Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az egyetlen állandó, betonba öntve...

Az egyetlen állandó, betonba öntve...

2010. október 09. - Mocca

Csábító szájüregek, nyálkahártyák és bónusz Kámaszútra találós kérdéseink után nyugodjunk le egy kicsit, és csodálkozzunk most rá egy tajvani designpáros a 22 design stúdió egyedi, a fizikusok, filozófusok az időről alkotott elméleteit a mi síkunkba transzportáló kézzelfogható vagy akár falra is akasztható beton órájára.

Az időspirál betonból megformázott, minden egyes órát jelképező szelvénye térben az előző fölé helyezett -ha szemből nézzük- csigalépcsőt szimbolizáló arca egyre távolodó/süllyedő dimenziójával akár egy lehetséges, magától értetődő alternatív magyarázatként is felfogható...

Az idő talánya a természettudomány absztrakt időfogalma eltér az idő mint eseménysor hétköznapi, szubjektív tapasztalatától. Eszerint az idő a világegyetem önálló dimenziója. Az idősor végtelenül sűrű időpontokból áll, bármilyen kis szakaszt emelünk is ki belőle. A fizikai idő mint mérték és fogalom filozófiai absztrakció eredménye. Létrejöttéhez szükség volt megfelelő matematikai ismeretekre. A mai fizikai időfogalom teljesen elszakadt a hétköznapi tapasztalattól meg az erre épített filozófiai gondolkodástól.

 

A fizikai időfogalom alapját ma a valós számokon nyugvó halmazelmélet és a formális logika képezi, mindkettő a hétköznapi belátástól nagymértékben eltérő feltételrendszerrel és következményekkel. Köznapi értelemben az idő a végtelen nagyságot jelenti, az évek vagy órák határtalan sorozatát, s a végességet, az elmúlást. A szubjektív idő, az egyén belső időészlelése eseményekhez, történésekhez kötődik. Ez az idő sohasem egyformán telik, s a tartam érzete függ az életkortól és főként az események jelentőségétől, körülményeitől. Az idő nem látható, érzékszervekkel nem érzékelhető mivolta a művészi képzeletben néhány allegorikus ábrázolási típus kialakulásához vezetett.

néprajz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr562358257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása