Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Általában egy ártatlan firkával kezdődik – Kisteleki Dóra

Általában egy ártatlan firkával kezdődik – Kisteleki Dóra

2011. december 27. - Darqo

Kisteleki Dóra grafikus, illusztrátor a Kisképzőben végezett könyvműves szakon, aztán próbálkozott a képzővel párszor sikertelenül, majd végül Kaposvár következett, ahol idén diplomázott a Kaposvári Egyetem grafika szakán. Jelenleg magánúton, könyvekből, művészektől (ha közvetve is) igyekszik fejleszteni saját magát, és úgy gondolja, még bőven van mit tanulnia. Nos, biztos így van, de én erre nem tudok határozott választ adni, mert elnézve Dóra elképesztően varázslatos, részletes és hangulatos képeit, azt látom, hogy tökéletes helyen van. Karácsony utáni, sem felébredni, sem dolgozni nem akaró hangulathoz hoztam most az ő műveit.

 

Dóri így írt nekünk magáról:

Nos, a "ki vagyok?" kérdésre nagyjából választ adnak a munkáim. Néhány illusztrációtól eltekintve, a képeim önkéntelenül tükrözik a lényemet (hangulatomat, érzelmeimet, gondolatvilágom). Az improvizációnak igen nagy jelentőséget tulajdonítok – általában a tervezgetés nem jön be, csak úgy, mint az életben – a jól eltalált részek a képeimen sokszor egy-egy véletlennek köszönhetőek. Természetesen egy alaptudás, rajzi felkészültség szükséges, és koncentráció! Az illusztráció régóta foglalkoztat, bár időnként szűknek, korlátozónak érzem. Weöres Sándor és Juhász Ferenc költészete viszont egyértelműen inspirálóan hatottak rám. Az ő képi világuk rokon az enyémmel.

A konkrét, tárgyilagos dolgok iránt közömbös vagyok: nem tudnék egy történelem könyvet illusztrálni (rajzbeli hiányosságok miatt sem). Azt adom, ami jön belőlem. Általában egy ártatlan ceruzarajzzal/firkával kezdődnek a jó munkák, aztán jön a melós része, hogy megtartsuk és kihozzuk a legtöbbet abból a firkából. Aquarellt és színes tust, tollat használok (néha akrilt is) na meg mostanság ragasztgatok (fényképet, újságot vagy régi munkák részleteit), teljességre törekszem. A vonalakra esküszöm, ez a legérzékenyebb kifejezőeszközöm, főleg a cérnavékony vonalak, amik olyanok, mint akár az idegszálak.

Már ismert a véleményem az eltervezett dolgokról, de a jövőre nézve, szívesen átültetném grafikáimat iparművészeti tárgyakba is – ruhákon, kiegészítőkön, stb. –, de persze az lenne a legszebb, ha egy milliárdos lenne a törzsvevőm és csak festegetnem kéne... :)

 


Ha te is hasonlóan tehetséges magyar művész vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr823419065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása