Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Shakespeare vs. Elvis - Aleksey a jó vagy Stephen a rosszfiú?

Shakespeare vs. Elvis - Aleksey a jó vagy Stephen a rosszfiú?

2010. július 09. - Mocca

Még '958-ban az amerikai LIFE Magazin egy terjedelmes írás keretén belül az USA oktatási rendszerének súlyos válságával foglalkozott és ennek érzékeltetésére egy sokatmondó képriporttal sokkolta és lepte meg a közvéleményt. A cikk témája a korabeli amerikai és a szovjet oktatási rendszerek párhuzamba állítása volt.

Az újság találomra választott ki két diákot, az egyik a chicagói Stephen Lapekas, míg a másik a Moszkvában tanuló Alexey Kutskov volt. Az oknyomozó fotóriporterek egy héten keresztül, szinte árnyékként követte a két nebulót, árgus kamerájukkal azt figyelve, mit tanulnak, olvasnak, mi érdekli őket valamint hogyan, mivel és kivel töltik a szabadidejüket.

Egy hét elteltével a magazin beszámolt a kutatás tapasztalatairól, melynek eredménye után Amerika szóhoz sem tudott jutni a döbbenettől! A képek tanúsága szerint ugyanis a két 16 éves srácot nem csak egy kontinens, hanem egy egész világ választotta el egymástól.

Az ötvenes évek Amerikájának tinédzsere, Stephen ugyan nem maradozott ki sokat a suliból, sőt még a bibliából is olvasott fel a kötelező hittanórán, de ezzel együtt is csak gyenge közepes tanuló volt. Ideje legnagyobb részét bandázással, csajozással mozikban, gyorséttermekben és soha véget nem érő rock&roll partikon töltötte...

Ezzel szemben és ugyanekkor Alexey szorgalmas komszomolistaként, kötelező egyenruhában egész napját az önképzés töltötte ki. Az iskola kitűnő tanulójaként országos tanulmányi versenyeken vett részt, angol nyelvet tanult, komoly kémiai és fizikai kísérleteket végzett az iskolai laborokban, röplabda és sakkversenyeken nyert érmeket, Elvis helyett zeneiskolába járt, a táncparkett helyett pedig Shakespeare műveket olvasott.

A tragikus igazságot leleplező LIFE riport után, illetve részben annak hatására kezdődött meg aztán az USA történetének legátfogóbb közoktatási reformja! A kérdés már csak annyi: vajon melyikük élte vagy éli jelen pillanatban is a boldogabb életet? Ha valakinek van információja erről, kérjük ossza meg velünk!

via: englishrussia

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr802141587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása