Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Fitos Dezső Társulat: Tántorgók

Fitos Dezső Társulat: Tántorgók

2012. augusztus 04. - Darqo

Személyes érintettségem okán, rendhagyó módon egy olyan művészeti ágról szól a mai napi bejegyzés, amely eddig nem túl sűrűn szerepelt a Manzárdon. Egy kedves ismerősöm jóvoltából immár évek óta lehetőségem nyílik a Kocsis Enikő, Fitos Dezső által terelgetett tánccsoportok fotózására. Minden egyes alkalommal ámulatba ejt a két művész maximalizmusa, szenvedélye, kitartása és odaadása, amellyel támogatják, tanítják a fiatal táncosokat. Mintapéldái annak, hogy milyen is az, amikor valaki azzal foglalkozhat, ami a szívéhez a legközelebb áll!

 

Július 26-án a Nemzeti Táncszínházban azonban először nyílt alkalmam arra, hogy – bár leginkább csak a lencsén keresztül, de – átéljem azt az élményt, amikor Fitos Dezső táncol. Talán mondanom sem kell, hisz ezért született a poszt is, hogy nem kellett csalódnom, sőt! Ugyanaz az életöröm és szenvedély áradt a nézők felé, mint amit a gyerekeknek és kevésbé gyerekeknek próbál, próbálnak átadni a Harangozó Gyula-díjas táncosok. Ők bizony bort prédikálnak! Komolyan!

A Fitos Dezső Társulat által megálmodott Tántorgók című előadáson ráadásul nem csak ők, hanem a többi táncos is a maximumot hozza. Minden egyes pillanatot átélnek és élveznek, velük együtt pedig mi is, úgyhogy csak bátorítani tudok mindenkit, hogy nézze meg őket! Legközelebb augusztus 9-én lehet megtekinteni az előadást a Nemzeti Táncszínházban. Ízelítőül, kedvcsinálóként néhány saját fotót hoztam, valamint egy videót is. A Tántorgókról pedig a képek között találtok bővebb információt.

Fitos Dezső Társulat: Tántorgók

Táncjáték a hazát elhagyók emlékére

 

 

Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a 20. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében. Fiumében mondtak búcsút Európának, s többhetes utazás után Ellis Islanden találkoztak először a meseországgal, ahol azonnal hunkyk lettek, "izompacsirták", és nyelvtudás híján a legkeményebb munkákra osztották be őket. Hitték, hogy hazatérnek, földet, házat vesznek majd a kint keresett pénzből, de a kivándorlóknak csak negyede tért vissza Magyarországra.

Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és bizonytalanokról, akik Fiumében beszálltak a hajófenékbe, és a manhattani szigetcsúcson várták éhesen és tétován az ügynököt, hogy vigye őket rabszolgamunkára Pennsylvania bányáiba... Róluk, a kitántorgókról, a hunkykról, akik az I. világháború előtt érkeztek Amerikába, szédölögve, tántorogva az idegen világban. Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.

 

Rendező-koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas)

Dramaturg: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)

 

Zene: Fitos Dezső, Makó Péter, Pál Lajos

 

Jelmez: Szűcs Eszter

 

Művészeti munkatárs: Kocsis Enikő (Harangozó Gyula-díjas)

 

Szereplők: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas), Módos Máté, Darabos Péter, Moussa Ahmed, Fundák Kristóf, Sánta Gergő, Popovics Márk, Tókos Attila

 

Fotók: Gerlai Tibor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr64689072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása