Vajon hidegfront jött? Az idei Ikeás évad egyik átívelő, fő történetszálának újabb cliffhangeréhez érkeztünk, amelyről annyit érdemes tudni az új olvasóknak, ha az IKEA hív minket sajtótájékoztatóra, az időjárás idáig mindig a zordabb oldalát mutatta meg számunkra. A válasz a feltett kérdésre: igen! Ezúttal sem volt másképp, az idei tél első kövér hópelyheit fújta a jeges északi szél az arcunkba, mikor a kukTanoda Főzőiskolába szervezett karácsonyi kollekció bemutatóval egybekötött közös sütögetésre tartottunk Lacival.
Az istenhozottitalok segítségével átmelengetett testtel, lélekkel és már-már kedélyesen elhajló figyelemmel hallgattuk meg a rövidre szabott kollekcióbemutatót, amelyet néhány érdekes és kreatív tippel fűszereztek. Például októberben érkeztek meg az IKEA-ba a SNÖMYS dekorációk, csomagolópapírok és világítások. Minket karácsonykor mondjuk a hagyományos piros, zöld, fehér színkombinációjú tárgyak tudnak levenni a lábainkról, de egyébként széles választékban próbálják kielégíteni a különböző igényeket. Kedvenceink, amelyekből bármilyen mennyiséget el tudnánk fogadni:
SNÖMYS csomagoló-és címke készlet
SNÖKUL 4 db-os mézeskalácsház kivágó készlet
SNÖKUL csokoládé/marcipán formázó
A kreatív tippek között pedig a legtutibb volt például a „csomagolj be minden ajándékot úgy, hogy annak a formája tökéletesen látszódjon, vagy amennyiben valaki nem igazán barátkozik az ollókkal, celluxokkal, ragasztókkal, kipróbálhatja akár a japán furoshiki technikát is, amely textíliát használ a csomagoláshoz.
A tájékoztató után aztán mindenki belevethette magát az édességkészítés legmélyebb bugyraiba, minket például órákra lekötött a mézeskalács gyúrás, szaggatás, dekorálás rejtelme. Mit kezdenek a bloggerek a szaggatásra váró süteménytésztával? Már előttük a poént Facebookos oldalunk borítóképével, amely mindenki számára bebizonyítja, hogy a bloggerek bizony totál megszállottak, és bármilyen alapanyag kerül a kezükbe, megpróbálják saját blogjuk nevét, de legalább annak rövidítését, logóját kirakni belőle, majd befotózni és feltölteni a rajongói oldalra. Fotókkal bizonyíthatom, hogy nem csak mi csináltunk így, hanem a hagyományos formák mellett drága barátaink, a Witrin, a Gyerekszoba, a HNA Design és az Artinterior bloggerei is. Jóformán minden tésztát felhasználtunk, megsütöttünk, hazavittünk és jól meg is ettünk. Köszönettel tartozunk az Ikeának és a szervezőknek, mert egy igazán jó kis estében volt részünk, nem csak most, hanem egész évben, bármelyik Ikeás sajtótájékoztatón is vettünk részt. Szeretjük az Ikeát!
A kukTanoda és az Édesem blog jóvoltából apró ajándékot is hoztunk nektek, a képek alatt megtaláljátok annak a mézeskalácsnak a receptjét, amit mi is lelkesen gyúrogattunk.
Mézeskalács
(Édesem blog)
125 g méz
60 g vaj
250 g liszt
50 g porcukor
½ evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ evőkanál szódabikarbóna
Fél citrom lereszelt héja
Fél narancs lereszelt héja
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
Egy csipet őrölt szegfűszeg
Egy csipet őrölt szerecsendió
Egy csipet só
1 tojássárga
A kenéshez
1 tojássárga
1 teáskanál tejszín
A cukormázhoz
1 tojásfehérje
200 g porcukor
1. Egy lábosban lassú tűzön melegítsd fel a mézet és a vajat, hogy a vaj elolvadjon. Keverd simára.
2. Tedd egy nagy tálba a száraz hozzávalókat. Egy fakanállal dolgozd el benne a mézes vajat. Add hozzá a tojássárgát is.
3. Tedd legalább egy-két órára a hűtőbe.
4. Lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, szaggasd ki a formákkal.
5. Kend meg a tojássárga és a tejszín keverékével.
6. Süsd 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) 8-10 percig.
7. A cukormázhoz verj lágy habot a tojásfehérjéhez, add hozzá a porcukrot, és verd kemény habbá. Ha kihűlt a mézeskalács, díszítheted vele.
A legfelső fotót és az eseményről szóló képeket a Nokia jóvoltából Nokia Lumia 1020 okostelefonnal készítettük.
Katt a galériára nagyobb képekért!