Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Történelmünkbe égett tudósok - A Manhattan Project

Történelmünkbe égett tudósok - A Manhattan Project

2014. október 09. - Darqo

manhattanproject01.jpg

A képeken látható „The Manhattan Project” című sorozat egy ritka és egyedülálló gyűjteménye azon tudósok portréinak, akik valamilyen formában szorosan kötődnek a világ első nukleáris fegyverének létrehozásában. Noah Scalin amerikai művész minden egyes portrét ezer darab gyufából, mérhetetlen aprólékossággal formázott meg, majd felgyújtotta őket.

Ahogy a művész fogalmaz, a projekt a tudósok tevékenységeinek futótűzként terjedő, történelmünkbe égő és soha el nem múló hatását jelképezi, a végeredmény pedig minden egyes esetben az atombomba áldozatainak állandó nukleáris árnyékaként jelenik meg a vásznon. Az utolsó képen a Japánra ledobott két atombomba, a Little Boy, valamint a Fat Man sziluettjei láthatóak. Azt hiszem, nem kell többet hozzáfűznöm a dologhoz azon kívül, hogy nagyon elgondolkodtató...

Ha behatóbban is érdekel a téma, magyarul is olvashatsz például arról, hogy kik és hogyan vettek részt az atombomba létrehozásában (katt ide), mint ahogy arról is, hogy vajon miért a „The Manhattan Project” címet adta a művész a projektnek (katt ide), valamint a Little Boy-ról, illetve a Fat Man-ről is megtudhatsz néhány információt.

A legfelső képen Albert Einstein szerepel.

manhattanproject02.jpg

Szilárd Leó

manhattanproject03.jpg

Robert Oppenheimer

manhattanproject04.jpg

Enrico Fermi

manhattanproject05.jpg

Otto Frisch

manhattanproject06.jpg

Teller Ede

manhattanproject07.jpg

Little Boy/Fat Man

via: mymodernmet

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr816747063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása