Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tömegközlekedő buszok élő tetővel, zöldérzékkel...

Tömegközlekedő buszok élő tetővel, zöldérzékkel...

2014. március 19. - Mocca

Bus-rooftop-garden-1.jpg

Melyik szín áll legjobban egy városnak? A valójában pofonegyszerűen megválaszolható kérdés nem csak a város, tájépítészek és urbanisztikával foglalkozó szakemberek régi dilemmája, de ma már egyre több civil, egyszerű városlakó fejében is megfogalmazódik. A városban sétálva tapasztalható: az elmúlt években az emberek egyre erősebb késztetést éreznek arra, hogy valami zölddel töltsék fel közvetlen életterük mini-foghíjtelkeit, ami örvendetes, exponenciálisan fejlődő környezettudatosságra utal.

 

Kicsit nagyobban gondolkodva a függőleges kertek, városi gazdálkodás, gerilla-kertészkedés csak néhány azok közül a Green City alapú valódi városzöldítési megoldások közül, amelyek a közelmúltban végre idehaza is – igaz, egyelőre nem olyan látványos módon, mint például Londonban – mindennapi életünk részévé váltak.

 

Tömegközlekedő kertekről egy chicagói kezdeményezés kapcsán írtuk már, a tavalyi évben megvalósult, a maga nemében egyedülálló projekt attól más, hogy a spanyol Marc Grañén egy mostanáig figyelmen kívül hagyott, ám összterületében közel sem elhanyagolható felületet vett célba. A városi ökoszisztéma vérkeringéséből eddig ki tudja mi okból kifelejtett, az utasmozgatás egyik alappillérének számító buszokat, pontosabban azok kihasználatlan tetejét. A koncepció fejben ugyan megvolt, a barcelonai tájépítésznek mégis az az ötlete támadt, hogy az ügyben kikéri 6 és 9 éves gyerekeinek tanácsát is. Jól tette. A kölkök az alábbi tanulmányt tolták be apjuk orra alá.

phytokinetic-childrens-drawings-urbangardensweb.jpg

A PHYTO KINETIC nevű kísérlet helyszínének Marc a Barcelonától ötven kilométerre északra fekvő Girona utcáit szemelte ki, ahol a tető/vízszigetelésben régóta nagy tapasztalatokkal bíró Grupo IRACO cég által kifejlesztett AQUAPRO SkyGardens rendszert vetették be. A szakszerű szigetelést követően a közeli palántaoviból származó pozsgás, évelő-és gyógynövények a tengerparti városban közlekedő buszok egyikének tetején kötöttek ki.

VIVERS_TER-urbangardensweb_.jpg

 


 AQUAPRO SkyGardens – PHYTO KINETIC

A busz tetején elhelyezett hét centiméteres hidroponikus hab sokkal könnyebb, mint a talaj és így nem terheli meg vészesen a buszok tetejét, egyben rendkívüli képlékenységének köszönhetően bármilyen formájú tetőre könnyen telepíthető. A sedum-szőnyeg öntözését a busz légkondicionálója által termelt kondenzvízzel oldják meg, amely egyébként csak lecsordogálna az úttestre, hűvösebb időjárás esetén egy speciális autómosóba gördülés a megoldás. Annak érdekében, hogy fékezéskor a kert ne az elöl haladó autókon landoljon, a habpaneleket mikroperforált rozsdamentes lemezekkel rögzítik. A tető vízszigetelését pedig 80ºC-os polikarbamid felvitelével oldják meg, amely 10 másodperc száradás után tartósan vízhatlanná teszi a fémtetőt.


 

Making of videó

Az alkalomhoz illően zöldre festett Phytokinetic Bus a tesztidőszak alatt aztán minden előzetes várakozást felülmúló eredményeket produkált. Amellett hogy tovább javított az amúgy sem gyenge városképen (making of video), alacsonyabb CO2 kibocsátást is produkált, továbbá a nyári forróságban közlekedő menetrend szerinti járatokéhoz képest 3,5 º C fokkal hűvösebb is volt a belsejében. Valljuk be, az egyéb nyilvánvaló pozitív hatások mellett, már ezek is elég meggyőző érvek a „virágosbuszok” mellett...

phytokinetic-preparation-substrate-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-production-of-bus-roof-urbangardensweb1.jpg

phytokinetic-prep-vivers-ter-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-waterproofing-system-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-carpet-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-planting-roof1.jpg

phytokinetic-bus-granen-planting-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-bus-in-process-alex-puig-granen-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-child-on-roof-urbangardensweb.jpg

phytokinetic-bus-roof-plants-urbangardensweb1.jpg

phytokinetic-green-roof-bustop-urbangardensweb.jpg

maxresdefault.jpg

phytokinetic-costa-brava-urbangardensweb.jpg

3016441-inline-bus-7-1.jpg

Bus-rooftop-garden-1.jpg

via: urbangardensweb

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr775867420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása