Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A 7 designere - Ron Arad

A 7 designere - Ron Arad

2011. január 22. - Mocca

Ron Arad az izraeli művész, designer Tel Avivban született 1951-ben. A jeruzsálemi Művészeti Akadémia elvégzése után az angol Architectural Association keretén belül a londoni Archigram építészeti csoport alapítójánál, Peter Cooknál tanult építészetet. 1981-ben Dennis Groves-sal közösen megalapították az One Off Galériát és műhelyt. Ron Arad művészi fejlődése az évek során összeforrt az One Off névvel.

Későbbi tervei a nyolcvanas években, merőben új fordulatot vettek a Bauhaus merev ideológiáját gyakran nagyszerű humorral döntve meg. Avantgard formatervezők, mint például maga Arad is

cinkos mosollyal kölcsönöztek a korábbi stílusok tárházából, az organikus formákat különös nevekkel látták el, mint például a „Big Easy” sorozat, az „After Spring Before Summer” fotel és az „Empty” szék. Ezek a bútordarabok újra feltették a kérdést: mitől szék egy szék?

Arad, a saját útját járó formatervező néhány érdekes válasszal szolgál erre a kérdésre. Korai bútordarabjai a high tech anyagait klasszikus formákkal ötvözik, megteremtve ezzel a költői, poszt-indusztrialista tömegbútort.

A tervező egyik legnagyobb példányban eladott darabja a Kartell számára készült "Bookworm" könyvespolc, amely a Vitra Design Múzeum kiállításának állandó darabját képezi, és bemutatták a Museum of Modern Arts "Mutant Plastics" kiállításán is. A merőben szokatlan formájú könyvespolc egyben rávilágít Ron Arad azon meggyőződésére is, hogy a formatervezőnek nemcsak hasznos, de egyben meglepő és szemet gyönyörködtető darabokat kell alkotnia.

Bár elsődlegesen székeiről ismert, számos fontos építészeti megbízást is elnyert, többek között a Maserati főhadiszállásán egy exkluzív showroom tervezését vagy a tel aviv-i operaház belső terének kialakítását.

 

via: kartell, designmuseum

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr162605121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása