt töltött idő a tavasz, nyár és ősz legjobb része, különösen, ha a szabad ég alatt, saját erkélyünkön, teraszunkon vagy kertünkben kerül rá sor. Akár nagyvárosról, akár vidékről van szó, néhány párnával, textíliával és lámpással még kellemesebbé és kényelmesebbé tehető az együttlét, ehhez pedig most is kiváló választásnak bizonyulnak az egyes darabok.
A sajtótájékoztatón Horváth Ádám, az IKEA séfje praktikus tanácsokkal látott el minket: "Ha az erkélyünkön, kertünkön kívül kerül rá sor, a piknikre való felkészülés legnagyobb kihívása a hozzávalók összepakolása, hiszen ezeket a helyszínre kell szállítani."
"Fontos, hogy semmi ne maradjon otthon, ugyanakkor ne kelljen túl sok mindent cipelni. A piknikkosár megfelelő összeállítása a legfontosabb, hiszen az ételek optimális tárolásával rengeteg helyet spórolhatunk, és még a környezetet is óvjuk a sok hulladéktól."
"Célszerű dobozokba tenni a finomságokat, hogy az esetleges maradékokat haza tudjuk vinni, és ne kelljen kidobni. A hűsítő italokat érdemes újratölthető üvegkulacsba tölteni, szállításukra pedig a legmegfelelőbb egy kisebb méretű hűtőtáska, a környezet kímélése érdekében."
"Mivel a legfinomabb ételek alapját a friss hozzávalók adják, fontos észben tartanunk, hogy a megmaradt alapanyagok nagy részének frissességét a hűtőben vagy más módon tárolva még hosszú ideig megőrizhetjük. A fel nem használt fűszernövényeket olívaolajjal keverve ugyanígy hosszan megőrizhetőek."
Bagaméri Gergő, az IKEA vezető dekoratőre szerint, "legyen szó a hagyományos fabútorok melegségéről, vagy a mesterséges anyagok nyújtotta praktikusságról, biztosak lehetünk benne, hogy egy kis odafigyeléssel a lehető legkényelmesebb pihenőt varázsolhatjuk otthonunk köré, miközben bútoraink a lehető legstabilabb alapon állnak – legyen szó akár nagy, akár kisebb területről."
"Ha már az erkélyekről beszélünk, a betondzsungelből egyszerűen varázsolhatunk valódi dzsungelt, néhány növénnyel. Ezeket érdemes magas tárolókra helyezni, hogy a rendelkezésre álló teret függőlegesen is kihasználhassuk."
"A balkonládába, kiskertbe a virágok mellett érdemes fűszernövényeket is ültetni, hogy aztán az összejövetel napján a lehető legfrissebb hozzávalókkal lehessen megbolondítani az ételt. Az éjszakába nyúló beszélgetések fontos kelléke a megfelelő ülőhely is, kiválasztásukkor érdemes arra is ügyelni, hogy a darabok ne csak szépek, de hosszú távon is kényelmesek legyenek."
"A LED napelemes lampionok pedig bensőséges hangulatot teremtenek besötétedés után is, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a nyáresti beszélgetésekből."
A számtalan remek kiegészítő közül ezúttal is elhoztam nektek a kedvenceimet, az adott termék nevére kattintva bővebb információt találtok róla és beszerezhetőségéről. (Korábbi IKEA-s bejegyzéseinket itt olvashatjátok el.)