Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Áramcipelő humanoid gigászok Csodabogárföldön...

Áramcipelő humanoid gigászok Csodabogárföldön...

2010. augusztus 14. - Mocca

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a hazai áramellátásért felelős MVM milyen hálózatfejlesztésére irányuló elképzelésekkel próbálja gerinchálózatát karbantartani vagy esetleg fejleszteni, egy másik ország, Izland energiaellátásért felelős állami vállalatának (Landsnet) pályázatára beérkező elképesztő ötletek viszont megfontolandóak. A tervezők olyan eredeti, mesékbe illő ötletekkel rukkoltak elő, amelyeket megvalósulásuk esetén nyugodt szívvel nevezhetnénk „izlandikumnak” is!

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a cég vezetése kiírt egy nemzetközi design pályázatot melynek témája a szigetország hegyekkel, vulkánokkal tarkított földjén, évtizedek óta kiépített és igen jól működő áramellátásért felelős magasfeszültségű gerinchálózat pilléreinek, vagyis a kábeleket tartó pilonoknak az újragondolása volt.

Az Icelandic High-Voltage Electrical Pylon International Design Competition napokban megtartott eredményhirdetésének nyertese a bostoni székhelyű Shine Choi + Architects lett, játékosan merész koncepciójával, melyben 150 láb, közel 50 méter magas Kariatidák

ezrei válthatják fel a ma még ott -és ki tudja még meddig- itthon is használt,

fémszörnyek monoton és meglehetősen lehangoló látványát.

Az indoklás szerint az amerikai cég koncepciója azért lett első a pályázatok között, mert maximálisan figyelembe vette az oszlopok struktúrájának tervezésekor az elég kemény terepnek számító ország adottságait. Így például, ha egy meredek domboldalba kell felállítani egy oszlopot, akkor a pilon fel tudja venni egy a hegyre felmászó ember formáját. Az „x”, „y” és „z” tengelye körül pózoltatható Kariatidák amúgy bármilyen formát könnyedén fel tudnak venni, természetesen rugalmasan alkalmazkodva a változatos geológiai adottságokhoz.

A tervek szerint néhány éven belül több ezer barátságosan integető és egyéb formációkat felvevő humanoid gigásszal lehet majd találkozni akármerre veti is az útja az embert, Csodabogárföldön...

via: designboom

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr132221266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása