Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Böngészni való hűvös őszi estékhez – IKEA 2014 / X

Böngészni való hűvös őszi estékhez – IKEA 2014 / X

2013. szeptember 18. - Darqo

Ikea01.jpg

Nem gondoltam volna, hogy harmadjára is megtörténik és elsüthetem majd ugyanazt a poént, de találjátok ki, hogy vajon milyen időjárás volt, amikor az IKEA sajtótájékoztatóra hívott minket? Hááát, persze, hogy a korábbiakhoz megszólalásig hasonlóan éppen egy hidegfront vonult át felettünk, de persze az időjárásnál most is sokkal fontosabb a téma, ami miatt meginvitáltak minket. Az elmúlt időszakban már sokak postaládájában landolt az Ikea 2014-es katalógusa, úgyhogy talán nem lesz meglepetés, ha azt mondom, hogy ennek apropóján hívtak minket az Örs vezér téri áruházba.

 

A tradicionálisan kedves fogadtatás után meglepő módon gyerekek vették kezükbe az irányítást, tőlük tudhattuk meg az új katalógus vezérelvét. Kiemelten fontos szerephez jut idén az „együtt töltött idő” és ezen belül is prioritásként kezelik a gyerekekkel való okos és kreatív együttélést. Ezzel kapcsolatban beszámoltak arról is, hogy az IKEA és a YouGov kutatóintézet idén végzett felmérése alapján milyen meglepően fontos szerepet tölt be az emberek, főleg a gyerekek életében az együtt töltött idő. Erre ugye természetesen az otthon a legjobb helyszín!

 

 

A webalapú felmérés 8208 svéd, német, orosz, kínai, brit, amerikai, francia és spanyol szülő és 15 évesnél fiatalabb gyerekeik közreműködésével készült. Mint kiderült, a megkérdezett 7-12 éves gyerekek 73%-a inkább a szüleivel játszana, minthogy tévét nézzen, és több mint 1/3-uk szeretné, ha a szülei többet játszanának vele. A gyerekek imádják, ha őket is bevonják a felnőttek tevékenységeibe: 53%-uk állította, hogy például szeret a konyhában sütni-főzni a szüleivel. A megkérdezett szülők 71%-a szívesen ösztönözné az otthonában a kreativitást, de nem tudja, hogyan tegye, 80%-a gondolja úgy, hogy a gyerekek jobban és többet tanulnak, ha játékos módon tehetik azt, és közben lehetőségük van a lazításra, valamint 93%-uk véleménye szerint a játék alapvető és fontos szerepet tölt be egy gyermek fejlődésében, mégis 26%-uk állítja, hogy amikor a gyermekeivel játszik, gyakran túl feszült ahhoz, hogy élvezni tudja az együtt töltött időt.

Ikea02.jpg

Amit szóban sajnos nem mondtak el, viszont a sajtóközleményben olvashattunk és mindenképpen külön kiemelésre méltó, hogy az IKEA a dogmatikus, elmaradott gondolkodás helyett egyértelműen a nyitottság, haladó gondolkodás mellett teszi le a voksát. Náluk a család fogalma nem korlátozódik csak a három szoba, három gyerek, négy kerék alapelvre, hanem tisztában vannak azzal, hogy a család, mint fogalom, változóban van: létezik a hagyományos modell, de egyre nagyobb a száma a mostohatestvérekből álló, valamint a többgenerációs családoknak, a gyermeküket egyedül nevelő vagy egyedülálló szülőknek, illetve az azonos nemű szülőknek. Az IKEA mindezeknek a családmodelleknek kíván praktikus, rugalmas és többfunkciós lakberendezési megoldásokat nyújtani. Pacsi! Nagy-nagy pacsi érte!

 

A gyerekekkel a középpontban aztán megtekinthettünk néhány az IKEA lakberendezői által megálmodott enteriőrt, különböző kreatív ötletekkel megspékelve. Találkoztunk „1-2 gyereket nevelő szülők által berendezett” szobával:

Ikea03_resize.jpg

elvált, gyerekét egyedül nevelő nő panellakásának hangulatával,

Ikea04_resize.jpg

és tiniszobákkal.

Ikea05_resize.jpg

Ikea06_resize.jpg

Amit hiányoltunk, de betudjuk a kis magyar valóságnak, hogy a bemutatásra kerülő enteriőrök közül hiányzott a sajtóanyagban egyébként szereplő „azonos nemű szülők” vagy párok által berendezett otthon bemutatása, pedig kíváncsiak lettünk volna arra, hogy mit hoznak ki magukból a lakberendezőik. Előremutatóan, merészen, egyelőre még idehaza meglepően, egyedülálló formában!

 

Amit viszont sokat találunk az üzletekben és az új katalógusban egyaránt, az a sok-sok kreatív ötlet és inspiráció, minden a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében, sőt, egy élvezetes applikáció is létezik ám okostelefonokra (almások, robotosok előnyben, az ablakosoknak még várni kell egy kicsit), ami a korábbi változathoz képest interaktívabb lett: a kiterjesztett valóság funkcióval szobákat rendezhetünk be és megnézhetjük, hogy hogyan mutatna több mint 100 a katalógusban szereplő bútor az otthonunkban, egyébként valóban látványos módon.

 

 

Nyilván a legtöbben átnyálazták már a katalógust, úgyhogy néhány közülük biztos ismerős lesz, de mi most végezetül néhány kedvencünket mutatnánk meg nektek az újdonságok közül:

 

-A saját ízlésünk szerint formálható SMYCKE falióra.

Ikea07 Smycke_resize.jpg

-A jávorszarvasos ÄNGSSPIRA ágyneműhuzat-garnitúra.

Ikea08 Angsspira.JPG

-A szintén szarvasos/pixeles SAMSPELT dekoráció.

Ikea09 Samspelt_resize.jpg

-A létra hangulatát idéző, falnak támasztható HJÄLMAREN falipolc.

Ikea10 Hjalmaren_resize.jpg

-Az érzelmekre ható LANGÖR függönypár. (Ha valamit igazán szeretnél elrejteni a lakásban ezt ajánljuk, hiszen egy szívtipró tengerész történetét dolgozza fel, és csak összehúzva lehet együtt a rajtuk szereplő szerelmespár.)

Ikea11 Langör_resize.jpg

-Az ördögien egyszerű, mégis jópofa TVINGEN zuhanyfüggöny.

Ikea12 Tvingen_resize.jpg

 

Persze ennél azért sokkal több van, de nem kell túl hosszúra nyújtani a posztot, úgyis minden jobb élőben. Ide kattintva egyébként a korábbi kedvenceket, illetve Ikeás beszámolókat is megnézhetitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr745521056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása