Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

5Panels – a hazai képregényguruk

5Panels – a hazai képregényguruk

2011. november 02. - Darqo

Emlékszem, gyerekként rajongtam a képregényekért, egy ideig százával tobzódtak a polcomon a különféle idehaza megjelent változatok. Aztán ezt a szenvedélyt felváltotta más, a megújulás jegyében pedig csak az első példányok maradtak meg, gondosan becsomagolva az utókor számára. Ami megmaradt ebből az egészből, hogy még mindig külön figyelmet szentelek a jelenkori filmes feldolgozásoknak, pedig lehet, hogy többet kellene foglalkozni a kiindulóponttal, főleg, hogy a magyART-ra nem is olyan régen egy meglepően tehetséges csapat egyik oszlopos tagja, Pádár Ádám jelentkezett. A 5Panels egy magyar képregényes alkotóközösség, akik a neten publikálják agyszüleményeiket. Rövid egysoros csíkok ugyanúgy megtalálhatóak a repertoárjukban, mint hosszabb volumenű, epizodikus formátumú vagy összefüggő történetek. Legelső, Vadhajtás című kiadványunk és az eddig megjelent többi kiadvány meg is vásárolható, illetve remélhetőleg a jövőben további papír alapú kiadványok is érkeznek majd a kreatív műhelyből. A mai magyART róluk szól.

 

Molnár Gábor (egy másik oszlopos tag) így ír a 5Panels-ről:

Képregényes alkotócsoportunk, a 5Panels pont egy éve alakult meg Tálosi András ötlete nyomán. Tagjaink többsége hobbiként és nem hivatásszerűen űzi a képregénykészítést, de rendelkezik már némi tapasztalattal ezek létrehozása és – főként szerzői – kiadása terén. Többen közülünk tagjai a Magyar Képregény Szövetségnek és a Magyar Képregény Akadémiának, emellett más alkotóművészeti ágak sem állnak távol tőlük. „Civilben” más és más munkát végzünk, iskolába járunk, a legkülönfélébb dolgok iránt érdeklődünk, de a képregények szeretete, valamint a hazai képregényes közegben való bizonyítási vágy összeköt minket.

A csoport célja, hogy összefogja a tehetséges, már nem teljesen kezdő, de még megfelelő megjelenési felületet nem talált képregény rajzolókat és írókat. Az indulás óta többször is megújult, majd mostani helyére költöztetett honlapunkon lehetőség van már elkészült képregényeik feltöltésére. A jelenlegi koncepció szerint ez folyamatosan, apránként történik a gyakori frissítés és a látogatók érdeklődésének fenntartása végett. Ebben a pillanatban több mint 20 befejezett és éppen futó képregény olvasható oldalunkon – cyber-punk, fantasy, vidám történetek mókás állatfigurákkal és még sorolhatnám.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy ezen felül időről időre kis példányszámú nyomtatásra szánt kiadványokat is tervezünk, melyek mindig más ötletre épülnek. Ezeken együtt dolgozunk, mindenki felvetését megfontoljuk. Az így született képregények valódi csapatmunka eredményei, és ezekben látjuk a 5Panels fő erényét, egyediségét. A közös munkák mellett szemináriumokat, workshopokat is szervezünk amolyan házon belüli készségfejlesztésképp.

Első közös kiadványunk Vadhajtás címen jelent meg a 21. Képregény börzére. Érdekessége a több különböző, választható borító, valamint hogy hét rövid, egymástól független képregényt egy nyolcadik fog össze egy kerek, egyben olvasva is értelmes történetté. Az idén október 16-án megrendezésre kerülő 22. Képregény börzére az eddigi workshopok anyagából szerkesztettünk össze egy füzetre valót, a téli Hungarocomix-ra pedig egy karácsonyi témájú anyaggal készülünk.

Augusztusban kezdtük Busó-járás című strip sorozatunkat, melynek főszereplője négy, különböző erőkkel megáldott busó. Kalandjaik egészen jövő tavaszig nyomon követhetőek lesznek weboldalunkon, majd a soron következő börzén újra találkozhat velük az olvasó nyomtatásban, egy „egész estés” képregénykötetben. E kiadvány előkészületei egyébként már lassan befejeződnek, és a kész oldalakat látván bizton állíthatom, hogy egy igen ígéretes, karakteres rajzokban, mókás fordulatokban bővelkedő mű van születőben.

A jövőben igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten minél több helyen népszerűsíteni tevékenységünkön keresztül a magyar képregényt. Legyen példa erre a 2011. augusztus 12-14-én megtartott Hegyek-Völgyek Napok rendezvénysorozaton való jelenlétünk. Tervezzük továbbá egy kulturális egyesület alapítását, melynek befolyó tagdíjait a közös és a tagok egyéni munkáinak kiadására fordítjuk, illetve reményeink szerint a támogatók toborzása is hatékonyabbá válik ebben a formában.

 


Ha te is hasonlóan tehetséges magyar művész vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr663326081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása